Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Günde 6 bin çocuk ölümüne yol açabilir

Günde 6 bin çocuk ölümüne yol açabilir
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı açıklamada Kovid-19’un çocuk ölümleri üzerine etkisine dikkat çekildi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı açıklamada Kovid-19’un çocuk ölümleri üzerine etkisine dikkat çekildi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yaptığı açıklamada Kovid-19’un çocuk ölümleri üzerine etkisine dikkat çekildi. Kovid-19’un önlenebilir çocuk ölümlerini ortadan kaldırmaya yönelik onlarca yıllık ilerlemeyi tersine çevirebileceği uyarısında bulunulan açıklamada Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, Kovid-19'un sağlık sistemlerinde meydana getirdiği kesintiler nedeniyle günde yaklaşık 6 bin ek çocuk ölümünün yaşanabileceği dile getirildi.

Dünyada beş yaş altı çocuk ölümlerinde yaşanan azalma eğilimi Kovid-19 salgınının sağlık alanında yarattığı hizmet kesintileri nedeniyle risk altında. Konuyla ilgili olarak UNICEF tarafından yapılan tespitlere göre, 1990 yılında 12,5 milyon olan dünya genelindeki beş yaş altı çocuk ölümleri, 2019 yılına gelindiğinde yakalan başarılı bir ivme ile 5,2 milyona kadar çekilmesine rağmen kaydedilen ilerleme Kovid-19 döneminde korunamadı.

Kovid-19 nedeniyle doğum öncesi ve sonrası sağlık hizmetleri ile anne ve çocuk sağlığı hizmetleri, çocukların ve bebeklerin sağlık kontrolleri, aşılama hizmetleri ve malnütrisyon tedavi yönetimi gibi alanlarda yaşanan aksamalar milyonlarca yaşamı risk altına alıyor. Bozulan sağlık sistemlerini ve hizmetlerini yeniden başlatmak için acil yatırımlar olmazsa dünya genelinde başta yeni doğanlar olmak üzere beş yaşın altındaki milyonlarca çocuk erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğum sırasındaki komplikasyonlar, yeni doğan sepsisi, zatürre, ishal ve sıtma nedenlerle hayatını kaybedebilir.

UNICEF’in 77 ülkede yaptığı araştırmaya göre ülkelerin neredeyse yüzde 68’inde çocuklar için sağlık kontrollerinde ve aşılama hizmetlerinde aksaklık olduğu bildirildi. Buna ek olarak, ülkelerin yüzde 63'ü doğum öncesi muayenelerde ve yüzde 59'u doğum sonrası bakımda kesintiler olduğunu bildirdi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 105 ülkede gerçekleştirdiği ankete göre de, ülkelerin yüzde 52’sinin hasta çocuklar için sağlık hizmetlerinde ve yüzde 51’inin yetersiz beslenme yönetimi hizmetlerinde aksaklıklar yaşanıyor.

Sağlık hizmetlerindeki aksamalarının en yaygınları ise, ebeveynlerin enfeksiyon korkusuyla sağlık merkezlerinden kaçınması, taşıma kısıtlamaları, hizmetlerin ve tesislerin askıya alınması veya kapatılması ile maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanların eksikliğinden kaynaklanıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre de, Kovid-19 nedeniyle meydana gelen kesintiler, günde yaklaşık 6 bin ek çocuk ölümüne neden olabilir. 30 yıl sonra yeniden yükselme eğilimine geçme riski olan çocuk ölümü oranları karşısında UNICEF’in çağrısı ise şöyle: “Gerileme tersine çevrilmelidir. 2019 yılına dek kazanılmış olan olumlu ivme yeniden yakalanmalı. Önlenebilir ölümlerin tamamı engellenene kadar çaba harcanmalı ve kamusal bir sorumluluk olan rutin sağlık hizmetleri aksamamalı.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!