Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

SES’ten Kovid-19 iddiası

SES’ten Kovid-19 iddiası
Sağlık Bakanlığı’nı Kovid-19 karşısında yeterli önlemleri almamakla suçlayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) yapılan açıklamada, sürecin böyle gitmesi halinde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 2020 yılsonu itibarıyla 20 bini bulacağı iddia edildi.
Sağlık Bakanlığı’nı Kovid-19 karşısında yeterli önlemleri almamakla suçlayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) yapılan açıklamada, sürecin böyle gitmesi halinde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 2020 yılsonu itibarıyla 20 bini bulacağı iddia edildi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Sağlık Bakanlığı’nı Kovid-19 karşısında yeterli önlemleri almamakla suçlayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) yapılan açıklamada, sürecin böyle gitmesi halinde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 2020 yılsonu itibarıyla 20 bini bulacağı iddia edildi.

SES Ankara Şube Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığına ciddi eleştiriler yöneltildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaların amacının vakaları ve ölümleri önlemek değil, gizlemek olduğu dile getirilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığının sağlık hizmetlerindeki icracı yanını unutarak sıradan vatandaş gibi pandemiden yakınmasını ve fiziksel mesafe, maske ve hijyen vurgusu dışına çıkamayan açıklamalarını kınıyor ve görevinin gereğini yerine getirmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Son 3 yılda Türkiye’de yaşanan enfeksiyon hastalıkları kaynaklı ölümlerin sürekli artış göstermesine rağmen 2020 yılının ilk sekiz ayı için enfeksiyon hastalıkları kaynaklı ölümlerin 7 bin 491 olarak açıklanmasının 2020 yılı geneli için düşüşe işaret etmesine dikkat çekilen açıklamada, Bakanlık verilerinin doğruluğu sorgulandı. 2020 yılının ilk sekiz ayı için 309 bin 632 olarak açıklanan ölüm sayısına göre yılsonu yaklaşık ölüm sayısının 465 bin civarında olacağının öngörüldüğü de dile getirilen açıklamada, “Sağlık Bakanı açıklamasında ülkemizdeki ölüm sayısındaki yıllık artışın yüzde 2 olduğunu açıklamıştır. Bakanın açıklamalarına göre 2020 yılında gerçekleşmesi muhtemel ölümlerin 2019 yılı verilere göre 444 bin olması beklenmektedir. Yani 444 bin üzerinde gerçekleşen ölümlerin Kovid-19 kaynaklı ölümler olacağı sonucu çıkmaktadır” denildi. 2020 yılının ilk sekiz ayında gerçekleşen ölümlerin yılsonuna oranı ile 2019 yılı ölüm sayısına eklenen yıllık ölüm artış oranı arasındaki 20 binlik fark için de, “Açıklamalardan çıkan gerçek yılsonu itibariyle Kovid-19 ve kaynaklı ölümlerin 20 bin dolaylarında olacağıdır” değerlendirmesine yer verildi.

10 VAKADAN 1’İ SAĞLIK ÇALIŞANI

Salgının başından beri Türkiye’deki sağlık çalışanlarına yapılan testin yüzde 30 civarında olduğu hatırlatılan açıklamada, Sağlık Bakanının açıklamasına göre 29 bin 865 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığı ve toplam vaka içerisindeki sağlık çalışanlarının oranının yüzde 11 olduğu dile getirildi. Kovid-19’un toplumda görülme oranı binde 3 iken sağlık çalışanları arasında görülme oranının ise yüzde 3 olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu verilere rağmen Kovid-19’un sağlık ve sosyal hizmet emekçileri açısından meslek hastalığı ve iş kazası olarak görülmemesi bizlere verilen değeri ve hukuksuzluğu ortaya koymaktadır. Test sonucu pozitif olan sağlık çalışanları çalışma yerlerine göre 5’inci ya da 14’üncü günün sonunda kontrol testi yapılmadan göreve başlatılmaktadır. Bazı hastanelerde sağlık emekçileri 5’inci günde bulguları hafiflediyse göreve çağrılmaktadır. Belirtisi olmayan ama Kovit-19 test sonucu pozitif olan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri çalışmaya devam etmektedir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!