Çanakkale
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yaşlılarda en sık görülen ağrı sendromları!

Yaşlılarda en sık görülen ağrı sendromları!
Yaşlanmakla birlikte kronik ağrıların artış gösterdiğini söyleyen Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, yaşlıların kronik ağrılar için uygulanan tedavi yöntemlerini açıkladı.

Eskiden ağrılar bir hastalığın belirtisi olarak görüldü. Şimdilerde ağrının kendisi bizzat bir hastalık olarak kabul edilmekte ve yaşam kalitesini artırmak için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Yani “ağrı” bir hastalıktır

İnatçı kronik ağrıların dağılımı yaşlanmakla birlikte artış göstermektedir. Eklem ağrıları ve nevraljiler yaşlılarda sık karşılaştığımız problemler olup maalesef yeterli düzeyde tedavi edilmemektedirler.

Yaşlılarda kronik ağrı şöyle tanımlanabilir "nahoş, rahatsızlık verici duygusal bir deneyim, ya da başka bir bakış açısından ifade edersek, yaşlı (65-79) veya çok yaşlı (80+) kişilerde 3 aydan fazla devam eden ağrı" sorunlarına kronik, geçmeyen ağrı problemi olarak tanımlamaktayız.

Yaşlılarda en sık görülen ağrı sendromları

Romatizmal ağrılar, kanser Ağrıları, anjinal ağrılar, zona ağrısı, damar sertliği ve diyabete bağlı nöropatik ağrılar, trigeminal nevralji, periferik damar yetmezliklerine bağlı ağrılar, oksijen eksikliğine bağlı iskemik ağrılar.

Yaşlılarda görülen inatçı ağrıların klinik belirtileri genellikle karmaşık olup birden fazla nedene bağlıdır. Yaş faktörü ağrının algılanmasında da farklılıklar gösterir. Tedaviye ulaşma imkanı, ilaç fiyatları, eşlik eden başka bir hastalığın varlığı, beraberinde ilaç kullanımı ve anlama-idrak eksikliği çeken hastanın şikayetlerini anlayabilme becerisi, vaziyeti daha karmaşık hale getiren faktörlerden bir kaçıdır. Dahası, yaşlı hastanın durumu; depresyon, endişe, inkar, bağışıklığın azalması ve zayıf hafıza ile karıştırılmaktadır.

Yaşlılarda görülen değişiklikler

Organ fonksiyonlarındaki azalmalar normal yaşlanma sürecinde ortaya çıkan normal süreçlerdir. Yaşlı hastaların çoğunda geçici iskemik ataklar, kalp krizi, demans ya da hareket bozuklukları gibi pek çok nörolojik hastalık ve fonksiyon kayıpları söz konusudur. Yaşlılarda karaciğer ve böbrek problemlerine bağlı ilaçların geçişi ve vücuttan atılımı gecikebilmektedir.

Yaşlılarda ağrı tedavileri

Geriyatrik ağrı kontrolünde en sık ve yaygın olarak kullanılan yöntem ilaç tedavileridir. Bunlar; ağrı kesiciler, kas gevşeticileri, morfin benzeri ilaçlardır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) basamak ağrı tedavisi yaklaşımı kurallarında yaşlıların ağrıları için basit ağrı kesicilerden başlayarak ağrının şiddetine göre morfin tedavisine kadar giden bir yol izlenmesini önermektedirler.

Yaşlıların ağrı tedavisinde psikolojik destek önemli bir tutmaktadır. İlaçlarla bu durum desteklenebilir.

Fiziki Rehabilitasyon:

Hastanın daha bağımsız ve fonksiyonel bir yaşam sürmesi için rehabilitasyon uygulamaları ağrı tedavilerine eklenmelidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, fizik ve sosyal adaptasyon kayıplarında ya da sosyal beceri kayıplarında fevkalade yararlı uygulamalardır.

Girişimsel Tedaviler:

Girişimsel ağrı yöntemleri, ağrının altta yatan nedenini belirlemek ve kesin bir tanıya varmak için yardımcı olabilir. Bu tedavi yöntemleri ile daha büyük ilaç dozu kullanımına bağlı istenmeyen yan etkilerden hastayı korur ve ağır ilaç kullanımı ihtiyacını azaltır. Sinir blokları ağrı uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılan girişimsel işlemler olup sadece tanı değil aynı zamanda hastalığın seyri, ağrıyı önleyici ve bazen da kesin tedaviye yardımcı olmaktadır.

Ozon tedavileri en doğal, yan etkisi olmayan adale ve de eklem içlerine kolaylıkla uygulanan tedavilerdir. Damardan veya bel fıtıklarının içine de verilmektedir.

Kullanılabilecek diğer girişimsel yöntemler:

Alkol veya fenolle ağrı sinirlerinin tahrip edilmesi. radyofrekans yöntemleri ile ağrı sinirlerinin devre dışı bırakılması, gerekli yerlere kortizon enjeksiyonlarının yapılması girişimsel yöntemler bağlamında uygulanmaktadır.

Zorluklara rağmen yaşlı hastalarda kronik ağrı ile baş edilmesi, ciddi dikkat ve yaklaşımı gerektiren aynı zamanda sosyal sorumluluk bağlamında değerlendirilmesi gereken eylemlerdir.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: CNNTURK.COM

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!