Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Yargı bağımsızlığı!

Yargı bağımsızlığı!
Baroların yapısını değiştiren ve çoklu baro sistemiyle yandaşların kendi barolarını kurmasına imkan sağlayan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Büyük

Baroların yapısını değiştiren ve çoklu baro sistemiyle yandaşların kendi barolarını kurmasına imkan sağlayan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Büyük kentlerdeki baroların etkinliğinin son bulacağı, hukukçuların dini kıyafetlerini cübbe altına giyebileceği teklife karşı çıkan muhalefet, yargı bağımsızlığının sona ereceğini bildirdi


AKP, toplumun her alanından yükselen itirazlara rağmen baroları bölecek ve etkisizleştirecek kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle büyük kentlerde birden fazla baronun oluşturulması ve bu kentlerin Türkiye Barolar Birliği’ndeki (TBB) etkinliğinin azaltılması öngörülüyor. Düzenlemede, TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi zorlaştırılıyor. Hukukçular, teklifin yasalaşması durumunda “dini görüşlerini yansıtan” kıyafetler de giyebilecekler.

2 Temmuz’da komisyonda görüşülecek teklifle, avukat sayısı beş binden fazla olan kentlerde iki bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecek. İki bin avukat adına, dört kişinin “Kurucular Kurulu” olması yeterli sayılacak ve altı ay içerisinde yeni barolar hayata geçecek. Yeni baroların ilk seçimli olağan genel kurulu, son rakamı çift olan senenin ekim ayında baro başkanının daveti üzerine gerçekleştirilecek.


HER BAROYA ÜÇ DELEGE

Daha önce büyük baroların TBB'deki ağırlıklı temsil yetkisi de teklifin yasalaşması durumunda son bulacak. Buna göre, her baro TBB Genel Kurulunda baro başkanı ile sabit üç delege ve her 5 bin avukat için ek bir delegeyle temsil edilebilecek. Bu da İstanbul, İzmir, Ankara gibi baroların TBB'deki temsil ağırlığını yok edecek.

Tüm barolar için seçim 2 yılda bir Ekim ayında gerçekleştirilecek. TBB'nin seçimi de 4 yılda bir aralık ayında yapılacak. Düzenlemenin yasalaşması durumunda barolar Ekim ayında seçime gitmek zorunda olacak.

Teklifte iktidar yandaşı TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na da bir "güzellik" yapıldı. TBB Birlik Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilebilecek. Böylece TBB Başkanı'nın olağanüstü toplantıyla değiştirilmesi de zorlaştırılacak.

Avukatların, hakimlerin ve savcıların dini görüşlerini yansıtan kıyafetleri "rahatça" giymeleri için de teklifte düzenleme yapılıyor. AKP'li Cahit Özkan bunu, "Geçmişte avukatlar eteği, başörtüsü, yaşam tercihi nedeniyle bazen hakim-savcıların bazen ise baroların linçine tabi tutuluyordu" sözleriyle anlattı.

TBMM Adalet Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Turan Aydoğan, teklifi BirGün'e yorumladı. Avukatlık Kanunu'nda öngörülen düzenlemelerin yapılması durumunda yargının tamamen AKP iktidarına teslim edileceğini söyleyen Aydoğan, "Bu teklif, baroların teslim alınması anlamına geliyor. Siyasi barolar ortaya çıkacak. O baro, AKP'nin hakim ve savcılarıyla birlikte temas halinde çalışacak. Diğer avukatlar ise devre dışı kalacak ve yargı tamamen teslim edilmiş olacak. Bu teklif geçerse yargıda bağımsızlık ve tarafsızlık asla aranmasın. Baroların görevi kimsesizlere sahip çıkmaktı. Artık Türkiye'de hiçbir vatandaş rahat nefes alamayacak, işkenceler bile cezasız kalacak. Böyle bir yapı, dünyanın hiçbir ülkesinde yok" dedi.

İKTİDAR SAVUNMADAN RAHATSIZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da baroları bölme teklifini tepki gösterdi. AKP'nin önce hukuksuzluğu yaygınlaştırdığını şimdi de hukuk örgütlerini tasfiye etmek istediğini bildiren Buldan, şunları söyledi:

"Çay toplattıkları yargıçları Saray’ın önünde düğme ilikler hale getirdiler. Şimdi geriye savunma kaldı. Savunmayı da çökertebilmek ve ele geçirebilmek için günlerdir uğraşıyorlar. Günlerdir engelliyorlar ve günlerdir baroların yaptıkları eyleme müdahale ediyorlar. Baro başkanları, avukatlar demokratik haklarını kullanarak adalet için yollara düştü, yürüdü ve seslerini duyurmaya çalıştılar. Bundan korkan iktidar, yürüyüşü engelledi. Sunulan teklifle amaçları Saray güdümlü barolar oluşturmaktır. Avukatların bütünlüğünü bölmek, çoğunluğu temsil eden avukatların temsil hakkını kısıtlamak ve muhalif görülen sesleri bastırmaktır. Çünkü mevcut iktidarın yargı üzerindeki etkisini kısmen de olsa kırmaya çalışan yargının üç temel ayağından biri olan savunmadır. İktidar, yargıdaki hukuksuzlukları meydana çıkaran savunmadan rahatsızlığını, savunmayı da zapt-u-rapt altına alarak gidermeye çalışmaktadır" dedi.

Bir ilde iki baro olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı’nda barolara yönelik kanun teklifini değerlendirdi. Baroların siyasi bir kuruluş olmadığını ancak AKP’nin bu birimleri siyasallaştıracağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bir ilde iki ayrı baro olmaz. Bu teklife hep birlikte karşı çıkacağız” dedi. Baroların parçalanmasına ayrılmasına avukatlarla birlikte CHP’nin de itiraz ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Devlet adaletle değil, elinde sopayla yönetilirse bu tablo çıkıyor. Avukatların yürüyüşü oldu. Mansur Yavaş, kendisi de bir avukat, çadır gönderdi, su gönderdi. Saray istemedi, yemek bile vermediler. Dolayısıyla bu tablo Türkiye demokrasisine darbe vuran bir tabloydu. Barolar siyasi kuruluş değildir. Niye bölüyorsunuz? Bir ilde iki vali olmaz, bir ülkede iki ayrı Hazine Bakanı olmaz. ‘Bana biat eden baro olsun’ diyemezsiniz. Barolar dernek değildir. Bir ile iki tane esnaf odası, ticaret odası olur mu? Ülkeyi bölme ve parçalama yöntemlerinden birisidir bu. Buna karşı çıkacağız” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!