Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Z kuşağı araştırması Türkiye'deki gençlik yapısını gösterdi

Z kuşağı araştırması Türkiye'deki gençlik yapısını gösterdi
Türkiye'de Z kuşağıyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre Z kuşağı kendi işini kurmak isterken saygınlık ve huzurlu bir hayat hayal ediyor ...

Türkiye'de Z kuşağıyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre Z kuşağı kendi işini kurmak isterken saygınlık ve huzurlu bir hayat hayal ediyor. Türkiye’de gençlik yapısının ele alınan çalışma yayınlandı. 15-24 yaş aralığında, Türkiye genelinde Z kuşağından bin 100 genç ile yapılan çalışmada, Türkiye’de gençlerin değerlere bakışı, kariyer planları, iletişim araçları ile ilişkileri, kültürel tercihleri ve kimlik algıları gibi konular masaya yatırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, girişimci yönlerinin ağır olduğunu düşünen Z kuşağı, yüksek oranda kendi işini kurmak istiyor.

EĞİTİMLİ VE KENDİ KARARINI VEREN DOMİNANT KARAKTERE SAHİPLER

Araştırma şirketi olan Areda Piar'ın araştırmasına göre, Z kuşağı, dijital teknolojinin aktif olarak kullanıldığı bir dönemde dünyaya gelmiş olması sebebiyle, iş gücü olarak önceki nesillere göre daha eğitimli ve kendi kararlarını verebilen dominant karaktere sahip bireylerden oluşuyor. Araştırma sonuçlarına göre, girişimci yönlerinin ağır olduğunu düşünen Z kuşağı, yüksek oranda kendi işini kurmak istiyor.

DİREKTİF VEREN YÖNETİCİ İSTEMİYORLAR

Aynı zamanda direktifler veren bir yönetici ya da neyi yapıp yapmaması gerektiğini söyleyen iş arkadaşları ile birlikte çalışmaya da pek sıcak bakmıyorlar. Araştırmada Z kuşağına “Tercih şansınız olsa, nasıl bir işte çalışmak istersiniz?” diye sorulduğunda yüzde 62.0’si kendi işim, yüzde 19.8’i devlet memurluğu, yüzde 15.0’i özel sektör ve yüzde 3.2’si kararsızım cevabını verdi.

SAYGINLIK VE HUZUR ONLAR İÇİN BAŞARIYI İFADE EDİYOR

Gençlerin başarı kavramına yönelik algıları incelendiğinde ise çoğunluğunun başarıyı kariyer olarak tanımladığı görüldü. DHA'nın aktardığı araştırmada Z kuşağı yaklaşık yüzde 25 oranıyla kariyer sonrasında saygınlık ve huzur gibi kavramların gençler için başarıyı ifade ettiği ortaya çıktı.

SOSYAL MDYADA ZAMAN GEÇİRMEK EN ÖNEMLİ BOŞ ZAMAN

Araştırma sonuçlarına göre, gençler için sosyal medyada online veya offline arkadaşlarla vakit geçirmek en önemli boş zaman değerlendirme yöntemi.

Araştırmada genç katılımcılara “Boş zamanınızı nasıl değerlendirirsiniz?” diye sorulduğunda, yüzde 20.2’si sosyal medyada, yüzde 16.2’si arkadaşlarımla, 14.7’si kitap okuyarak, yüzde 9.1’i konsol oyunları/pc oyunları oynayarak, yüzde 7.9’u spor yaparak, yüzde 7.6’sı ailesiyle, yüzde 5.8’i ev işi yaparak ve yüzde 4,6’sı yalnız kalarak yanıtını verdi.

YÜZDE 62'Sİ ÜLKE GÜNDEMİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİYOR

Gençlere yöneltilen “Gündeme ilişkin haber almak için en sık başvurduğunuz iletişim kanalı hangisidir?” sorusuna ise, yüzde 61.9 sosyal medya, yüzde 18.1 görsel basın (televizyon kanalları), yüzde 10.1 internet siteleri, yüzde 5.7 yazılı basın (gazete, dergi), yüzde 4.2 komşu ve ailem cevabını vererek kullanılan iletişim kanallarını gözler önüne serdi.

EKRANDA EN ÇOK ZEKİ KARARTERLERİ KENDİLERİNE YAKIN GÖRÜYORLAR

Z kuşağına “Bir dizide veya filmde ne tür oyuncu karakterlerini kendinize daha yakın hissedersiniz?” diye sorulduğunda yüzde 23.8’i zeki, yüzde 22.1’i komik, yüzde 13.9’u hırslı, yüzde 13.6’sı masum, yüzde 11.7’si becerikli, yüzde 6.6’sı kötü ve yüzde 1.8’i güzel olan karakteri kendisine yakın hissettiğini belirtti. Gençler güzel veya yakışıklı olmasından ziyade, zeki ve aynı zamanda komik olan karakterleri kendilerine yakın hissediyorlar.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!