Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Sığınmacılar işsiz kaldı

Sığınmacılar işsiz kaldı
Türk Kızılayı nın COVID-19 un Sosyal Uyum Yardımı Programı ndan Yararlanan Sığınmacı Nüfusuna Etkileri raporuna göre, 1,7 milyonun üzerinde sığınmacı Sosyal Uyum Programı ndan (SUY) yararlandı. Rapora göre Kovid-19 a bağlı olarak işini kaybettiğini belirten sığınmacıların oranı ise yüzde 69 oldu.
Türk Kızılayı'nın "COVID-19'un Sosyal Uyum Yardımı Programı'ndan Yararlanan Sığınmacı Nüfusuna Etkileri" raporuna göre, 1,7 milyonun üzerinde sığınmacı Sosyal Uyum Programı'ndan (SUY) yararlandı. Rapora göre Kovid-19'a bağlı olarak işini kaybettiğini belirten sığınmacıların oranı ise yüzde 69 oldu.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) Türk Kızılayı'nın "COVID-19'un Sosyal Uyum Yardımı Programı'ndan Yararlanan Sığınmacı Nüfusuna Etkileri" raporuna göre, 1,7 milyonun üzerinde sığınmacı Sosyal Uyum Programı'ndan (SUY) yararlandı. Rapora göre Kovid-19'a bağlı olarak işini kaybettiğini belirten sığınmacıların oranı ise yüzde 69 oldu. İşini kaybedenlerin yüzde 93'ü ailede çalışan tek kişi olduklarını söyledi.

Raporda 6 kişilik bir hanenin Kovid-19 sebebiyle eklenen masraflar hariç asgari harcama sepetinin 2 bin 777 lira olduğu, kişi başına düşen 379 liralık asgari harcamanın ek ödemelerle birlikte 136 lirasının sosyal yardım ile karşılandığı görüldü. Bu durum kişi başına 243, hane halkı başına bin 457 liralık bir uçurum ortaya koyuyor.

SUY'DAN YARARLANAN SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI

Dünya Bankası'nın yayımladığı "Türkiye Ekonomi Monitörü: Yelkenleri Ayarlamak" isimli rapora göre, Türkiye'de SUY'dan yararlanan 1,5 milyon Suriyeli sığınmacının yüzde 76'sı yoksul ve yüzde 12'si yoksulluk sınırına yakın bir gelire sahip.

Yine Dünya Bankası tarafından hazırlanan "Türkiye'deki Mültecilerin Savunmasızlığı ve Korunması: Dünyanın En Büyük İnsani Yardım Programının Uygulanmasından Elde Edilen Bulgular" raporuna göre SUY Programı'ndan yararlanan sığınmacıların ana gelir kaynağı yaklaşık yüzde 90 ile emek. Bu oranın yaklaşık yüzde 64'ünü vasıfsız emek oluştururken, yüzde 25'ini vasıflı emek oluşturuyor.

HİJYENE ERİŞİM

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin (SGDD) raporunda, araştırmaya katılan sığınmacılar Kovid-19 önlemleri ile birlikte zorunlu harcamalarını karşılamakta zorlandıklarını belirtirken; katılımcıların yüzde 33'ü fatura, yüzde 31'i kira ve yüzde 25'i temel ihtiyaç ödemelerinin etkilendiğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 52'si ise hijyene erişimlerinin azaldığını aktardı.

SGDD araştırmasına katılan sığınmacıların yüzde 15'i sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını, yüzde 23'ü yararlanabildiklerini ve yüzde 60'ı başvurmadıklarını belirtirken; düzenli ilaç ihtiyacı olup ilaç temin edemeyen sığınmacıların oranı yüzde 68.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!