Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

'Talebin karşılanması mümkün değil’

'Talebin karşılanması mümkün değil’
Pandemi tedbirleri kapsamında toplu taşımada ayakta yolcu alınmasının yasaklanması kararını değerlendiren TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, “Kararın ortaya çıkaracağı talep artışına cevap verilebilmesi mümkün gözükmüyor” dedi.
Pandemi tedbirleri kapsamında toplu taşımada ayakta yolcu alınmasının yasaklanması kararını değerlendiren TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, “Kararın ortaya çıkaracağı talep artışına cevap verilebilmesi mümkün gözükmüyor” dedi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Soydaş, pandemi tedbirleri kapsamında toplu taşımada ayakta yolcu alımının yasaklanması kararını değerlendirdi. Kararın kendilerine iletilmesini beklediklerini dile getiren Soydaş, “Ne belediye otobüsleri ne de özel halk otobüsleri bu kararın ortaya çıkaracağı talep artışına karşılık verecek yeterlilikte değil. İş yerleri açık, insanlar işine gidiyor. Talebe cevap verilebilmesi mümkün gözükmüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirler kapsamında Türkiye genelinde toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyeceğini dile getirmişti. Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, “Ayakta yolcu taşınmasının yasaklanmasıyla ilgili yetki il umumi hıfzıssıhha kurullarına bırakıldı. Biz de oradan kararı bekliyoruz” dedi. Kararın il umumi hıfzıssıhha kurulu veya valilikler tarafından verileceğini ya da İçişleri Bakanlığı genelgesi ile uygulamaya geçebileceğini dile getiren Soydaş, otobüslerin yarı kapasite ile çalışmasını yol açacak olan ayakta yolcu yasağının uygulanabilirliğiyle ilgili olarak da “Ne belediye otobüsleri ne de özel halk otobüsleri bu kararın ortaya çıkaracağı talep artışına karşılık verecek yeterlilikte değil. Hareketlilik devam ediyor. Hiçbir yerde kısıtlama yok. İş yerleri açık, insanlar işine gidiyor. Dolayısıyla talebe cevap verilebilmesi mümkün gözükmüyor” değerlendirmesinde bulundu.

SEFER SAYILARI ARTIRILMALI

Yolcuların ulaşım ihtiyacını karşılayabilmek için belediyenin talimatı ile sefer sayılarının artırılabileceğini söyleyen Soydaş, “Ekonomik durum da göz önüne alınırsa şu anda araç takviyesi mümkün görünmüyor. Alacağınız araçlar da ertesi gün emrinize verilmiyor elbette. Uzun bir süreç. Dolayısıyla belediyeler otobüs seferi sayılarını artırarak çözüm üretmeye çalışacaktır” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIMAMA TEPKİSİ

Yasa gereği ücretsiz ulaşım hakkı sağlanan 65 yaş üstü vatandaşlar, şehit yakınları ve gaziler, engelliler ve refakatçileri, güvenlik güçleri, gazeteciler ve devlet sporcularına ek olarak pandemi sürecinde sağlık çalışanları için de ücretsiz ulaşım hakkı sağlanmıştı. Ücretsiz taşıma karşılığında belediyelerden aldıkları gelir desteğinin yetersiz olması ise özel halk otobüsü sektörünün bir diğer sorunu.

Şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç olmak üzere Ocak 2021’den itibaren gelir desteğini talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek ücretsiz taşımaya Türkiye genelinde son vereceklerini açıklayan TÖHOB Başkanı Soydaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından elektronik ücret toplama sistemleri üzerinden ücretsiz binişlerin tespit edilerek makul bir ücretin taraflarına belediyelerce ödenmesini talep ettiklerini söyledi. Soydaş, “Toplu taşımada belediyeler ciddi zarar ettikleri için otobüs ulaşımını özelleştiriyor. Özelleştirdikleri zaman da kanunla belirlenen ücretsiz taşınacak yolcuları da taşımak zorundalar. Biz kamu hizmeti veriyoruz ama Türkiye’de hiçbir özel sektörde ücretsiz hizmet yok. Diyoruz ki devlet makul bir ücret belirlesin ve ücretsiz taşınan yolcu başına ücret ödesin. Esnaf da, belediye de yolcu da mutlu olsun. Herkes mutlu olsun” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ LAZIM”

Özel halk otobüsçülerini zam talebiyle ilgili olarak da konuşan Soydaş, şunları dile getirdi: “Devletin ve belediyelerin pandemi nedeniyle ertelediği borçlar vardı. Şimdi yasal süre dolduğu için hepsini talep ediyorlar. Gelir yok ama gider artıyor. Personel maaşları, akaryakıt giderleri, vergi, sigorta, belediye ödemeleri hepsi devam ediyor. Özel halk otobüslerinin sadece yolcu gelirine dayalı bir sistemle yürümesi mümkün değil. Bunu bütün yetkililere, bakanlara, kurumlara anlattık. Bu sektörün ayakta kalması için desteklenmesi lazım. Ücretsiz taşımada da tam bilet ücretin değil de makul bir ücret belirlenerek ödeme yapın şeklinde talebimiz var. Bizim artık esnafa anlatacak bir şeyimiz kalmadı. Toplu taşıma artık sürdürülebilir olmaktan uzaklaşıyor. Diğer bütün kalemlere ÜFE-TÜFE oranında artışlar yapılırken bu sektörün bir maliyeti yokmuş gibi belediyeler zam vermiyor. Bu ücretleri her yıl güncellemek lazım ki biz de her yıl zam talep eden destek isteyen bir sektör olmaktan kurtulalım.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!