Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Para Politikası Şirketler ve Ülkeler Üzerinde Önemli Bir Etki Yarattı

Para Politikası Şirketler ve Ülkeler Üzerinde Önemli Bir Etki Yarattı
Batının uyguladığı yaptırımlar, sadece Rus şirketlerini değil aynı zamanda savaştan etkilenen ülkelerde çıkarları olan şirketler ve ülkeler üzerinde de önemli bir etki yarattı.

Batının uyguladığı yaptırımlar, sadece Rus şirketlerini değil aynı zamanda savaştan etkilenen ülkelerde çıkarları olan şirketler ve ülkeler üzerinde de önemli bir etki yarattı. Tabii ki, dünyanın en büyük enerji ve hammadde üreticilerinden ikisi olan Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimlerin hem enerji üretimi hem de dağıtımı üzerinde yadsınamaz bir etkisi oldu. Avrupa piyasaları, Ukraynadaki savaşın yoğunlaşması ve Avrupanın en büyüğü olan Zaporozhiadaki nükleer santralinin bombalanması ve de diplomatik ilerleme eksikliği ile Ekim 2020den bu yana en kötü haftasını kaydetti.Doların geleneksel güvenli liman etkisi ile euroyu 1,0936’a kadar geriledi ve devamının gelmesi bekleniyor. Avrupada, Bund %-0,06 ile negatif bölgeye geri döndü. Fed başkanı Powellın Ukraynadaki savaşın sonuçları konusunda beklenenden daha endişeli olduğunu gördük ki bu da Merkez bankasının bu yıl beklenenden daha az sıkılaştırma yapabileceğinin düşünülmesine neden oldu. Alıcılar özellikle Rus petrolü satın almak konusunda isteksizler. Bu isteksizlik/güvensizlik, Rus referanslarının Brente göre fiyatının düşmesine (neredeyse 24 USD) neden oluyor, ancak bu indirime rağmen alıcılar azalıyor. Bu gelişme de Şu anda 112 USD ve 110 USD civarında işlem gören iki ana dünya kriteri Brent ve WTInin fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırıyor Avrupadaki gaz fiyatlarının yanı sıra Asyadaki termal kömür fiyatları üzerinde de bir panik rüzgarı esince (Rusya aynı zamanda önemli bir kömür ihracatçısıdır). Fiyatlar rekor seviyelere ulaştı. Endişeler arttıkça, altın ons yavaş ama emin adımlarla 2000 USD işaretine doğru ivme kazanıyor. Bununla birlikte, değerli metaller dünyasının gerçek yıldızı, fiyatı tarihi zirvesine (3000 USDye yakın) yakın bir yere ulaşan paladyumdan başkası değil. Çünkü Rusya dünyadaki paladyum üretiminin üçte birini oluşturuyor. Danimarkalı Moller-Maersk gibi nakliye şirketleri, Rusya limanlarına olan hizmetlerini geçici olarak askıya alırken, Severstaldan çelik gibi bazı ihracatlar tamamen askıya alındı. Bu gelişmelerde fiyatların yükselmesine neden oluyor ki LMEde bakır ton başına 10.470 USDye ulaşıyor, alüminyum 3.730 USDden ve nikel 28.800 USDden işlem görüyor. Ukrayna ve Rusyanın birlikte dünya buğday ihracatının yaklaşık %30unu ve mısır ihracatının yaklaşık %15ini oluşturması ve Ukraynanın en büyük limanı olan Odessa açıklarında iki kargo gemisinin battığın açıklanmasıyla da tarım ürünlerindeki özellikle buğday ve mısır’da keskin artış daha da belirginleşiyordu. 10 Mart Perşembe, Finansal piyasalar üzerinde güçlü etkisi olan iki olay açıklığa kavuşacak. Avrupa Merkez Bankası, ABD Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıklamadan önce para politikası hakkında konuşacak. Avrupa Merkez Bankasının enerji kaynaklı yükselen enflasyona vurgu yapması beklenirken , politika normalizasyonuna ilişkin açıklamalarına dikkat edeceğiz. ABD’de ise Ocak’ta %7,5 seviyesine yükselen enflasyonun Şubat ayında %7,9’a yükselmesi bekleniyor neden aynı Enerji fiyatlarındaki yükseliş.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verilecek. Taslak halindeki düzenlemenin yakında TBMMye gelmesi beklenirken, düzenleme kapsamında (Enerji Piyasaları İşletme AŞ) EPİAŞ tarafından işletilen Borsadaki enerji fiyatlarının maliyet bazlı fiyatlandırılmasına ilişkin EPDKye yetki verilecek.Bu şekilde örneğin tüm dünyada artan doğalgaz fiyatları sebebiyle elektrik üretim maliyetleri düşen ve talebin arttığı ithal ya da yerli kömür, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal gibi elektrik üretilen alanlara tavan fiyat uygulanacak. Bu yetkinin, EPDKye 6 ayla sınırlı olarak verilmesi planlanıyor.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin en önemli araçlarından kur korumalı TL mevduatta şirketlerin beklediği 3 ay vade imkanı geldi. Öte yandan vadesi gelen mevduatlar için yenileme imkanı da sağlandı.

Amerikan NBC kanalında yayımlanan Meet the Press programına katılan Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusyadan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi. Blinken, Rusyanın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz. değerlendirmesini yaptı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in cumartesi günü imzaladığı kararnameye göre, ülkedeki sermaye kontrollerinin devam ettiği bir ortamda temerrütleri önlemek amacıyla, Rus şirketlerinin yabancı alacaklılara ruble ile ödeme yapmasına izin verilecek.

ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusyadaki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu.Visadan yapılan açıklamada, şirketin gelecek günlerde tüm Visa işlemlerini durdurmak için Rusyadaki müşterileri ve ortaklarıyla birlikte çalışacağı aktarıldı. Bu süreç tamamlandığında Rusyada verilen Visa kartlarıyla başlatılan tüm işlemlerin artık ülke dışında çalışmayacağı kaydedilen açıklamada, Rusya dışındaki finans kurumları tarafından verilen Visa kartların da Rusyada çalışmayacağı belirtildi. Online ödeme platformu PayPal’da Ukraynadaki savaş gerekçesiyle Rusyadaki hizmetlerini askıya aldı.

Rusyanın Ukraynaya saldırısı sonrası 28 Şubat 2022 tarihinde ülkedeki projelerden çekilme kararı aldığını açıklayan Petrol şirketi Shell, Rusyadan varil başına 28,50 dolar indirimle ham petrol satın aldığını duyurdu.

Rusyanın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gatilov: “Türkiye’de, Ukrayna müzakerelerinin yapılması iyi bir fikir”. İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek.

Ukrayna hükümeti, Rusya ile devam eden savaşın ardından ülkede gıda kıtlığı riski nedeniyle, aralarında et, yulaf ve şeker dahil olmak üzere bazı gıda ürünlerinin ihracatını askıya alma kararı aldığını duyurdu.

Fitch Ratings, Türkiyenin kredi notunun 11 Şubatta BB-den B+ya indirilmesi sonrasında Türk ihraçcıların göreceli kredibilitelerinde değişikliklerin yansıtılabilmemi için Türkiye Ulusal Kredi Notu değerlendirme cetvelinde ayarlamaya gitti. Fitch, yapılan bu yeniden ayarlamanın bazı ihraçcıların Türkiye Ulusal Kredi Notunda revizyonlara neden olabileceğini ve bu revizyonların yakın zamanda açıklanacağını bildirdi.

Deva Holding 2021 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.170.087.476 TL (Önceki 651.448.684 TL )

Çimentaş 2021 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 162.885.000 TL (Önceki -35.250.000 TL )

Pegasus 2021 yılı 12 aylık konsolide net dönem zararı 1.972.478.349 TL (Önceki -1.965.097.057 TL )

Çimbeton 2021 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 3.093.063 TL (Önceki -11.527.916 TL )

Ulusoy Un 2021 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 139.595.256 TL (Önceki 43.282.290 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!