Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yaylalar için, karacalar, tavşanlar için altın aramayı durdurun

Yaylalar için, karacalar, tavşanlar için altın aramayı durdurun
Tokat’ın Erbaa ilçesinde faaliyet yürüten Verusa Holding’in maden sahasında altın rezervi bulmasının ardından holding bünyesinde Galata Altın İşletmeleri A.Ş. adında bir şirket kurulmasına ve bölgedeki bakır sahasının bu yeni şirkete devredilmesine karar verildi.
Tokat’ın Erbaa ilçesinde faaliyet yürüten Verusa Holding’in maden sahasında altın rezervi bulmasının ardından holding bünyesinde Galata Altın İşletmeleri A.Ş. adında bir şirket kurulmasına ve bölgedeki bakır sahasının bu yeni şirkete devredilmesine karar verildi.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) - Tokat’ın Erbaa ilçesinde faaliyet yürüten Verusa Holding’in maden sahasında altın rezervi bulmasının ardından holding bünyesinde 10 milyon TL sermayeyle Galata Altın İşletmeleri A.Ş. adında bir şirket kurulmasına ve bölgedeki bakır sahasının bu yeni şirkete devredilmesine karar verildi. Rezerv miktarının tespiti ile sahanın işlenebilir ve ticarete konu edilebilir nitelikte olup olmadığının anlaşılması için çok daha kapsamlı incelemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten şirket, bu kapsamda jeofizik ve jeoloji çalışmalarını takiben sondaj faaliyetlerine başlanacağını duyurdu.

Ancak altın madeninin olduğu Sakarat ve Boğalı yaylalarındaki halk altın madeni istemiyor. Erbaa Boğalı ve Sakarat Yaylaları Altın Madenine Hayır Platformu, altın madeni çalışmalarına ilişkin bir bildiri yayımlayarak bölgenin tarım ve hayvancılık açısından değerini ve eğer altın madeni işlemeye başlarsa bölgenin uğrayacağı zararı anlattı.

Orta Anadolu bozkırlarından önceki son ladin, gürgen ve çam ormanları ile çevrelenen Sakarat ve Boğalı yaylalarının yükseklikleri 1500-2000 metre arasında değişiyor. Bu yükseklikte biriken yağmur ve kar suları bahar ve yaz ayları boyunca yer altı ve yerüstü sularını besliyor. Bu sayede de yaylaların etrafındaki Tokat ve Amasya’ya bağlı ilçe ve köylerde buğday, arpa gibi geleneksel tahılların yanında tütün, üzüm ve çilek gibi ürünler yetişiyor. Yine bölgede arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da yoğu olarak yapılıyor.

Platformun bildirisinde bu yaylaların Tokat ve Amasya’nın can damarları olduğu, bu illerin derelerini ve çaylarını yaylalara düşen yağmur ve kar sularının beslediği böylece bölgede tarım ve hayvancılık yapılabildiği ifade edildi.

FATSA’YA BAKIN

Bildiride altın madeniyle bu bereketli topraklara verilecek zararın anlaşılması için Ordu-Fatsa ormanlarında 5 yıl önce açılan altın madenine bakmanın yeterli olduğu ifade edildi. Bu ormanlarda Stratex firması ve Bahar Madencilik ortaklığıyla yürütülen çalışmalar sonucunda Karadeniz'in yemyeşil iki bin dönümlük alanını çöle döndü.

Bildiride şirketin kar edeceğini ancak bu madenin doğaya, hayvanata, insana, ormanlara, derelerden, pınarlardan akan yer üstü ve yer altı sularına, çocukların geleceğine ve hayat alanlarına zarar vereceği ifade edildi ve şöyle denildi:

“Fatsa örneği önümüzde dururken, bu cennet vatan köşesinde bir altın madeni açmak maden şirketi dışında hiç kimseye hele de bu köylerde, kasabalarda yaşayan insanlarımıza katkı sağlamayacaktır.”

YAYLALAR İÇİN, KARACALAR, TAVŞANLAR İÇİN

Altın arama projesinin durdurulmasının vicdan sahibi her vatandaşın görevi olduğu belirtilen bildiride şu çağrı yapıldı:

“Biz Erbaa İlçesi Boğalı ve Sakarat yaylalarının sahibi ve sakini vatandaşlar olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız ile her türlü sorumlu kurum ve kuruluşumuzu zümrüt yaylalarımızın, vahalarımızın, meralarımızın, ormanlarımızın, oğullarımızın, kızlarımızın, karacalarımızın, tavşanlarımızın, tilkilerimizin, kurtlarımızın, sincaplarımızın, üveyiklerimizin, kekliklerimizin, çekirgelerimizin, kelebeklerimizin ve burada sayamadığımız her türlü varlığımızın bugününü ve geleceğini korumaya davet ediyoruz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!