Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Toz fırtınasının nedeni iklim değişikliği değil insani faktör

Toz fırtınasının nedeni iklim değişikliği değil insani faktör
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Ankara da yaşanan toz fırtınasının iklim değişikliğinin bir sonucu olmadığını ifade ederek, Bu fırtına lokal bir hava hadisedir. Küresel İklim değişikliğinden çok insani faktörün etkisi ile yaşanmıştır dedi.
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Ankara'da yaşanan toz fırtınasının iklim değişikliğinin bir sonucu olmadığını ifade ederek, "Bu fırtına lokal bir hava hadisedir. Küresel İklim değişikliğinden çok insani faktörün etkisi ile yaşanmıştır" dedi.

Uğur DUYAN

Ankara Polatlı'da önceki gün yaşanan toz fırtınası kent merkezinde günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgâr ve toz taşınımı nedeniyle 6 kişinin hafif yaralandığını toz fırtınasının ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Anadolu'da kuvvetli rüzgâr ve fırtınaya karşı vatandaşları uyardı.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Ankara'da yaşanan toz fırtınasının iklim değişikliğinin bir sonucu olmadığını ifade ederek, "Bu fırtına lokal bir hava hadisedir. Küresel İklim değişikliğinden çok insani faktörün etkisi ile yaşanmıştır" dedi.

Türkiye'de hava olaylarıyla ilgili genel envanterin Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından tutulduğunu belirten Çukurçayır, "Benzeri bir hava hadisesinin daha önce yaşanıp yaşanmadığını bilmiyorum. Bu konuda kayıtlara bakabiliriz. Ama bu küresel iklim değişikliğinin sonucunda meydan gelen bir olay değil. Cumulus bulutlarının gerçekleştirdiği bir hava hadisesidir" şeklinde konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL İNSAN FAKTÖRÜ

Benzeri bir hava olayının Muğla'da yaşanması durumunda bu kadar büyük bir toz taşınımının olmayacağını ifade eden Çukurçayır şöyle konuştu:

"Ege'de, Akdeniz'de ve Karadeniz'de böyle bir doğa olayını görmezdik ama aynı bulutlar Orta Anadolu'da toz fırtınasına neden oldu. Peki neden? Asıl bu sorunun yanıtı vermeliyiz. Çünkü, her hava hadisesi, yaşandığı bölgenin coğrafi özelliklerine göre şekillenir. Örneğin, Konya, Karaman, Ankara'da toz taşınımı vardır. Cumulus bulutları burada bozkır iklimin bir özelliği olarak toz fırtınası oluşturur.

Şimdi bu kadar büyük bir toz fırtınası ilk kez gördük. Bir de Ankara'da oldu. Başkenti vurdu.  Aslında biz bozkırı yeşillendirmediğimiz için, var olan yeşili de ortadan kaldırdığımız için uzun süredir yağışsız kalan Ankara'da biriken toz alçak basınçla yüksek basıncın yer değiştirmesiyle yani rüzgârın oluşması ile toprağın üstünden süpürüldü.  Üstelik Meteoroloji Genel Müdürlüğü de Ankara ve çevresindeki illeri sağanak ve kuvvetli rüzgâra karşı uyararak, bu durumdan vatandaşı haberdar etmişti. Burada şaşırtıcı olan bu rüzgârın uzun süredir toprak biriken tozu Arap Yarımadası'nda göremeye alışık olduğumuz şekilde Ankara ve çevresine taşımasıdır. Bir kez bu çöllerde rastlanan kum fırtınalarından değildir. İkincisi bu fırtına lokal bir hava hadisedir. Küresel İklim değişikliğinden çok insani faktörün etkisi ile yaşanmıştır"

GERÇEKLİKTEN UZAK YORUMLAR

Ankara'da yaşanan doğa olayının lokal ve bölgesel koşullardan kaynakladığını ve medyada yapılan kum fırtınası yorumlarını gerçeklikten uzak olduğunu aktaran Çukurçayır, "Sahra Çölü'nde yaşanan büyük toz ve kum taşınımları çok daha kuvvetli rüzgarların bir sonucudur. Bu taşınımlar, ekinler için faydalı ama astım ve benzeri rahatsızlığı olan kişiler için zararlıdır. Bu hareketler düzenli takip edilir" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!