Çanakkale
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

MOTOSİKLETLERİMİZE UZUN SÜRELİ KIŞLAMA

MOTOSİKLETLERİMİZE UZUN SÜRELİ KIŞLAMA
Birkaç konu başlığı altında motosikletlerimizin kışa hazırlığını ve kışlama sürecini size anlatacağız.

Motosikletini bir şekilde hayatının merkezi haline getirmiş biz motosiklet severler çoğu zaman 4 mevsim sürmeyi planlasak bile bazı durumlar da kış sezonunda motosikletlerimizi günlerce, haftalarca ve belki de aylarca süremediğimiz zamanlar oluyor. Hatta bazı kullanıcılar mesleklerinin etkisi ile kış aylarında motosikletlerini hiç kullanmayıp kışlamaya geçiyorlar. Bizde birkaç konu başlığı altında motosikletlerimizin kışa hazırlığını ve kışlama sürecini size anlatacağız.

1- BARINMA

Kapalı Otopark

Öncelikle tabii ki birinci önceliğimiz olan kapalı otopark. Fakat bu otopark konusuna da biraz değinmekte fayda var. Birden fazla katı olan bir otoparka sahip bir sitede oturuyorsanız önceliğiniz zemine en yakın katı seçmek olmalıdır. Bunun sebebi ise bulunduğu katın maksimum düzeyde havadar olmasıdır. Otoparklar da yer altında indikçe rutubet ve nem oranında artış olacaktır. Bu da bir sezonda motosikletiniz de ciddi korozyon oluşturacaktır.

Açık Otopark
Kapalı otoparkı bulunmayan kullanıcıları ilgilendiren bu bölümde ise çeşitli önlemlerimiz var. Bunların başında ise portatif motosiklet garajları ve brandalar geliyor. Kompozit malzemeden üretilen garajlar maliyeti diğer seçeneklere göre yüksek olsa da kapalı garajdan sonra en mantıklı seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun haricinde ise son zamanlarda sıkça gördüğümüz katlanır şekilde çalışan ve malzemesi branda olan garajlar. Son olarak da en çok tercih edilen ve aslında önemli bir kısmını oluşturan brandalar geliyor. Branda seçimi bu aşama da çok önemlidir. Tamamen naylon olan brandalar uzun vadede motosikletinizin boyasına zarar vermek ile başlar. Titiz bir kullanıcıysanız buna dikkat etmenizde fayda var. Bunun için dış yüzeyi branda olan ama iç yüzeyi tüylü olan modelleri seçmenizi tavsiye ediyoruz. Bu tozlanmaya karşı çizilmeyi önlediği gibi aynı zamanda yoğuşma ile oluşan nemi de bir miktar kendi içinde hapsedecektir. Ayrıca branda kullanıyorsanız motosikletinizin üstünü örtmeden önce mutlaka soğumasını beklemelisiniz.

2-  LASTİKLER

Bir diğer önemli konu da lastikler. Lastiklerimizin mümkün olduğunca beton veya asfalt zeminle olan temasını azaltmalıyız. Bu hem lastiklerimizin ömrünü korumasına yardımcı olacaktır hem de bir sonraki sürüşte lastik basınçlarımızı daha fazla koruyacaktır. Bunun için yapmamız gereken basit çözümleri sizler için sıraladık.

- Motosikletimizde varsa mutlaka orta sehpada tutmak

- Orta sehpa seçeneği olmayan motosikletler için paddock kullanmak.

Bu seçeneklerin hiçbiri olmayan kullanıcılar içinse çok basit şekilde lastiklerin altına mutlaka tahta parçaları koymak.

3- Benzin Deposu 

Önemli konulardan bir diğeri de benzin deposu. Bu konuda aslında yapmamız gereken oldukça basit bir işlem. 1-6 ay ve üzeri kışlamalarda mutlaka deponuzu dolu bırakmakta fayda var. Bunun başlıca nedeni ise deponun içinde oksijene yer bırakmamaktır. Benzin depo içinde metalin oksijenle temasını kestiği için korozyonun oluşmasını engellemektedir.

4- Antifriz
Bulunduğunuz şehrin hava sıcaklığına uygun antifriz koymanız ciddi oranda önemlidir. Motosikletinizin soğutma hattında oluşacak donmaların ve korozyonun tamamen önüne geçmiş olacaksınız. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi mutlaka kullandığınız motosikletin kullanım kılavuzuna bakarak almalısınız.

5- Akü Sağlığı
En önemli konumuz akü. Akü hem soğuk sevmez hem de uzun süre yatırılmayı. Motosikletiniz üzerinde uzunca bir süre park halinde duracaksa kullanılmaz hale gelebilir ki bu süre akünüzün sağlığına göre 15 güne kadar düşebilir. Yapmamız gereken yine çok basittir. Kışlama yaptığımız alan müsait ve eğer elektrik varsa akümüzü motosikletten sökmeden şarja takmalıyız. Eğer elektrik yoksa aküyü motosikletten ayırmalı ve evimizde yine şarja takmalıyız. Akünüzün gücüne göre akıllı şarj özelliği olan cihazları tercih etmeyi unutmayın. Bu şarj cihazları akünüzü ölçerek sürekli olması gereken değerde tutarlar.           

Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bir sonra ki yazımız da görüşmek üzere …

Instagram: https://www.instagram.com/dagdakiiz/ 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!