Çanakkale
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Rize'de alarm verildi! Dayanak takımlar görevlendirilecek

Rize'de alarm verildi! Dayanak takımlar görevlendirilecek
Sayıları 20 bini aşan çay üreticisinin 20 Mayıs günü giriş yapmaya başlayacağı Rize ’de alarm verildi. Kent girişinde takviye polis, jandarma ve sağlık ekiplerinin önlemler alacağı kent girişinde sağlık kontrolünden geçirilecek üreticiler, bir hafta evlerinde karantinada kalacak, koronavirüs testine tabi tutulacak.

Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun şehirlerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay yapımında hasat bu hafta başlıyor. Çay tarımında koronavirüs önlemleri kapsamında, hudut kapılarının kapatılması sebebiyle 40 bin yabancı tebaalı emekçinin ülkeye giremeyecek olması, megakentlerden gelmek isteyen takribî 100 bin üreticinin de şehre girişlerinin menedilmesi ile çay hasadı için emekçi arayışı başlamıştı. İçişleri, Sıhhat ve Tarım ve Orman bakanlıkları koordinesinde 4 şehrin valilikleri ve alakalı kuruluşların temsilcilerinin asıllaştırdığı buluşmalarda çay hasadı için üreticilere izin çıktı. Karar, evvelki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafına söylendi.

RİZE-TRABZON İL HUDUDUNDA GENİŞ GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINACAK

Çay üreticileri, İçişleri Bakanlığı ’na müracaat eterek izin evraklarını almaya başladı. Rakamları 20 bini aşan çay üreticisinin 20 Mayıs günü giriş yapmaya başlayacağı Rize ’de tedbirler artırıldı. Rize- Trabzon il hududunda geniş güvenlik tedbirleri alınacak, dayanak polis, jandarma ve sıhhat takımları görevlendirilecek. İl Pandemi Heyeti ’nca şehir girişinde sıhhat hakimiyetinden geçirilecek üreticiler, bir hafta konutlarında karantinada kalacak. Konutlarında kalanların esas gereksinimleri Vefa Sosyal Destek takımlarınca karşılanacak. Marketlerde köy ve semtlere servisler tertip edecek. Şehirde gelenlerin de en az bir hafta yetecek besinlerini birlikteleri getirmeleri istendi. Rize İl Sıhhat Müdürlüğü takımları da 3 günde 20 bin dolayında gelmesi beklenen üreticilere, günlük 1700 dolayında koronavirüs testi yapacak.

VALİ ÇEBER'DEN SÖYLEME

Rize Valisi Kemal Çeber, çay üreticilerinin 20 Mayıs tarihinden sonra şehre gelmeye başlayacaklarını belirterek, "Gelen yurttaşlarımız bir hafta süresince bütün bir yalıtımda duracaklar. 7 günün sonunda her bir hanede uygun görülen bir bireye, sıhhat takımlarımız pandemi testi yapacak. Bu süreçte 3 gün içerisinde 5 bin etrafında test yapılması tasarlanıyor. Testi olumsuz çıkan yurttaşımız, dışarı çıkabilecek, konutun market lüzumlarını ve sosyal lüzumlarını karşılayabilecek. Değişik hane milleti de bu 7 günün sonunda çay bahçelerinde çalışmaya başlayabilecek. Bu vaktin ardından yurttaşlarımız, kaidelere uyarak bayağı yaşamlarına devam edecek” dedi.

ÇAY ÜRETİCİLERİ: EVHAMIMIZ VAR

Çay üreticisi Fatma Kurt, "Çaylıklarımızı pakledik, çay bezlerimizi hazırladık, makaslarımız hazır, artık sezonun açılmasını bekliyoruz. Çay toplama işi ramazandan sonraya kalsaydı çok hoş olurdu, ama 3-4 güne kalmaz biz çayımızı hasat etmeye başlarız. Toplayacağız, satacağız, hastalık var, mesafeli olacağız, güç ne yapacağız öğrenmiyoruz Allah takviye etsin. Şimdi izin çıktı, il dışından da üreticiler bölgeye gelecekler. Bu süreçte çok daha dikkatli olmalıyız, maskemizi takacağız, sosyal mesafe kaidelerine uyacağız, çayımızı da toplayacağız” dedi.

Fatma Alev ise "Çay toplamaya hazırız ama azıcık fobimiz, evhamımız var. Dışarıdan da gelenler var, illaki maske takacaklar bir ihtiyatları olacak” diye konuştu.

Ayten Alev de "Bir aydır çayla alakalı hazırlıklarımız sürüyor, gübremizi verdik, budamamızı yaptık, otları pakledik ve artık hasat zamanı geldi. Benim de az ölçüde bir çayım var, kendim toplayamıyorum emekçi almak gerekiyor onu da nereden bulacağım öğrenmiyorum. İl dışından gelecek üreticilerle alakalı da natürel ki evhamlarımız var reelinde gelip çaylarını toplamaları belirli ki koşul ama bu hastalıktan da çok korkuyoruz” ifadelerini kullandı.

RİZE İL SIHHAT MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SÖYLEME

Rize İl Sıhhat Müdürlüğü de yazılı söyleme ile il dışından gelecek çay üreticilerine ihtarlarda bulundu. 'Çayımızı toplayalım ama canlarımız yanmasın' başlığı ile yapılan söylemede bütün rakamı öğrenilmemekle birlikte varsayımı 20 bin çay üreticisinin 3-5 gün gibi kısa bir zaman içerisinde şehre geleceği duyuruldu. Söylemede, "Bu rakamda insanımızın kısa bir vakitte aramıza girecek olması virüsün dağılması anlamında bizi çok ciddi anlamda kaygı vermektedir. Bu nedenle bunca zamandır büyük özveriler gösteren, evinden çıkmayan, dükkânlarını açamayan insanlarımızın, caddelerde oynayamayan çocuklarımızın sıhhatini gözetmek için maksimum seviyede temkinler almak zorundayız. Bu husus yalnızca şehrimizde yaşayanlar için değil, gelecek olanların sıhhatini gözetmek için de ehemmiyetlidir. Aksi takdirde şehrimize dışarıdan bu kadar insan geldikten sonra virüsün il genelinde süratle dağılmayacağını düşünmemek usla, tıpla, bilimle bağdaşmayan bir iyimserlik olacaktır. Zira bu denli fazla insanın içerisinde virüsün bulunmaması da bu zamanda muhtemel değildir” denildi.

Sıhhat takımlarınca her aile içinden seçilecek bir bireye en üst seviye Covid-19 testi yapılacağının belirtildiği söylemede şu ifadelere yer verildi:

"Emelimiz, gelen insanlar içerisinde hastalananları hiç cemiyetle temas etmeden bulup ayırabilmektir. Böylece hem onların erkenden rehabilitasyonuna başlamış olacağız hem de cemiyeti gözetmiş olacağız. Unutulmamalıdır ki, virüsü taşıyan bir hayli insanda ve özellikle gençlerde hiçbir belirtiye tesadüfülmemektedir, ama bu şahıslar yaygın bir bulaştırıcı özelliğine sahiptirler. Vasati 5 bin gibi çok yüksek bir rakamda test, 3 gün gibi kısa bir vakitte bu insanlarımıza uygulanacaktır. Test sayesinde erkenden çaylıklarına da girmelerini sağlamış olacağız. Hiçbir Rizelinin bir hafta özveri etmeyecek kadar duyarsız ve sorumsuz olduğunu düşünmüyoruz. Bayram sonuna kadar çok büyük bir hassasiyet, duyarlılık ve kararlılık gösterelim ki tam verilen emekler, çekilen acılar, gösterilen sabırlar boşa gitmesin. Şehrimizde büyük bir virüs patlaması yaşanmasın. Gelebilecek virüsü yerinde tespit ederek, insanlarımıza bulaşmadan rehabilitasyon edelim, çayımızı toplayalım ama canlarımız yanmasın."

Kaynak: DHA

GÜNÜN EHEMMİYETLİ HABERLERİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!