Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

İçişleri Bakanlığı'ndan 'oltalama' ihtarı

İçişleri Bakanlığı'ndan 'oltalama' ihtarı
İçişleri Bakanlığı, kişilerin banka veya kredi kartı bilgilerini ya da kişisel verilerini ele geçirmek amacıyla kullanılan oltalama (phishing) yöntemine ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı söylemede, dolandırıcıların en çok kullandığı usul olan oltalama hakkında bilgiler verildi. Oltalamanın, şahısların banka veya kredi kartı bilgilerini ya da şahsi bilgilerini ele geçirmek emeliyle kullanılan bir usul olduğu belirtilen söylemede, "Dolandırıcılar, yurttaşların kimlik bilgilerini, kart numarasını, parolasını ve eşi bilgileri ele geçirmek için özel olarak hazırladıkları sahte siteleri sosyal medya üzerinden reklam olarak yayınlar, yurttaşlara kısa ileti atar veya e-posta yollar. Böylece sahte sitenin doğruluğunu hakimiyet etmeden gelen linke tıklayarak giriş yapan yurttaşların banka veya kredi kartı bilgileri elde edilerek, bankadaki paraları ele geçirilebilmekte veya kabahatliler tarafından internet üzerinden mahsul siparişi verilebilmektedir" denildi.

Söylemede, oltalama dolandırıcılığına maruz kalmamak için yurttaşların yönlendirildikleri link ve web sitelerini dikkatle tahlili gerektiği belirtilerek, "Şayet bir arkadaşınızdan veya iş dostunuzdan kuşkulu bir link alırsanız linki yollayanın o olduğundan emin olmadan netlikle linke tıklanmamalıdır. Web sitelerine linkler aracılığı ile gitmeden yurttaşlar URL adresini yazarak ulaşım sağlamalıdır. Bilgisayarlarda kesinlikle oltalama hamlesi yasaklama özelliği olan bir antivirüs yazılımı olmalı ve periyodik olarak aktüellenmelidir. Oltalamaya maruz kalmamanın en hoş yolu ise linklere hiç tıklamamaktır" ifadelerine yer verildi.

'OLTALAMA SİTELERİNDE ÇOĞALIŞ KOLLAMIŞTIR'

Oltalama dolandırıcılıklarına müteveccih yapılan çalışmaların aktarıldığı söylemenin devamında şu ifadeler yer aldı:

"Oltalama sitelerine müteveccih Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Kabahatlerle Gayret Daire Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Müesseseyi Başkanlığı tarafından ortak yapılan çalışmalarda; 2020 senesinin ilk 5 ayında toplam 14 bin 120 oltalama sitesi ulaşıma kapatılmıştır. Mart ayında yeni tip koronavirüs salgının ülkemizde görülmeye başlaması ile beraber açılan oltalama site rakamlarında çoğalış olduğu kollanmış, geçtiğimiz senenin mart-mayıs yarıyılında 4 bin 410 oltalama sitesi ulaşıma kapatılmışken bu senenin mart-mayıs yarıyılında ise 13 bin 200 oltalama sitesi ulaşıma kapatılmıştır. Yurttaşların dolandırılmasını yasaklamak için kabahat ve kabahatlilere müteveccih çalışmalar, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Kabahatlerle Gayret Daire Başkanlığı'nca 7/24 temeline göre devam etmektedir."

Anadolu Ajansı

GÜNÜN EHEMMİYETLİ HABERLERİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!