Çanakkale
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Perde nasıl seçilir? Perde alırken nelere dikkat edilmeli?

Perde nasıl seçilir? Perde alırken nelere dikkat edilmeli?
(yasemin.com) Modern, klasik, bohem veya eklektik gibi neredeyse her stilde karşımıza çıkan perdeler, dekorasyonun kilit noktasını oluşturuyor ...

(yasemin.com)

Modern, klasik, bohem veya eklektik gibi neredeyse her stilde karşımıza çıkan perdeler, dekorasyonun kilit noktasını oluşturuyor. Doğru seçilen perdeler bir odanın görüntüsünü mükemmel bir şekilde değiştirebilir. Peki perde seçerken nelere dikkat edilmeli? Perde nasıl seçilir? İşte tüm soruların yanıtı haberimizde...

Evlerin dekorasyonunda her parça ayrı ayrı bakıldığında ne kadar farklı görünse de dekorasyonda dengeli ve bütüncül bir görünüm elde etmek için doğru seçimler yapmamız oldukça önemli. Dekorasyonun temelini oluşturan mobilyalardan zeminlerin yıldızı halılara, mevsimin özelliklerini taşıyan dokulardan gökkuşağını andıran renklere kadar birçok unsur ne kadar önemliyse perdeler de bir evin olmazsa olmazını oluşturuyor. Adeta evinize kıyafet seçiyormuş gibi perde alırken kumaş türü, fiyatı, pencereye ve stile uygunluğu gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Gelin, eviniz için en uygun perdeyi birlikte adım adım öğrenelim.

PERDE NASIL SEÇİLİR?

Perde alırken kendinize soracağınız ilk soru "Hangi odaya perde alıyorum?" olmalı. Her odanın stili ve kullanım amacı farklı olduğu için perde seçimi de bu noktada değişkenlik göstermektedir. Buna göre kumaş, renk, desen ve perdenin asılış modeline rahatlıkla karar verebilirsiniz.

Eğer oturma odası odası ve salon için perde almak istiyorsanız ışığın içerisi girmesine izin veren daha hafif perdelere yönelmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda açık renkli perdeler seçerseniz mobilyalarınızı değiştirseniz bile her stille uyumlu bir görünüm elde edebilirsiniz. 

Yatak odası içinse daha ağır bir kumaş seçmek hem uyurken içeri ışık girmemesi için iyi bir seçim olacaktır hem de küçük bir gizlilik alanı oluşturmanızı sağlayacaktır.

  • PERDE SEÇİMİNDE MEVSİMİN ÖNEMİ

Perde alırken en önemli noktalardan biri elbette mevsim koşullarıdır. Yaz mevsiminde daha ince dokulu ve hafif perdeler seçerek gün ışığının evinize dolmasına izin verebilirsiniz. Öte yandan kış mevsiminde kalın yapılı kumaşlar hem görüntü açısından hem de işlevsellik açısından daha doğru bir tercih olacaktır. 

  • PERDE SEÇİMİNDE DOĞRU KUMAŞ

Perde alırken seçeceğiniz kumaş türü, odanın atmosferinde köklü bir değişim oluşturabilir. Pek çok kumaş türünde üretilen perdelerde en sık karşımıza çıkan kumaşlar genellikle ipek, pamuk, keten, kadife, polyester ve tül oluyor. 

  1. Oldukça kaliteli bir kumaş olan ipek, klasik ve şık bir görünümün anahtarı olabilir. Çok hafif ışık geçiren ipek kumaşlar ışık ve ısı yalıtımında oldukça başarılıdır. 
  2. Lüks ve asil bir görünüme sahip olan kadife kumaşlar ise klasik ve avangard tarzda döşenmiş salonlarda muhteşem görünebilir. Kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen kadife kumaşlar da diğer kumaş türlerine oranla daha pahalıdır.
  3. Genellikle stor perdelerde karşımıza çıkan polyester ise fazla kırışmadığı ve kir tutmadığı için büyük beğeni topluyor. 
  4. En kullanışlı kumaşlar arasına adını yazdıran pamuk kumaşlar, akla gelebilecek her renk ve stildeki perde de karşımıza çıkmaktadır. Gündelik ve çok göz yormayan tarzlardaki odalarda rahatlıkla kullanılan pamuklu perdelerin temizliği de oldukça kolay. Ayrıca evin içerisini göstermeyen bir perde arayışındaysanız astarlı pamuk perdelere göz atabilirsiniz.
  5. Hafif ve şeffaf olmasıyla ön plana çıkan keten perdeler, doğal dokusuyla ışığı güzel bir şekilde dağıtır. Çabasız bir estetik görünümü gözler önüne seren keten perdeleri her mevsim tercih edebilirsiniz. 
  6. Odanızın tamamen gün ışığıyla dolmasını istiyorsanız seçeceğiniz perde elbette tül olmalı. Genellikle güneşlik ile beraber kullanılan tüller neredeyse her evde karşımıza çıkıyor.

  • PERDE SEÇİMİNDE RENK

Bir odanın atmosferini tamamen değiştirebilen perdelerin kumaşları kadar renkleri de oldukça önemlidir. Görsel açıdan büyük bir alan kaplayan perdelerin renklerinde hem kişisel zevklerinizi hem de fonksiyonelliği göz önünde bulundurmalısınız. Eğer küçük ve alçak tavanlı bir odaya perde seçiyorsanız duvar rengiyle aynı renkte perde kullanarak güzel bir geçiş elde edebilirsiniz. Aynı zamanda açık renkli perdeler çok fazla eşya bulunan odalardaki kalabalık görüntüyü de en aza indirmekte aradığınız sonucu size sunacaktır.

Odanın daha enerjik ve dinamik bir görüntüye sahip olmasını istiyorsanız o zaman mavi, pembe, sarı ve turuncu gibi daha parlak renklere yönelebilirsiniz. Aynı şekilde odanın genel renklerine zıt bir seçim yapmak çarpıcı bir bakış açısı yakalamanızı sağlayacak.

Oda içerisinde daha ferah ve yatıştırıcı bir etki istiyorsanız lila, bej, krem ve açık gri gibi renkler de tercih edebilirsiniz.

DESENLERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN!

Son dönemlerde popüler bir hale gelen desenli perdeler özellikle yatak odalarında hoş bir görünüm sağlıyor. Yeşil yapraklı baskılar ve çiçek desenleri yaz aylarında mevsimin canlılığına vurgu yapabilir.

  • PERDE SEÇİMİNDE UZUNLUK VE BOYUT

Perde alırken sıra geldi en kritik nokta olan boyut ve uzunluğa! Perde seçiminde uzunluk konusunda dikkatli davranmazsanız odanızın tüm o güzelliğini yok edebilirsiniz. Perdeler pencerenin iki katı olacak şekilde tavandan yere kadar uzanmalıdır. Şık bir görünüm için perdelerinizin zemin üzerinde birikmesine de izin verebilirsiniz. Ancak perdeyi asacağınız yerde kalorifer peteği varsa perdeyi kestirmek yerine stor perdeye şans vermenizi tavsiye ederiz.

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!