Çanakkale
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

'Hava akımı oluşturan tüm aygıtlar koronavirüs bulaştırabilir'

'Hava akımı oluşturan tüm aygıtlar koronavirüs bulaştırabilir'
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel'den önemli bir uyarı geldi. Yamanel, "Hava akımı oluşturabilen bütün cihazlar hastalığı bulaştırabilir. Klimalar da AVM girişlerindeki klimalar da bunu yapabilir" dedi.

11 Mayıs’ta açılan AVM'lerin önünde oluşan kuyruklar, Covid-19 salgınıyla gayrette ek ihtiyatların alınmasını gündeme getirdi. İstanbul Şehir Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, AVM'lerin giriş kapılarındaki havalandırma perdelerinin çalıştırılmasını menetti. Ancak Türkiye genelindeki AVM'ler ile değişik bir hayli mağaza ve iş yeri girişinde havalandırma perdelerinden kaynaklanan tehlike sürüyor.

'HAVA AKIMI OLUŞTURAN AYGITLAR TEHLİKELİ'

Gülhane Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Gülhane Askerî Tıp Akademisi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Heyeti abonesi Prof. Dr. Levent Yamanel, DHA'ya klima sistemlerinin koronavirüsün dağılmasına tesirini değerlendirdi. Prof. Dr. Yamanel, "Çin'de yapılan bir çalışma var. Bir restoranda klimanın önünde oturan Covid-19 pozitifli bir hastanın tam damlacığı değişik masalara ayrıldı. Başka Bir Deyişle hava akımı oluşturabilen tam aygıtlar hastalığı bulaştırabilir. Klimalar da AVM girişlerindeki klimalar da bunu yapabilir. AVM girişlerindeki klimaların çalıştırılmaması hakikatinde uygun olabilir. Bununla alakalı zati bazı kararlar alınmıştı, bir kılavuz oluşturulmuştu" diye konuştu.

'KALABALIKLARDAN UZAK DURMAMIZ GEREKLİ'

Salgının dağılması bakımından en tehlikeli alanların kalabalık etraflar olduğuna dikkat sürükleyen Prof. Dr. Yamanel, "Kalabalıklardan uzak durmamız gerekli. Başka Bir Deyişle kalabalık oluşturmamamız gerekli. Mesela alışveriş merkezlerinde kalabalıklar oluşturup saatlerce dolaşmamamız gerekli. Şayet bir lüzumumuz varsa noktasal olarak lüzumumuzu giderip daha sonra buraları terk etmemiz gerekiyor. Başka Bir Deyişle kalabalık oluşturmamak bu yeni sıradanın en ehemmiyetli kaidelerinden bir tanesi" ihtarını yaptı.

'2021 BAŞINA KADAR MASKE TAKACAĞIZ'

Prof. Dr. Yamanel, maske takma önleminin ne zamana kadar süreceğine ait ise "Evrensel bir bağışıklığı kazanmadıktan sonra bu yeni banale alışmamız gerekiyor. Sıradanın da 4 kaideyi var. Kalabalık oluşturmamak, maske takmak, sosyal mesafeye uymak ve hijyene uymak. Başka Bir Deyişle biz bunu aşı bulunana kadar, evrensel bir bağışıklık tespit edilene kadar ya da faal bir ilaç bulunana kadar devam ettirmemiz gerekiyor. En iyi olasılık 2021’in başına kadar maske takacağız" ifadelerini kullandı.

'BÖYLE BİR BİLGİ YOK'

Prof. Dr. Yamanel, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsten korunmak için hidroksiklorokin kullandığına ve bu ilacın virüse tutulmayı yasakladığına ait söylemesine ait ise "Virüsü kapmamak için klorokin ya da hidroksiklorokin kullanmayla alakalı rastgele bir bilgi yok, böyle bir şey mevzubahisi değil ve biz önermiyoruz. Ama natürel ki araştırmalar yeniden devam ediyor özellikle Fransa’da bir araştırma var. Bunların neticeleri çıktıktan sonra kesin bir şey söyleyebiliriz" dedi.
Prof. Dr. Yamanel, "Virüsün sivrisinekle, keneyle geçtiğine dair rastgele bir bilgimiz yok şu an için. Ama natürel ki araştırmalar devam ediyor. Böyle bir olasılık olacağını ben düşünmüyorum, ama yeniden de natürel ki dikkatli olmamız gerekiyor" değerlendirmesinde de bulundu.

DHA

GÜNÜN EHEMMİYETLİ HABERLERİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!