Çanakkale
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

'Yangın sönse de bölge terk edilmemeli'

'Yangın sönse de bölge terk edilmemeli'
Ankara Nallıhan da, pazar günü çıkan ve kontrol altına alınan orman yangının ardından bölgede önceki gün yeniden orman yangını çıktı. Yangının yeniden çıkması ise, yangın söndürme ve soğutma çalışmaları yeterli değil mi? sorusunu akıllara getirdi. 
Ankara Nallıhan'da, pazar günü çıkan ve kontrol altına alınan orman yangının ardından bölgede önceki gün yeniden orman yangını çıktı. Yangının yeniden çıkması ise, "yangın söndürme ve soğutma çalışmaları yeterli değil mi?" sorusunu akıllara getirdi. 

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) Ankara'nın Nallıhan ilçesinde, pazartesi günü çıkan ve kontrol altına alınan orman yangının ardından bölgeye yakın bir noktada önceki gün yeniden orman yangını çıktı. Yangının ilk bölgeye yakın bir noktada ve kısa bir süre sonra yeniden çıkması ise, "yangın söndürme ve soğutma çalışmaları yeterli değil mi?" sorusunu akıllara getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski itfaiye müdürlerinden İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve yangın uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Avrupa ve Japonya'da yangın söndürme ve soğutma işlemlerinin tamamlanmasından sonra, itfaiye ekiplerinin yangın bölgesini en az 1 saat boyunca terk etmediğini ve yangın büyüklüğüne göre bu sürenin uzadığını söyledi. Kılıç, "Türkiye'de yangın söndürme ve soğutma çalışmalarının ötesine geçilmesi gerekiyor. Özellikle de orman yangınlarında yangın söndürülse dahi yangın bölgesi terk edilmemeli" uyarısında bulundu.

Türkiye'deki itfaiye ekiplerinin genellikle yangın söndürme ve soğutma işlemlerini tamamladıktan sonra bölgeyi terk ettiğini ifade eden Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, şöyle konuştu:

"Japonya'da yangın söndürüldükten sonra toprak örtüsünde sönmeyen köz veya toprak altında kalmış yanan ya da yanması muhtemel maddelerin yeni bir yangını tetiklemesi için itfaiyecilerin bölgeden en az bir saat ayrılmadığını o ülkede eğitim için bulunduğum dört aylık zaman zarfında gördüm. Yine yangının büyüklüğüne göre bekleme süresinin de uzadığını biliyoruz. Bu deneyimimi de İstanbul'da uyguladım. Hatta bir keresinde, Kağıthane'de bir fabrika deposunda çıkan yangın kısa süre içinde depoya zarar vermeden söndürüldü. Ekiplere bölgede kalmalarını tembih etmeme rağmen 'yangın söndürüldü' diyerek, geri döndüler ve 1 saat sonra aynı depoda ikinci bir yangın çıktı. Ne yazık ki bütün yapı yandı."

Orman yangınlarından sonra uygulana soğutma çalışmalarına rağmen toprak örtüsünde yanıcı maddelerin kalabileceğine işaret eden Kılıç, ormanlık alanlarda toprak altına gömülü kalmış ama hava ile temas eden köz ve külün yeniden yangın çıkartabileceğini söyledi. Kılıç, "Nallıhan'daki orman yangının sebebini bilmiyorum ve bu bahsettiğim nedenlerden ötürü de yangın çıkmış olmayabilir. Fakat ormanlık alanda çıkan yangınlar söndürüldükten sonra itfaiye ekiplerinin uyguladığı soğutma çalışmalarında tazyikli su yanıcı maddeleri sönmemiş ya da toprak altında kalmış közle buluşturabiliyor ya da sönmemiş közü yangın sahasının dışına iterek, benzer bir yangın çıkmasına da neden olabiliyor" diye konuştu.

AK PARTİLİ CEYLAN: KONTROL ALTINA ALINAN YANGIN İKİNCİ KEZ BAŞLADI

Öte yandan Nallıhan'daki orman yangınına ilişkin gazetemize açıklamalardan bulunan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan şunları kaydetti:

"Aynı bölgede kısa bir süre önce çıkan yangının kontrol altına alınmasına karşın ikinci kez yeniden başladığını gördük. Bölgemizde maalesef çok büyük bir ormanlık alanımızı kaybetmiş bulunuyoruz. İkinci kez çıkan bu yangın yeniden kontrol altında ama çok geniş bir alanı tahrip etti. Ormanlarımızın yanması çok üzücü bir durum. Boşaltılan iki köyümüze rağmen köylerimizde can ve mal kaybı meydana gelmedi. Ancak çok önemli bir ormanlık alanı kaybettik."

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde önceki gün çıkan ve kontrol altına alınan orman yangının ardından bölgeye yakın bir noktada dün akşam yeniden yangın çıktı. Yangına 82 arazöz, sekiz dozer ve 450 yangın söndürme personeli ile çevre köylerde yaşayan halk müdahale etti. Gece boyunca uçak ve helikopterlerin de destek verdiği söndürme çalışmaları sonrası yangın kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli soğutma çalışmalarına başlandığını açıkladı. Yangının etkili olduğu bölgede incelemelerde bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş her türlü yardımın yapılacağını belirterek, gerekli lojistik desteğin sağlanacağını söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!