Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

'Sorunun çözümüne Rusya engel oluyor'

'Sorunun çözümüne Rusya engel oluyor'
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İktisat Bölümü nden enerji ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Levent Aydın, Rusya nın bölgedeki enerji kaynaklarını Avrupa ya direkt aktaramadığı için Ermenistan üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İktisat Bölümü'nden enerji ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Levent Aydın, Rusya'nın bölgedeki enerji kaynaklarını Avrupa'ya direkt aktaramadığı için Ermenistan üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İktisat Bölümü'nden enerji ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Levent Aydın, Rusya'nın bölgedeki enerji kaynaklarını Avrupa'ya direkt aktaramadığı için Ermenistan üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.

Enerji ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aydın, Ermenistan'ın Azerbaycan cephe hattında sivilleri hedef almasını Kafkasya ve Hazar Denizi'ndeki enerji yataklarıyla doğrudan alakalı olduğunu söyleyerek, "30 yıldır Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun nedenlerinden biri de enerji yataklarıdır. Hazar doğal gazının çıkartılması ve taşınması konusu ise Rusya'yı daha çok ilgilendiriyor. Rusya'nın Türkiye üzerinde Türk Akımı dahil olmak üzere Avrupa'ya gaz sevkiyatı var. Hatta bunu asıya alınan, üstünde anlaşmaya varılamayan ve Almanya ile yürütülen Kuzey-2 Akımı ile düşünmek gerekiyor" görüşünde bulundu.

Rusya'nın bölgedeki enerji kaynaklarını Avrupa'ya direkt aktaramadığı için Ermenistan üzerindeki baskıyı artırdığını ifade eden Aydın, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorun çözülemeyecek bir sorun değil. Rusya bu sorunu bilinçli olarak çözdürmeyerek enerji kaynakları ve enerji aktarımı konusunda yaşadığı sıkıntıları çözmekte kullanıyor. Bu sorunları bilerek kaşıyor" dedi.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN BÖLGEDE YÜKSELİYOR

"Türkiye'nin son dönemde Azerbaycan ile enerji ve enerjinin taşınması konusunda çok ciddi iş birlikleri içine girdi" diyen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin Hazar Deniz'de petrol ve gaz yatırımları var ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bu yatırımlara doğrudan ortaklığını bulunuyor. Bir de TANAP'ın yine yüzde 33'e yakını Türk ortaklığında olan bir boru hattı. Böyle bakıldığında geçmişten bu yana ifade edilen Türkiye ve Azerbaycan iki devlet bir millettir ve kardeştir tezinin ticari ve ekonomik boyutunun önce çıktığı bir ortaklığa dönüştürmüşüdür. Bu Türkiye ve Azerbaycan ne kadar çok ülke ile ticaret anlaşması imzalarsa ne kadar çok iş birliği üretirse bölgede o kadar sözü olan ülkelere dönüşecektir. Bu da iki ülke için sevindirici bir gelişmedir."

Hazar Deniz 50 milyar varillik bir petrol varlığına ve 40 trilyon metreküp doğal gaz varlığına ev sahipliği yaptığını belirten Aydın, Hazar doğal gazının 3 trilyon metreküpünün Azerbaycan'a ait olduğunu ifade ederek, "Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin Hazar'ın statüsü konusunda anlaşarak deniz mi göl mü sorunu da çözüldü. Böylece enerji rezervleri konusunda da anlaşmış oldular" dedi.

RUSYA'NIN ENERJİ POLİTİKALARI

Türkiye'nin Karadeniz'de 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinden sonra Azerbaycan'la birlikte hem üretici hem de taşıyıcı pozisyonda bulunan iki ülkenin hem Karadeniz'de hem Hazar Denizi'ndeki varlığını artıracağını belirten Aydın, bu gelişmelerin ekonomisinin yüzde 60'nın enerji kaynaklarına dayalı olan Rusya'nın politikaları ile uyuşmadığını aktardı.

Dünyada petrol fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde enerji kaynaklarına yakın olan coğrafyalarda gerilimin kasıtlı olarak tırmandırıldığını belirten Aydın, "Rusya'nın şu an ekonomisi için bir sorun yok. Ancak Ermenistan'ın ekonomisi durum çok kötü. Üstelik bir de siyasi olarak çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Bu tarz bir hamle ile hem iç kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor hem de siyasi başarısızlığı gizlemeye çalışıyor" dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkabilecek olası bir savaşta enerji geçiş noktalarının tehdit altına olacağını bildiren Aydın, "Azerbaycan hem enerji kaynakları olan hem enerjiyi taşıyan bir ülke olarak TANAP, Bakü-Ceyhan, Kafkas Boru Hattı Türk Akımı'na da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Avrupa'ya taşınan doğal gazın azımsanmayacak olan bir bölümü de buradan geçiyor. Dolayısıyla burada çıkan olan bir savaş doğal gaz ve petrol fiyatlarının artmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.

Rusya'nın kendi bölgesindeki tüm enerji kaynaklarını kontrol etmek istediğini kendisi dışında kalan oyuncuları da kendisi ile anlaşma yapmaya mecbur bırakmak için çeşitli yöntemlere başvurduğunu söyleyen Aydın, "Bunun en somut örneği Rusya'nın Ermenistan'a sattığı silahlardır" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!