Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Yapay zeka nedir? Ne işe yarar?

Yapay zeka nedir? Ne işe yarar?
Gelişen teknolojimiz ile son yıllarda bilim insanlarını bile birbirine düşüren yapay zekâ hakkında, az sayıda insan yeterli bilgiye sahip. Hadi gelin ...
Uğur Sarıçam

Gelişen teknolojimiz ile son yıllarda bilim insanlarını bile birbirine düşüren yapay zekâ hakkında, az sayıda insan yeterli bilgiye sahip. Hadi gelin bu konuyu birlikte inceleyelim.

Sözlük anlamı olarak Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.

Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemde, "Makineler düşünebilir mi?" sorusunun Mathison Turing tarafından sorulması ile hakkında ilk adımların atılmaya başlandığı yapay zekâ, 2. Dünya Savaşı döneminde çeşitli askeri silah teknolojilerin ortaya çıkmasına ve bilgisayarların gelişmesindeki en önemli etkenlerden biridir. Günümüzde ise Google, Facebook ve özellikle Tesla gibi birçok büyük şirket yapay zekâ hakkında araştırmalarına devam etmektedir.

Facebook yapay zekâ birimleri, özellikle pazarlama konularında bu ilerleyen teknolojiden yararlanmak adına chat-botlar geliştirdi. Fakat pazarlama yapması için eğitilen iki chat-bot, insanları bir kenara bırakıp kendi aralarında iletişim kurmaya başlayınca, geçtiğimiz günlerde ekip botlardan birine müdahale etmek zorunda kaldı ve robotu kapattı. Aslında iki robotun çeşitli ürünleri alıp satmayı öğrenmesi, eşyalara değer ataması ve ardından bunları kendi aralarında takas etmesi gerekiyordu. Buna rağmen aralarındaki muhabbet ise şöyle gelişti:

Bob: Ben her şeyi ben ben ……….

Alice: Toplar sıfır bana bana bana bana bana bana bana bana bana bana

Bob: Sen ben her şey ………

Alice: Topların bir topu var bana bana bana bana bana bana bana bana

Bob: Ben ben her şeyi ben ben ben ………

Alice: Topların bir topu var bana bana bana bana bana bana

Bob: Ben ……..

Buradaki sıkıntı ise bu karmaşık kelimelerin bir araya getirilmesiyle oluşan tümce bize bir anlam ifade etmezken, robotlara etmesi. Yani muhtemelen siz okudukça “anlamsızca konuşmuşlar, ne var ki şimdi bunda?” diyebilirsiniz fakat Facebook mühendisleri, bu yazışmaları botların gayet iyi anlayabildiğini fark etmişler ve çareyi sistemin fişini çekmekte bulmuşlar.

90 Saniyede Bilim ’in sonu geldiğimizde yaşayan en ünlü fizikçilerden biri olan Stephen Hawking ’in şu sözünü hatırlatmak isterim.

"Yapay zekâlar insanlığın başına gelen ya en iyi şey ya da en kötü şey olacaklar.”
- Stephen Hawking

Sizleri Yapay Zeka Nedir? videosula başbaşa bırakıyorum.


Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!