Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han İzmir’e kazandırılacak

Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han İzmir’e kazandırılacak
Basmane’de bulunan Yıldız Sineması ile Bıçakçı Han’ı toplam 26 milyon TL’ye satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, her iki yapıyı da şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandıracak.
Basmane’de bulunan Yıldız Sineması ile Bıçakçı Han’ı toplam 26 milyon TL’ye satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, her iki yapıyı da şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandıracak.

İZMİR (Anayurt) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Basmane’deki Yıldız Sineması ile Bıçakçı Han’ı ayağa kaldırarak yeniden kent yaşamına kazandıracak. Yakın geçmişe iz bırakan ama son yıllarda kaderine terk edilen bu iki yapıyı satın aldıklarını ve restore edeceklerini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Her iki tarihi yapı, şehrimizin kültür sanat yaşamına ayrı bir heyecan getirecek ve bulunduğu yeri, yani tarihi semtimiz Basmane bölgesini ayağa kaldıracak bir kaldıraç işlevi görecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent tarihinin sembol yapılarına ve mekânlarına sahip çıkmaya devam ediyor. Büyükşehir, bu kez de kentin yakın geçmişinde iz bırakan Yıldız Sineması ile Bıçakçı Han için harekete geçti. Basmane’de bulunan iki yapıyı toplam 26 milyon TL’ye satın alan Büyükşehir Belediyesi, her iki yapıyı da şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandıracak.

Projeyi kamuoyuna duyurmak amacıyla Yıldız Sineması’nda toplantı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kentin sosyal, kültürel belleğinde ve İzmirlilerin gönlünde kıymetli bir yeri olan bu iki sembol yapının son yıllarda kaderine terk edilmiş olması veya amaç dışı kullanılması hepimizi üzüyordu. Üstelik her iki yapı da tarihi kent merkezinde, Basmane Garı’nın güneyinde, Agora, Hatuniye Meydanı, Altınpark ve Aziz Vukolos kilisesi      arasındaki kültür rotası üzerinde yer alıyor” dedi.

“SOSYOLOJİK BİR BULUŞMA NOKTASI DA OLACAK”

Bu iki yapıyı satın aldıklarını vurgulayan Soyer, “İki yıl içerisinde restorasyon çalışmalarımızı tamamlayıp Yıldız Sineması’nı görkemli geçmişine yakışacak şekilde İzmir’imizin en gözde sanat ve gösteri merkezlerinden birine dönüştüreceğiz. Yıldız Sineması’nın üstünde mekanlar var. Bir sinema müzesi yapacağız. Eski sahipleri çok iyi koruyup bakmışlar. Film makineleri, hatta basılmış biletler bile var. Bıçakçı Han oldukça iyi korunmuş, dolayısıyla orasını iki ay içinde açacağız. Bir yılbaşı pazarı ile açılışı yapacağız. Bir anket çalışmasıyla halka orada ne görmek istediklerini soracağız. Her iki tarihi yapı, şehrimizin kültür sanat yaşamına ayrı bir heyecan getirecek ve bulunduğu yeri, yani tarihi semtimiz Basmane bölgesini ayağa kaldıracak bir kaldıraç işlevi görecek. Burada kent yoksullarının ve mültecilerin yaşadığı alanlar var. Dolayısıyla burası aynı zamanda önemli sosyolojik bir buluşma noktası da olacak” şeklinde konuştu. Başkan Soyer, Yıldız Sineması’nın sahibi Yüksel Kazmirci’ye de teşekkür ederek “Bu mekanı bu kadar uzun süre koruyabilmek tarihe, kente büyük saygı   gerektiriyor” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!