Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

CHP'li Beko'dan, Sağlık Bakanlığı'na zam tepkisi

CHP'li Beko'dan, Sağlık Bakanlığı'na zam tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, hastanede çalışan imamlara yüzde 100 zam yapılırken hekimlere yüzde 16-50 arası yapılan zamma tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanlığı'nın pandemi servislerinde c¸alışmadığı halde destek veren doktorlara da yu¨zde 100 ödeme yapılmasını ‘sebepsiz zenginleşme' sayacağını belirtip idari ve cezai işlem uyarısında bulunduğunu belirterek hastanede çalışan imamlara yüzde 100 zam yapılırken hekimlere yüzde 16-50 arası yapılan zamma tepki gösterdi.

"BİR TEK İMAMLARIN ‘ZENGİNLEŞMESİ’ İSTENİYOR"

Sağlık Bakanlığı, pandemi servisi dışında c¸alışan doktorlara fazla ödeme yapılmaması ic¸in uyarı yazısı göndererek, pandemi servislerinde c¸alışmadığı halde destek veren doktorlara da yu¨zde 100 ödeme yapılması halinde bunun ‘sebepsiz zenginleşme' sayılacağını belirterek, idari ve cezai işlem uyarısında bulundu. Gönderilen yazı hastanelerde c¸alışan imamlara yu¨zde 100 oranında ek ödeme yapıldığını akıllara getirdi. Bakanlıktan gönderilen yazıya tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Demek ki hastane c¸alışanları ic¸erisinde doktorlar, hemşireler, teknisyenler değil bir tek imamların ‘zenginleşmesi’ isteniyor. Diyanete 11,5 milyar lira bu¨tc¸e ayırıyorsun, hastane c¸alışanı imama yu¨zde 100 zam veriyorsun ama sıra canı pahasına mu¨cadele veren sağlık emekc¸ilerine gelince c¸ok göru¨yor ve musluğu kesiyorsun. Bunun kabul edilecek bir yanı yok” dedi.

"BU AYRIM MEMURLAR YASASINA DA AYKIRI"

“Sağlıkta dönu¨şu¨m” adı verilen ve aslında sağlık hizmetlerini tamamen piyasaya ac¸an saray yönetiminin her konuda olduğu gibi bu konuda da ortaya koyduğu projelerin dibe vurduğunu ifade eden Beko, sağlık hizmetlerinin işc¸i sınıfının geniş kesimleri ic¸in asgari du¨zeyde ulaşılabilen bir hizmet haline getirildiğini vurguladı. Beko, “Hastane c¸alışanı imamlara ne yapıldıysa aynısının sağlık c¸alışanları arasında ayrım yapmaksızın hepsine yapılması gerekir. Bakanlık yayınladığı genelgeyi derhal geri c¸ekmelidir. Kamu c¸alışanları arasında yapılan ek ödeme ayrımı aynı zamanda memurlar yasası olan 657’ye de aykırılık teşkil etmektedir” uyarısında bulundu.

"PARAN KADAR SAĞLIK"

Sağlık politikası olmayan tek adam yönetiminin, “Paran kadar sağlık” anlayışıyla, sağlığın bir kamu hizmeti olduğunun unutturulmaya c¸alışıldığını söyleyen Beko, halkın sağlık hizmeti alabilmek, vergi, Genel Sağlık Sigortası Primi, katkı-katılım farkları gibi ödemeler yapmak zorunda kaldığını hatırlatarak, “Toplumun hasta olmasını engellemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin altı giderek boşaltıldı. Bunun sonucu olarak tedaviye yönelik hizmetlerde bir patlama yaşandı. Sağlık hizmetinin kamusal bir hizmet olmaktan c¸ıkmasıyla, sağlıksız bir toplum sermaye ic¸in “fırsat” olarak göru¨ldu¨. Daha fazla kar ic¸in sağlıklı yaşam hakkımız engellendi” eleştirisinde bulundu.

"HASTA GARANTİLİ PROJE"

Bir u¨lkenin Sağlık Bakanlığı'nın garanti sözleşmelerinde hasta ya da hastalık garantisi veren başka bir örneğinin olmadığını söyleyen Beko, tepkisini şöyle su¨rdu¨rdu¨:

“Şehir hastanelerinin finansman modelinin 2017 şubat’ında yayınlanan Kalkınma Bakanlığı raporunun da ac¸ığa c¸ıkardığı gibi u¨c¸ kuşağı birden yoksullaştırma potansiyeli taşıdığı artık anlaşılmıştır. Sağlıklı toplum yaratma derdinde olan u¨lkelerin önce hasta olmamayı sağlayan önlemleri almaları gerekir. Temel görevlerinden biri hasta olmamayı sağlamak ic¸in gerekli tedbirleri almak olan bir kurumun politika yapıcılarının böyle kararlar alması hic¸bir şekilde kabul edilemez. Hastane bu¨yu¨klu¨ğu¨nu¨n faydasından kim ya da kimler nemalanıyor? Sorgulanması gereken nokta burası. Kamu mu, halk mı, yoksa birkac¸ yandaş mı? Eski semt hastanelerinin ne kadar önemli olduğu pandemi su¨recinde bir kez daha iyi anlaşılmıştır. Kısacası sağlıkta dönu¨şu¨m programı hem hizmet alanları hem de hizmeti sunanları tehdit eden bir du¨zen yarattı.”

Kaynak: CUMHURIYET.COM.TR

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!