Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yeni barolarda usul tartışması

Yeni barolarda usul tartışması
İstanbul’da ve Ankara’da yeni baro çalışmaları sürerken ıslak imza teslim edilmeden yapılan başvurular tartışma yarattı. Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, başvuruların derhal reddi için Türkiye Barolar Birliğine başvuruda bulundu.
İstanbul’da ve Ankara’da yeni baro çalışmaları sürerken ıslak imza teslim edilmeden yapılan başvurular tartışma yarattı. Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, başvuruların derhal reddi için Türkiye Barolar Birliğine başvuruda bulundu.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) – Tartışmaları sırasında binlerce avukatın sokağa çıktığı çoklu baro teklifinin yasalaşmasının ardından İstanbul ve Ankara’da yeni barolar için kuruluş dilekçeleri Türkiye Barolar Birliğine (TBB) verildi. Ancak bazı hukukçular kuruluş sürecinin kanunda belirtilenin tersi şekilde yürütüldüğünü düşünüyor. Avukatlık Kanununun 77’nci maddesine göre 5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukat ile yeni baro kurulabiliyor. Bunun için de 2 bin avukatın 4 kişilik bir kurucular kurulu belirlemesi ve kuruluş dilekçesinin bu 4 kurucular kurulu üyesinin ismiyle 2 bin avukatın imzası eklenerek TBB’ye iletilmesi gerekiyor. Yani önce yeni bir baro kurmak için 2 bin avukat bir araya gelmeli ve aralarında bir kurucular kurulu belirlemeli. Fakat İstanbul’da kurulması için kuruluş dilekçeleri verilen barolar için süreç böyle ilerlemedi. Önce çeşitli derneklerin bir araya geldiği duyuruldu ve 4 kişilik kurucular kurulu yeni baronun kuruluş dilekçesini TBB’ye sundu. Ankara’da da benzer bir süreç işledi. Önce basın toplantısı ile yeni baronun kuruluşu ilan edildi. Ardından da yine 2 bin avukatın imzası olmadan TBB’ye dilekçe sunuldu.

Bu süreçte TBB de, Ulusal Hukuk Ağı Projesi (UHAP) üzerinde yeni barolar için bir modül açtı. Yeni barolar için kuruluş dilekçelerini verenler, avukatlara UHAP üzerinden yeni baroya kayıt olabileceklerini duyurdu. UHAP’ta “Yeni Baro Katılım Talebi” adlı bir bölüm var ve avukatlar buradan kuruluş dilekçesi verilen barolara kayıt yaptırabiliyorlar.

AYDIN BAROSUNDAN İTİRAZ

Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt da bu usul sorunuyla ilgili TBB’ye dilekçe sundu. Dilekçede TBB’ye hangi iller için yeni baro içi başvuru yapıldığı ve bu başvuruların kaç avukat imzası ile yapıldığı soruldu. Dilekçede ayrıca başvurular 2 bin avukat imzasından daha az imza ile yapıldıysa başvuruların derhal reddine karar verilmesi talep edildi. Gazetemize konuşan Bozkurt, Avukatlık Kanununun 77. maddesinin çok açık olduğunu ve ilgili bölümde “Kuruluş müracaatında kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB’ye verilir” ifadelerinin yazdığını söyledi. 2 bin imzanın verilmediğini ve kanunda belirtilen koşulun yerine getirilmediğini belirten Bozkurt, “TBB bu koşul yerine gelmediği için yasaya uygun davranıp bunu derhal reddetmesi gerekirken modül açmış. Eksik imzayla yapılan başvurularda eksiklikler tamamlansın diye modül açmak TBB’nin görevi değil. Kamuoyunda bu özellikle sosyal medya üzerinden tartışma konusu yapılırken TBB sesini çıkarmadı. Biz de resmi olarak yazıyla başvurduk” ifadelerini kullandı.

Bozkurt son olarak “TBB’nin suskunluğundan, bu modülü açmasından anladığımız beraber hareket ediyorlar herhalde. Bizim karşı çıkmamız nedeniyle Ankara’da barikatlar içine hapsedildiğimiz, yangından mal kaçırır gibi pandemi sürecinde risk alarak Meclis’i toplayıp çıkardıkları yasa böyle diyor. Ben demiyorum. 77. maddeyi değiştirip bu hale getirdiler ve şimdi yasaya bile uyulmuyor. Eğer aksi bir şey varsa, 2 bin imza varsa TBB yazılı olarak Aydın Barosu’na cevap vermek zorundadır” sözleriyle yaşanan usulsüzlüğe tepki gösterdi.

‘FANTEZİLERE KURBAN ETMEYİZ’

Hukukçular Derneği Başkanı ve İstanbul 2 Nolu Baro Kurucular Kurulu Üyesi Cavit Tatlı ise eleştirilere şu yanıtı verdi: Toplanan imzaların incelenmesi gerekecek. Bunun önüne geçmek için UHAP üzerinden avukatlar şifreleriyle sisteme giriyorlar. Sonraki tartışma imzaladı, imzalamadı olacak. Ben biliyorum. Kanuna da karşılar, her şeye de karşılar. Biz öncesinde 2 binin üzerinde meslektaşımızdan onay almıştık. Şimdi de imzaları tamamlıyoruz. Ama bu süreci duyurmak için de müracaatımızı yaptık. İmzalar tamamlandığında TBB’ye götüreceğiz. Dedikleri süreç o zaman başlamış olacak. Bunun üzerinden fırtına koparacaklarına bence Balmumcu’daki 6 milyon dolarlık gelirle ilgili meseleyi yazsınlar. Biz de avukatız biz de hukukçuyuz. Gayrihukuki bir şey yapmayız. Böyle bir kuruluşu da bu arkadaşların fantezilerine kurban etmeyiz. Bize güvenip bize imza veren arkadaşlarımızı da yarı yolda bırakacak şeyler yapmayız. Okuduğumuzu biz de anlıyoruz. Biz ıslak imzaları vermeden süreç başlamış olmayacak. Ben oraya müracaat etmemiş birinin imzasını niye vereyim? Ben kendimi koruma altına alıyorum. TBB de kendini koruma altına alıyor. Yarın adam vermedim derse ne diyeceğim ben?”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!