Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Prof. Dr. Levent Yamanel'den koronavirüs söylemesi! Haziranın ortasını işaret etti

Prof. Dr. Levent Yamanel'den koronavirüs söylemesi! Haziranın ortasını işaret etti
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Türkiye'nin şu anda iyi yolda olduğunu, ancak tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini kaydederek, "Eğer tedbirleri iyi şekilde uygulayabilirsek, devam edebilirsek buna, çok yakın zamanda Haziran ortalarında vaka sayılarının çok azaldığını görüp daha güzel şeyler konuşabiliriz." diye konuştu.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Gülhane Askerî Tıp Akademisi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Heyeti Abonesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yaz aylarında sıcaklığın çoğalmasıyla viral solunum yolu enfeksiyonlarında eksilme görüldüğünü, koronavirüsün hem ultraviyole ışınlarına hem de ısıya duyarlı olduğunun aşinasını söyledi. Yamanel, "Bu sebeple hadise rakamlarının yaz aylarında eksileceğini ümit ediyorum. Natürel ki bunu zaman gösterecek, ama natürel şu anda da havalar sıcak ve pozitif tesirlerini yavaş yavaş görüyoruz" dedi. Virüsün birtakım değişinimlerden geçtiğine ait bilgilerin olduğunu, ancak efor kaybettiğine dair bir bilginin henüz bulunmadığını ifade eden Yamanel, "Yoğun bakım, entübe hasta rakamlarımızda eksilme mevcut, yeniden can veren hasta rakamlarımızda da eksilme var. Bunlar hem sıcaklığın çoğalışına da bağlı olabilir hem de aldığımız temkinlerin bir mahsulü olarak da bunu gözlemliyor olabiliriz" ifadelerini kullandı.

BAYRAMDA CADDEYE ÇIKMA YASAĞI

Prof. Dr. Yamanel, caddeye çıkma kısıtlamasının son yarıyılda hadise rakamlarında yaşanan düşüşe tesirine dikkat sürükleyerek, "Bence bu düşüşün en ehemmiyetli sebeplerinden bir tanesi aldığımız ihtiyatlar. Natürel ki caddeye çıkma yasaklarının çok tesirli olduğuna inanıyorum. Yeniden aldığımız temkinlerin de çok tesirli olduğunu öğreniyoruz. Özellikle maske takmanın, sosyal mesafeye uymanın kesinlikle çok büyük tesirleri olduğuna inanıyorum. Bence bayramda caddeye çıkma yasağı çok ehemmiyetli bir karar. Bizim kültürümüzde bayramlaşma var, sarılma, tokalaşma gibi kültürlerimiz var. Natürel bunlar da bulaştırıcılığı artıran şeyler, bunları düşünerek 81 şehirde caddeye çıkma yasağı oluşturuldu. Yasak gelmeseydi hem temas çoğalmasıyla hem de kalabalıkların oluşmasıyla yeniden hadise rakamlarında çoğalış olabilirdi" diye konuştu.

150 bin bireye uygulanacak tarama testi sayesinde koronavirüse karşı cemiyetin bağışıklık seviyesinin tanımlanacağını belirten Yamanel, "Hastalığı geçirip tamamen iyileşenlerde bir bağışıklık mevzubahisi. Bir de 'hayalet taşıyıcı' dediğimiz hastalığı ayakta geçiren, sıhhatli olarak geçiren insanlar var. Natürel bunlar da bağışıklığı kazanıyorlar. Böylece bir hayli insan bağışıklanmış oluyor. Ama natürel ki onun bütün olarak yüzdesini şu anda varsayım edemiyoruz. Hem hayalet taşıyıcıların tespiti ile ilgili bu hem de dediğiniz gibi kitle bağışıklığının ne kadar olduğunun tespiti açısından yapılacak testler bunlar. Bu natürel filyasyondan ayrı, değişik bir şey, tamamen tarama, 150 bin şahsı seçerek taranacak ve onlardan yüzde kaçının bağışıklığı olduğunu tespit edeceğiz. İki testimiz var, antikor ve PCR. Antikor testini tarama testi olarak kullanabiliriz. Bunlar natürel cemiyette bu hastalığı geçirip bağışıklık antikor kazanan şahısları tespit etmek açısından tamamen gelişigüzel seçilen şahıslar arasından yapılan testler olacak" ifadelerini kullandı.

'HAZİRAN ORTASINDA SAYILARIN ÇOK EKSİLDİĞİNİ GÖREBİLİRİZ'

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye'nin şu anda iyi yolda olduğunu, ancak temkinlerin sürdürülmesi gerektiğini kaydolarak, "Şayet temkinleri iyi biçimde uygulayabilirsek, devam edebilirsek buna, çok yakın zamanda Haziran ortalarında hadise rakamlarının çok eksildiğini görüp daha hoş şeyler görüşebiliriz. Hadiseler açısından çok iyi gidiyoruz. Bunun iki sebebi olabilir. Bir tanesi ihtiyatlarımız milletimiz tarafından çok iyi biçimde anlandı ve uygulanıyor. İkincisi de sıhhat sistemimizin çok iyi olması. Özellikle yoğun bakım sistemimiz ve yoğun bakımı pratiğimizin çok iyi olması bu iki faktör olarak sayılabilir" dedi. Yıkanabilir maskeler mevzusunda pozitif görüş ifade eden Yamanel, "Yıkanabilir maskeleri öneriyoruz, özellikle pamuklu kumaştan iki kat yapılan, tişörtten bile yapılabilir bu. Pamuklu kumaşın virüsten gözettiğine dair yayınlar var özellikle tişörtten yapılan iki katlı maskelerin kullanımı öneriliyor. Bunlar yıkanıp ütülendikten sonra tekerrür tekerrür kullanılabiliyor. Natürel gözetici tesiri var" iletisini verdi.

Kaynak: DHA

GÜNÜN EHEMMİYETLİ HABERLERİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!