Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

TTB: Evinde Covid-19 hastası olanlara bile temaslı değil gerekçesiyle test yapılmadı

TTB: Evinde Covid-19 hastası olanlara bile temaslı değil gerekçesiyle test yapılmadı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, evinde Covid-19 hastası olsa bile PCR testi yapılmayan hekimler olduğunu belirterek, acilen PCR testlerinin yaygınlaştırılmasını istedi. Prof. Dr. Vedat Bulut, “Babasının sağlığıyla ilgilenen kişiyi babası temas

Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye’nin nüfusuna oranla vaka sayısı bakımından dünyada bir numaraya yükseldiği uyarısına yaparak PCR testinin acilen yaygınlaştırılmasını istedi. Temas şüphesi varsa o kişiye kesinlikle test yapılması gerektiğini, bildirimin zorunlu olarak yapılması gerektiğini, salgınla mücadelenin ancak böyle başarıya ulaşacağı uyarısında bulunan Prof. Bulut, şöyle konuştu:

"PSİKİYATRİ ASİSTANI DA COVİD KLİNİĞİNDE ÇALIŞIYOR"

Sağlık Bakanlığı endikasyonları kısıtladı, sağlık çalışanlarına yapılan testte de kısıtlamaya gidildi, düzenli yapmayı bıraktı. Zaten başka klinikleri Covid kliniğine çevirdiği için pek çok insanın orada görevlendirildiği dönemi yaşıyoruz. Genelge yayınladı Sağlık Bakanlığı biliyorsunuz, psikiyatri, dermatoloji asistanını da 3’er ay çalıştırıyorlar. ¬İkinci sorun da bazı hastanelerden değişik semtlere görevlendirmeler yapıldı bunların da PCR testleri yapılmadı doktorların yakınlarına da testleri yapılmadı.

"KASTEN AMCAOĞLUNU, TEYZE KIZINI BİLDİRMEYEN BİLE VAR"

Bu vakalar şuna neden oluyor, zaten covid yönetiminde kötü politikanın sonucu şudur: Dünyada nüfusa oranla birinci sıraya yükseldik bunun nedeni bu politikadır. Temas şüphesi varsa test yapılmalıdır bildirimi zorunludur çünkü bu bir salgın. Türkiye’de gerek kırsal kesimde gerekse kentlerde örneğin akrabalık ilişkilerinde temas varsa bile yazdırmıyor teyze oğlu, amcaoğlu ile temas etti ama bunu listesine yazmıyor. Kasten de olabiliyor bu durum, bilinçsiz de. Anadolu’da arazi kavgaları yaşayanlar arasında akrabası ile teması olsa bile temaslı olarak onun adını yazdırmıyor. Sağlık Bakanlığı her türlü istisnayı görerek testi yapmalı.

"BAŞKA ŞEHİRDEN ‘TEMASLI’ DENİLEREK TEST YAPTIRABİLDİ"

Babasının sağlığıyla ilgilenen kişiyi babası temaslı olarak yazmadığı için PCR testi yaptıramadı, ancak başka kentte yaşayan arkadaşı temaslı diye onun adını yazdığı için PCR testi yaptırabildi.

BEYAN ESAS OLMALI, TEST YAPILMAYAN HEKİM VAR!"

Kişi hastalığı asemptomatik atlatıyorsa, özellikle gençler böyle, bunu bulaştırmaya devam ediyor ve toplumda yayılıyor. Halbuki bir kişinin beyanı esas olmalı. Maalesef hastane önlerinde test kuyrukları var endikasyonları kısıtlayarak biraz da az masraf yapmak için böyle bir daralmaya gittiler. Bu da vaka sayısını patlattı. Doktor, evinde temaslı aile bireyi var ona bile test yapmadıkları vakalar duyduk. Kötü gidişi durduracaksak kesinlikle PCR yaygınlaştırılmalı ve kişinin beyanı esas olmalı.

HİZMETİÇİ EĞİTİM DE YETERİNCE VERİLMEDİ

Hacettepe Üniversitesinde PCR testini gözlemledim. Özel bir kit var hiçbir tahrişe neden olmadan çok ince svapla alıyorlar. Bakanlığınki biraz daha kalın o biraz irite ediyor insan irkiliyor. En az bir iki defa zorlayarak almak lazım. Şöyle bir sorun da yaşanıyor; hizmetçi eğitimi yeterince verilmedi personel üzerindeki koruyucu ekipmana güvenmiyorsa kabinden uzanarak ellerini uzatarak örnek alırken hasta irkilince o da çekiniyor 'bana bulaşır mı' diye. Bundan kaynaklı sorun da var. Burundan alınan iyi çalışan PCR kitinde 8 adet bile virüs varsa pozitif sonuç alırsınız. Ama bakanlık kitlerinden sorun olduğu biliniyor.

Kaynak: CUMHURIYET.COM.TR

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!