Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor

Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor
Rus petrolüne ambargo olasılığı ile beraber Brent petrolün varil fiyatı 139 doları buldu.

Rus petrolü ve yaptırımlar… Rus petrolüne ambargo olasılığı ile beraber Brent petrolün varil fiyatı 139 doları buldu. Piyasalar büyük bir petrol şokundan endişe ediyorlar ve bu noktada Rus petrolünün ve gazının yokluğu ciddi bir ekonomik şoka da neden olacak bir potansiyel taşıyor. Rus petrolü henüz yaptırıma konu olmasa da, agresyonun devamında ABD’nin lehine çevireceği siyasi dengelerde bu kart da yer alıyor. Ekonomik açıdan bağımlı, Rus tehdidine karşı savunma harcaması yapmak zorunda olan, Rus petrolün bağımlılığından kurtulmak için de Amerika’nın kaynaklarına kayan Avrupa, aslında ABD’nin idealinde olacak bir olguya işaret eder. Avrupa, Yeşil Mutabakatı ilerletmek istiyor ancak enerji otonomisi için ilerleme safhasında fosil yakıt kaynakları hala gerekli. Rusya’nın gelir kaynaklarının kesilmesi, rezervlerine bloke konulması ve kreditörlere tahvil ödemesi yapmaması (belli kreditörlere ruble cinsinden ödenecek) ciddi bir karşı taraf riskine de sahne olacak. Rusya eğer zorlanacaksa, Avrupa da zorlanacaktır.

Stratejik rezervler ve İran… Rusya petrolde %12,3 pay ile en büyük üçüncü üretici ve %11,6 pay ile en büyük ikinci ihracatçıdır. Uluslararası toplum tarafından halihazırda uygulanan yaptırımlar, özel olarak Rus enerjisini hedef almasa da, tipik alıcıları satın almakta tereddüt etti veya korkuttu. Yani yaptırım olmasa bile piyasadan çekilmeler söz konusu.

Avrupa, Rus gazına olan bağımlılığını vurgularken, ABD müttefikleri olmadan bir yandan Rusya ambargosu uygulama, bir yandan da İran ve Venezuela anlaşmaları ile piyasaya daha çok petrol çekme derdinde. Grafikte İran’ın hali hazırdaki üretimi ve kapasitesi ile Rusya’nın petrol üretiminin karşılaştırmasını görüyorsunuz. İran artırılmış kapasite ile bile Rusya’yı tam anlamıyla ikame etmeyecek. 60 milyon varillik stratejik rezerv pompalamasının da sınırlı etkisi, ihtiyacın belli ölçüde karşılanmasını sağlar, piyasada eskiye göre daha az petrol olmasının önüne geçmeyecektir. Üstelik petrolün fiyatını sadece arz dengesi belirlemeyecek. Nakliye gibi maliyetler, Rusya’dan Avrupa’ya boru hattı transit geçişleri kesintiye uğrayacağından artacaktır. Petrolün limanlarda bekletilmesi de “para” demektir.

Bütün bunlar olurken, 1 Mart Salı günü Shell, Rus firmaları Gazprom ve Salym Petroleum ile bağlarını kopardığı ve Nord Stream 2 gaz boru hattındaki katılımına son verdiği için övüldü. Bu mahkumiyet bir haftadan az sürdü. 4 Mart Cuma günü, Rusyanın Ural ham petrolü ile uluslararası petrol fiyatları ölçütü olan Brent ham petrolü arasındaki fiyat farkı genişlerken Shell, varil başına 28.50$ gibi rekor bir indirimle 100.000 mt satın aldı. Shell, sıkı bir pazar ve ham petrol tedarik etmek için birkaç alternatifi öne sürerek Rus petrolünü almaya devam edeceğini doğruladı.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!