Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yeraltı vurgunu Sayıştay raporunda

Yeraltı vurgunu Sayıştay raporunda
Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına dair 2019 yılı denetim raporu, İstanbul’daki metro yapım işlerinde kullanılan boru sürenlerde yüklenici firmanın çıkarları için pahalı olanların tercih edilmesiyle kamunun zarara uğratıldığını ortaya koydu.
Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına dair 2019 yılı denetim raporu, İstanbul’daki metro yapım işlerinde kullanılan boru sürenlerde yüklenici firmanın çıkarları için pahalı olanların tercih edilmesiyle kamunun zarara uğratıldığını ortaya koydu.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına dair 2019 yılı denetim raporu, İstanbul’daki metro yapım işlerinde boru sürenler için aynı mahiyette ya da daha dezavantajlı olmasına rağmen yüklenici firmanın çıkarları için pahalı boru sürenlerin tercih edilmesiyle kamunun zarara uğratıldığını ortaya koydu. Rapora göre, Sabiha Gökçen metrosunda maliyeti 550 kat daha fazla olan boru sürenler tercih edildi. Halkalı metrosu için ise, daha ucuz olan boru sürenlerin yerine en pahalı boru süreni tercih edildi. Raporda metro yapımı işlerinde eşdeğer olabilecek iş kalemleri arasında yüksek maliyetli olanların seçilmesiyle “ekonomiklik ilkesinin ihlal edildiği” dile getirildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı, Gayrettepe - Yeni Havalimanı ve Halkalı -Yeni Havalimanı metrolarının yapımında tünel destekleme elemanı olan boru sürenler için aynı boydaki ama iki farklı çaptaki boru sürenlerin tercihinde pahalı olanın tercih edildiği belirtildi. Raporda, “Boru çapları arasındaki çeyrek inçlik fark teknik anlamda kayda değer bir mukavemet arz etmezken ve ilgili imalatın keşfinde daha ucuz olan iş kalemi miktar olarak daha fazla öngörülmüşken, işin uygulama projelerinde gerekli ve yeterli teknik raporlama yapılmadan çözümler daha pahalı iş kalemi üzerinden yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

550 KAT DAHA PAHALI

Sabiha Gökçen metrosu işinde iki farklı çaptaki 4 metrelik boru süren arasında çok ciddi fiyat farkının bulunduğuna dikkat çekilen raporda, ihale eki kesin projesinde daha fazla kullanılması ön görülen ve 0,20 Euro maliyeti olan çeyreklik boru süreni yerine daha az kullanılması planlanan ve maliyeti 110 Euro ile 550 kat daha fazla olan bir buçukluk boru sürenlerin daha fazla kullanıldığı belirtildi.

Gayrettepe metrosunun yapımı işinde de 76,50 Euro maliyetle daha ucuz olan bir çeyreklik boru sürenin sınırlı sayıda kullanıldığı ve kesin projesinde daha az kullanılması öngörülen 84,99 Euro maliyete sahip olan bir buçukluk boru sürenlerin daha fazla kullanıldığı dile getirildi.

Boru çapları arasındaki çeyrek inçlik farkın teknik anlamda kayda değer bir mukavemet sağlamadığı hale kesin projeler ile uygulama projeleri arasındaki farkın tatminkar bir teknik gerekçe ile açıklanamadığı ifade edildi.

KAMU ZARARA UĞRATILDI

Halkalı metrosunun yapımı işinde ise, daha ucuz olmakla birlikte gerek boru çapı ve gerekse de boru uzunluğu ile daha fazla mukavemet ve tahkimat sağlayan boru sürenlerinin yerine birim fiyat teklif cetveli içindeki en pahalı iş kalemi olan 220 TL’lik bir çeyrek ve 4 metrelik boru sürenin tercih edildiği belirtildi. Sayıştay raporunda durumla ilgili olarak, “Bu noktada gerçekleşen tercih farkının teknik bir gerekçeden ziyade yükleniciye dönük ekonomik bir faydadan kaynaklandığı değerlendirilmektedir” görüşüne yer verilerek yüklenici firmanın çıkarı için kamunun zarara uğratıldığı ifade edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!