Çanakkale
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Silahlı şiddet 6 yılda yüzde 66 arttı

Silahlı şiddet 6 yılda yüzde 66 arttı
Umut Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’deki bireysel silahlı şiddet olaylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış görülürken son 6 yıldaki bireysel silahlı şiddet olayları ise yüzde 66 artış gösterdi.
Umut Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’deki bireysel silahlı şiddet olaylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış görülürken son 6 yıldaki bireysel silahlı şiddet olayları ise yüzde 66 artış gösterdi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Türkiye’deki bireysel silahlarla meydana gelen şiddet olaylarına dair araştırma yürüten Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla Türkiye genelinde 2020 yılında 24 Eylül tarihine kadar 2 bin 61’i ateşli silahlarla olmak üzere toplam 2 bin 455 silahlı şiddet olayının basına yansıdığını duyurdu. Vakfın araştırmasına göre 2020 yılında geçen yılın aynı dönemine göre bireysel silahlarla meydana gelen şiddet olaylarında yüzde 3 artış yaşandı.

Umut Vakfı’nın istatistiksel çalışmalara başladığı 2014 yılında ise 24 Eylül tarihine kadar yansıyan olayların sayısı toplam bin 481 olarak belirlenmişti. 2020 yılına gelindiğinde aradan geçen 6 yılda bireysel silahlı şiddet yüzde 66 oranında artış gösterdi.

Vakıftan yapılan açıklamada kamuoyu bireysel silahlanmaya karşı mücadeleye çağırılarak, “Tüm toplumu ve toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelen şiddetin, silahlanmanın ve silah satışının pervasızca yapılmasının önlenmesini ivedilikle talep ediyoruz. Öfke kontrolü ve aile içi şiddet eğitimlerinin yaygınlaştırılması, ilkokuldan, hatta anaokulundan itibaren öfke kontrolü ve cinsiyet eşitliğinin çocuklara öğretilmesini özellikle öneriyoruz” denildi.

SİLAH OYUNCAK DEĞİLDİR

Bireysel silahlanmaya karşı yürütülmesi gereken çalışmaların da sıralandığı açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilgili komisyonunda kadük hale getirilmiş olan Silah Kanun Tasarısı yeniden ele alınarak silahlanmayı zorlaştırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Ruhsatlı silah sahiplerine sağlık ve yerinde saklama denetimleri sıkça yapılmalıdır. Cezalar ağırlaştırılmalı, mahkemelerce ertelenmemeli, para cezasına çevrilmemelidir” denilerek ebeveynlere de çağrıda bulunuldu: “Silah bir oyuncak değildir. Çocuklarımızı daha bebeklikten itibaren eğitelim, silahın bir oyun aracı olamayacağını anlatalım.”

SANATÇILARDAN BİREYSEL SİLAHSIZLANMA ÇAĞRISI

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde sanatçılar da kamuoyuna silahsızlanma ve ülkeyi yönetenlere silahlanmaya engel olma çağrısında bulundu. Umut Vakfı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de artan silahlanma ve paralelinde artan şiddete dikkat çeken videoda yer alan isimler ise şöyle: Bülent Şakrak, Belçim Bilgin, Timuçin Esen, Sarp Akkaya, Neslihan Arslan, Cem Bender, Berk Hakman, Deniz Akkaya, Ebru Destan, Gökhan Türkmen, Yiğit Özşener, Aşkın Nur Yengi, Kalben, Esra Bezen Bilgin, Derya Beşerler.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!