Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Uzaktan eğitimde 'Zoom yorgunluğuna' dikkat

Uzaktan eğitimde 'Zoom yorgunluğuna' dikkat
Eğitimci ve sosyolog Prof. Dr. Levent Eraslan, 25 milyon öğrenci ve 1,5 milyon öğretmenin uzaktan eğitim süreciyle beraber Zoom yorgunluğuna maruz kalabileceklerini söyledi.
Eğitimci ve sosyolog Prof. Dr. Levent Eraslan, 25 milyon öğrenci ve 1,5 milyon öğretmenin uzaktan eğitim süreciyle beraber 'Zoom yorgunluğuna' maruz kalabileceklerini söyledi.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt)- Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı, eğitimci ve sosyolog Prof. Dr. Levent Erarslan, pandemi süreci ile 25 milyonu Türkiye'de olmak üzere dünya genelinde 1,5 milyar öğrencinin uzaktan eğitim almaya başladığını kaydederek, 'Zoom yorgunluğuna' karşı hem velileri hem de eğitimcileri uyardı.

Koronavirüs günlerinde birçok insanın alınan önlemler kapsamında sosyal alanlardan uzaklaştığını ve sosyal mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra çoğu iş yerinde de uzaktan çalışma sistemine   geçildiğini anımsatan Eraslan şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara göre eğitimin bir süre daha koronavirüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim yöntemiyle devam etmesi kararı alındı. Hayatın büyük bir bölümünün online olarak gerçekleştiği bu süreçte Zoom gibi görüntülü konuşmaya olanak sağlayan iletişim uygulamaları da gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Fakat bu uygulamaların insan psikolojisinde yarattığı olumsuz etkiler de bulunuyor.

Özellikle 31 Ağustos'tan itibaren devlet okullarının da açılmasıyla uzaktan eğitim sürecine dahil olan bireylerin sayısı 5 katı arttı. Hem öğrencilerin hem velilerin hem de eğitimcilerin uzun süre ekran karşısında ve masa başında hareketsiz biçimde zaman geçireceği bir sürçten bahsediyoruz. Bu süreçte Zoom yorgunluğuna karşı çok dikkat etmeleri gerekiyor."

Öğrencilerin ve öğretmenlerin uzun saatler ekran karşısında olacağını belirten Eraslan, Zoom yorgunluğunun en önemli sebeplerinden birini video görüşmelerinin, yüz yüze sohbetten daha fazla odaklanma gerektirmesi olarak ifade ederek, "Bireyler video konferans sırasında karşısındaki kişinin yüz ifadesi, ses tonu, beden dili gibi sözel olmayan ipuçlarını işlemek için daha fazla enerji harcamaktadır. Bu durum kişilerin video konferans sırasında, yüz yüz iletişime göre daha fazla kişisel sunum çabasına girmesine sebebiyet vererek Zoom yorgunluğuna sebep olmaktadır" diye konuştu.

Çevrimiçi derslerde mola vermenin oldukça önemli olduğunu söyleyen Eraslan, "Zoom yorgunluğunun üstesinden gelebilmek için çevrimiçi toplantılarda da mola verilmesi gerektiğini ve ekran başında fazla vakit geçirildiği takdirde bünyenin teknoloji ile yorulduğuna dair uyarılarda bulunuyoruz. Bu uyarılarımızın tamamı uzaktan eğitim içinde geçerlidir" dedi.

Çevrimiçi görüşmelerde yorgunluğu en az seviyeye indirmek için görüntülü konuşma içerisinde bulunan kişi sayısını da doğru belirlenmesinin gerektiğinin altını çizen Eraslan, "Kan dolaşımını düzenleyebilmek adına görüşme sırasında temiz hava alınmalı ve ev içerisinde dolaşılmalıdır" uyarısında bulundu.

Fiziksel çevrenin de Zoom yorgunluğun da önemli bir payı olduğunu belirten Eraslan, "Görüşme yapılan mekânın aydınlık, ferah ve temiz olması gerekmektedir. Göz rahatsızlıkları olan bireyler sağlık problemlerinden kaçınabilmek amacıyla gözlük veya lens kullanımına özen göstermelidir. Psikolojik anlamda kendini kötü hisseden bireyler ise çevrimiçi danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!