Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Tuz Gölü Fayı, Ankara'yı tehdit ediyor

Tuz Gölü Fayı, Ankara'yı tehdit ediyor
 Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bor da meydana gelen depremin Tuz Gölü Fay Zonu nun güney ucunda yaşandığına dikkat çekerek, Bor dan Ankara ya kadar uzanan bu fayda7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini söyledi.
 Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bor'da meydana gelen depremin Tuz Gölü Fay Zonu'nun güney ucunda yaşandığına dikkat çekerek, Bor'dan Ankara'ya kadar uzanan bu fayda7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini söyledi.

Uğur DUYAN

ANKARA - (Anayurt) - Niğde'nin Bor ilçesinde önceki akşam 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremde can kaybı yaşanmazken, bazı yapılarda çatlaklar meydana geldi. AFAD verilerine göre, dün sabah saat 06.37'de yine Bor ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden jeolog ve sismolog Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bor'da meydana gelen depremin Tuz Gölü Fay Zonu'nun güney ucunda yaşandığına dikkat çekerek, Niğde Bor'dan Ankara'ya kadar uzanan bu fay hattında 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmayacağını söyleyerek, "Tuz Gölü Fay Zonu, Ankara'yı tehdit eden fayların başında gelir" dedi.

TUZ GÖLÜ FAY ZONU ÇOK BÜYÜK DEPREMLER ÜRETEBİLİR

Tuz Gölü Fayı'nın yapısının MTA'nın Türkiye Diri Faylar Haritasında gözler önüne serildiğini ancak AFAD'ın Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası'nda yeteri kadar vurgulanmadığına dikkat çeken Pampal şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu fay eksiden ölü bir fay olarak kabul ediliyordu. Oysa yapılan son çalışmalar ile bu fayın on binlerce yıldır aktif olduğu ve büyük depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Tuz Gölü Fay Zonu'nun başladığı yerde tam da Bor, bu fay Bor civarından Niğde'nin hemen güneyinden Aksaray üzerinden Haymana'ya oradan da Ankara yakınlarına kadar uzanan bir fay.  Bu fayın üzerinde yıkıcı depremler geçmişte oldu. Şimdiki deprem neyse ki 5.1 büyüklüğünde oldu ve can kaybı yaşanmadı. Ancak 1000 ve 1004 yıllarında Niğde'de meydana gelen büyük depremler çok sayıda can kaybı yaşanmıştır. Gerek tarihsel gerekse aletsel dönemde yaşanan depremler bize Tuz Gölü Fay Zonu'nun aktif bir fay olduğunu göstermektedir.

Tuz Gölü Fay Zonu, güneyde Niğde Bor'dan başlayarak, en kuzeyde Ankara yakınlarında sona eren yaklaşık 200 kilometrelik uzunluğu ile Orta Anadolu'nun en önemli kıta içi fay zonudur. Büyük depremler üretebilecek bir aktiveye sahiptir. Tarihsel süreçte bu fay üzerinde meydana gelen depremler bize bunu göstermiştir. 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan bu fay zonu tek parçadan oluşan bir yapı sergilemez.  Çeşitli segmentlere bölünmüş olan bu fay, on binlerce yıldır aktif olmasına karşın yerkabuğunun bu coğrafyadaki mukavemetinden ötürü daha uzun periyotlarda deprem üretir."

BOR'DA TERS FAY HATTI VAR

Tuz Gölü Fayı'nın sağ yönlü bir kayma izlediğini ifade eden Pampal, Niğde Bor bölgesinde bu fayın bazı parçalarının ters akımlı faylarda içerdiğini olduğunu ifade ederek, "Ters akımlı faylar ya da ters faylar Anadolu’da da gözüken faylardır. Basitçe kabuğun inceldiği yerlerde kırıkların birbirinin üstüne doğru çıkmasıdır. Normal faylara göre daha büyük depremler üretebilirler. Aynı uzunluktaki normal bir faya oranla 5-10 kat daha yıkıcı olabilirler" dedi.

ANKARA'NIN YAPI STOKU YETERSİZ

Tuz Gölü Fay Zonu civarındaki en büyük yerleşim biriminin başkent Ankara olduğunu hatırlatan Pampal, "Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmamalıdır. Bu fayın yarattığı tehdit ortadır. Bu son depremle beraber bu fayın riskinin de artırılması gerekir. Çünkü Tuz Gölü Fay Zonu, Ankara'yı tehdit eden fayların başında gelir" dedi.

Fayların tehlikesiz olarak göstermenin olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Pampal, "Bunun en tipik örneği Ankara, 1996'ya kadar tehlikesiz gösteriliyor. O nedenle 1999 depremine kadar Ankara'daki yapı stoku deprem tehlikesi göz önüne alınmadan oluşturuldu. Deprem tehlikesi az gösterilince yönetmelik de o bölgedeki yapılar için alabildiğine geniş oluyor" dedi. Deprem haritalarının ise deprem tehlikesi olan bölgeleri gösterdiğini belirten Pampal şöyle konuştu:

"Deprem tehlikesinin az olarak gösterilmesi, Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bir ülkede, deprem üretme potansiyeli yüksek bölgelerdeki yapı stokunun olası depremlere dayanıksız olması anlamına gelir. Ankara'nın deprem riskini az göstererek çok sayıda yapıyı depreme karşı dayanıksız hazırladık. Olası bir depremde bunun sonuçları olacaktır."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!