Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

TTB uyardı: Salgın fırtınası kapıda

TTB uyardı: Salgın fırtınası kapıda
Türk Tabipleri Birliğinin Kovid-19 ile ilgili değerlendirme raporunu açıklayan Doç. Dr. Osman Elbek, sonbahar aylarına yüksek bir toplumsal bulaş ile girildiğini ve mevsimsel grip salgını ile Kovid-19’un birleşeceği daha ölümcül bir dönemin yaklaştığını söyleyerek, “Fırtına kapıda” dedi.
Türk Tabipleri Birliğinin Kovid-19 ile ilgili değerlendirme raporunu açıklayan Doç. Dr. Osman Elbek, sonbahar aylarına yüksek bir toplumsal bulaş ile girildiğini ve mevsimsel grip salgını ile Kovid-19’un birleşeceği daha ölümcül bir dönemin yaklaştığını söyleyerek, “Fırtına kapıda” dedi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Türkiye, koronavirüs ile olan mücadelesinde 6 ayı geride bırakırken ilgili değerlendirme raporunu açıklayan Türk Tabipleri Birliğinden uyarı geldi. Sonbahar aylarına yüksek bir toplumsal bulaş ile girildiğini ve mevsimsel grip salgını ile Kovid-19’un birleşeceği daha ölümcül bir dönemin yaklaştığını söyleyen Doç. Dr. Osman Elbek, “Fırtına kapıda” ifadesini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 Pandemisi Altıncı Ay Değerlendirme Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye’de ilk Kovid-19 tanısının konulmasının üzerinden 6 ay geçtiğini hatırlatarak, “Halk sağlığı ve tıp alanındaki sorunlarda resmi makamlarla görüşmek ve işbirliği yapmak bizim yükümlülüğümüzdür. Kanunun verdiği bu görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Adıyaman, TTB olarak pandemi sürecinde vurguladıkları konuların verilerin şeffaf olması, sağlık çalışanlarının nitelikli koruyucu ekipmana sahip olması, test sayısının artırılması, salgınla mücadelenin birinci basamak sağlık merkezlerinde yürütülmesi, yeniden açılmanın ve kapanmanın epidemiyoloji bilimi çerçevesinde şekillendirilmesi, fiziksel hareketlilik kısıtlamasının kamu ve özel sektör çalışanlarının tümümü kapsaması, salgından en çok etkilenen gruplar için özel önlemlerin alınması, yerel yönetimlerin salgınla mücadelenin bileşeni haline getirilmesi ve pandemi mücadelesinin kişisel önlemlere bırakılmayıp kamusal önlemlerle yetkinleştirilmesi konuları olduğunu dile getirdi. “Eğer TTB’nin önerileri hayata geçirilseydi bugün Türkiye’de bu kadar hasta ve ölüm yaşanır mıydı?” diye soran Adıyaman, salgında 41’i hekim olmak üzere 95 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi.

DAHA ÖLÜMCÜL BİR DÖNEM YAKLAŞIYOR

Raporun sunumunu yapan ve salgının yönetilemediğini dile getiren Doç. Dr. Osman Elbek ise, mevsimsel grip salgın ile Kovid-19’un birleşeceği daha ölümcül bir dönemin yaklaştığını söyledi. Elbek, sonbahar aylarına yüksek bir toplumsal bulaş ile girildiğini belirterek, “Fırtına kapıda” ifadesini kullanarak, “Önümüzdeki dönemde Eylül sonrası tsunamisi bizi bekliyor ve bu döneme yüksek bir toplumsal bulaş havuzuyla giriyoruz. Çünkü yeniden açılma dönemini bilimsel kriterlere uygun bir vaziyette yapmadık” dedi.

Salgının başından beri Kovid-19 nedeniyle Türkiye’de 41’i hekim 95 sağlık çalışanı ve 7 bin 506 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Elbek, sağlık çalışanlarının daha yüksek risk ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Türkiye’de sağlık çalışanlarının Kovid-19 hastalık oranının iki kez açıklandığını dile getiren Elbek, 29 Nisan’da sağlık çalışanlarının Kovid-19’a yakalanma oranının topluma göre 5 kat fazla olduğunu, 2 Eylül’de ise bu oranın 8 buçuk kata çıktığını belirtti. Elbek, 29 Nisan’dan 2 Eylül’e kadar toplumda vaka sayısı artmasına rağmen sağlık çalışanlarının bu artıştan çok daha fazla oranda hastalandığını söyledi.

TÜRKİYE’DE GENÇ ÖLÜMÜ DAHA FAZLA

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa verileri ile kıyaslandığında Türkiye’de genç yaştakilerin daha fazla hayatını kaybettiğini dile getiren Elbek, Avrupa’da yüzde 58 olan erkek ölüm oranının Türkiye’de yüzde 62 oranı ile daha yüksek olduğunu, buna karşın Avrupa’da yüzde 88 olan 65 yaş üzeri ölüm oranının ise Türkiye’de yüzde 71 olduğunu dile getirdi. Elbek, ölüm hızının da İstanbul, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Marmara’da daha yüksek olduğunu belirtti.

NORMALLEŞME ADIMLARI GERİ ALINMADI

Raporda yer alan önemli konulardan birinin de yeniden açılma süreçleri olduğunu söyleyen Elbek, 4 Mayıs itibarıyla çeşitli iller için seyahat serbestisinin tanımlandığını ancak bu illere neden öncelik verildiğinin halen bilinmediğini dile getirerek, “Epidemiyoloji bilimi der ki, yeniden açılacak illerin vaka sayılarının toplumla paylaşılması ve düşük olması gerekiyor. Ancak biz bu bilgiye halen sahip değiliz. Antalya, Aydın ve Muğla’nın turizm bölgesi olması dikkat çekici” dedi.

11 Mayıs’ta alışveriş merkezlerinin açıldığını hatırlatan Elbek, şunları söyledi: “Bu da dünyanın kabul ettiği yeniden açılma prensibine aykırı. İlk açılacak yerler mekânsal olarak küçük işyerleridir. Biz parkların yasak olduğu dönemde AVM’leri açarak yeniden açılım süreçlerini başlattık. Yeniden açılım dönemlerinde atılacak her adımdan sonra en az iki hafta beklenmesi ve temel üreme katsayısı 1’in üzerine çıkarsa son yapılan açılmanın geri alınması gerekiyor. Hâlbuki AMV’lerin açılmasından 2 gün sonra temel üreme katsayısının 1,56 olduğu Bakan tarafından ifade edildi. Bulaşın arttığı bir yerde son açılımın geri alınması gerekliydi. Ancak biz açılım sürecinin atılan hiçbir adımının geri alınmadığını fark ettik.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!