Çanakkale
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

'Türkiye, sektörün teknoloji üssü olabilir'

'Türkiye, sektörün teknoloji üssü olabilir'
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, Salgının olumsuz etkilerini azaltmak için hem yerli üretimi hem de bu üretim içerisindeki yerli katkı payını daha yüksek seviyeye çıkarmamız gerekiyor.
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, "Salgının olumsuz etkilerini azaltmak için hem yerli üretimi hem de bu üretim içerisindeki yerli katkı payını daha yüksek seviyeye çıkarmamız gerekiyor.

ANKARA (Anayurt) - Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, "Salgının olumsuz etkilerini azaltmak için hem yerli üretimi hem de bu üretim içerisindeki yerli katkı payını daha yüksek seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Gerçekten çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi olası en az hasarla atlatmak için devlet desteği mutlaka gerekli. Türk makine sektörü dünya pazarındaki payını önemli ölçüde arttırabilir" görüşünde bulundu.

Özgen, son 3 ayda makine sektöründe de diğer birçok sektörde olduğu gibi dengelerin değiştiğini belirtti. 2019 yılına kadar sekiz yıl, Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüme oranına sahip iş makineleri pazarının Türkiye olduğunu belirten Merih Özgen, "Türkiye makine sektöründe teknoloji üssü olabilir. Destek verilirse toparlanmamız hızlı olur. Krizden fırsat ve güç doğabilir" dedi.

AB'DEKİ DARALMA SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

Avrupa İş Makinaları Federasyonu'nun (CECE) nisan ve mayıs ayı verilerine göre 2020'de sektörde bir daralmanın olacağını ifade eden Özgen, "AB'deki daralma, sektörün ihracatını etkiliyor. İş ve inşaat makinaları sektörümüz, 2020 yılının Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2'lik düşüşle 555 milyon Dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi" dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle yılın ilk çeyreğinde Avrupa'da ağır iş makinaları ürün grubu satışlarında yüzde 10'luk bir düşüşün yaşandığını kaydeden Özgen, "Fransa'da yüzde 25, İngiltere'de yüzde 23 satış daralması yaşanırken, sektörün önemli pazar hacmine sahip Almanya’da ise ilk çeyrekte yüzde 3'lük bir büyüme yaşandı" diye konuştu.  Avrupa'da 2020 ve 2021 yıllarında inşaat faaliyetlerinde yüzde 20-25 arasında düşüş yaşanacağı öngörüldüğünü aktaran Özgen, "Avrupa'da şirketlerin yüzde 61'i geçici olarak çalışmalarına ara verdi ve çalışanları için devlet desteğine başvurdu. Görüldüğü üzere tüm dünya, pandeminin etkilerine çözüm üretmeye çalışıyor. Biz de, gereken destekleri bekliyoruz. Destek verilmesi halinde, küresel krizde ayakta durma şansımız bir o kadar yükselecek"şeklinde konuştu.

2019 YILINDA, 1 MİLYAR 365 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

"Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinden faydalanmadıklarını belirten Özgen, "Yazık ki, tüm ısrarlı girişimlerimize rağmen, makine sektörü olarak bu kapsama dahil edilmedik. Biz, yıldan yıla ihracat rakamını yükseltmek için çalışmalar yapan, geniş ürün yelpazesi ile ekonomiyi de hareketlendiren bir sektörüz. 2019 yılındaki ihracat başarımızı ve ihracata yönelik hedef pazarlarda pandemi sürecinde ve sonrasında varlığımızı güçlü olarak devam ettirmemiz gerekiyor. İş makinaları sektörü olarak ihracatımızı arttırarak devam ettirebilmemiz ve yurt içindeki hareketliliği yurt dışına taşıyabilmemiz için de Ekonomik İstikrar Paketi gibi bir desteğe ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte eğer destek verilirse toparlanma sürecimiz daha hızlı olacaktır" şeklinde konuştu. 2017 yılından bu yana yaklaşık yüzde 75 daralan iç pazarın etkilerini ihracata yoğunlaşarak hafifletmeye çalıştıklarını söyleyen Özgen, "Üyelerimizin çabaları sayesinde 2019 yılında 1 milyar 365 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağladık. Kısa süreli çalışma planları ve işletmeler için verilen kredi desteklerini kullanarak pandeminin işgücü piyasası üzerinde olumsuz etkisini azaltmak için çaba sarf ediyoruz. Çok zor bir dönemden geçiyoruz" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!