Çanakkale
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Pandemide soluk aldıracak rotalar

Pandemide soluk aldıracak rotalar
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, normalleşme süreçlerinin kendini hissettirmesiyle eve kapananların tatil planlarına başladığı şu günlerde ekoturizmin daha çok ilgi göreceğini belirtti.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, olağanlaşma süreçlerinin kendini sezdirmesiyle konuta kapananların tatil tasarılarına başladığı şu günlerde ekoturizmin daha çok alaka göreceğini belirtti.

ANKARA Anayurt - Etrafı gözeten ve mahallî ulusun refahını koruyan bir seyahat olarak nitelendirilen ekoturizm, değişen abuhava şartları, kuraklık ve natürel kaynakların her geçen gün eksilmesinden dolayı son senelerde tüm dünyada daha fazla alaka görmeye başladı. Türkiye’de de Orman Genel Müdürlüğü tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan bu seçenek turizm, 7’den 77’ye herkese tabiat içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ve natürel habitatı keşfetme olanağı sunuyor.

 

Orman Genel Müdürlüğü OGM olarak 2011 senesinden bu yana ekoturizme odaklandıklarından bahseden Karacabey, ekoturizm işlevi tanımlanmış orman alanlarının nasıl idareneceğini, ormanlar hakkında bilinçlendirmeyi, tabiat ve orman    sevgisini artırmayı, orman köylüsüne katkı sağlamayı hedefleyen ve Türkiye’nin tümünü içerecek ‘Ekoturizm Eylem Tasarıyı’ hazırlandığını kaydoldu. Karacabey ayrıca, 2024      sonuna kadar bu tasarı kapsamında    81 şehirde 110 tasarıyla 2.500 kilometre’lik  bir ekoturizm alanının Türkiye’ye kazandırılacağının altını çizdi.

İstanbul’dan Kahramanmaraş’a kadar 17 şehirde 19 adet ekoturizm rotası hazırlandığından bahseden OGM Genel Müdürü Karacabey, “Ormanlar; odunundan, nebatlarından ve hayvanlarından yararlandığımız bir kaynak olmanın yanında, insan ruhuna, psikolojisine de hizmet eder konuma geldi. Ulusumuz son iki aydan fazla zamandır konutlarında kalarak büyük özveri gösteriyor. Tabiatya aşık bir insan için konutta durmak güç gelebilir. Öğreniyoruz ki ormanda yürümeyi, koşmayı çok özledi yurttaşlarımız. Azıcık daha sabır diyoruz. Bu güç günler geçtiğinde ve olağanlaşma süreçleri ile beraber bu yaz ulusumuzu, kuş seslerinin yaprak sesine karıştığı, uçsuz bucaksız ormanlarımıza bekliyoruz” dedi.

Tabiat sevgisi ve ormanları koruma şuurunun kazandırılması bakımından da büyük ehemmiyet taşıyan ekoturizmin bir öbür ehemmiyetli katkısının yöre ulusuna olduğundan bahseden Karacabey, “9 sene evvel kurduğumuz Ekoturizm Şube Müdürlüğümüz ile bugüne kadar çok yol kat ettik. Bu alandaki emelimiz de bu rotaların yer aldığı bölgelerdeki yöre ulusuna parasal kaynak sağlamak” diye belirtti.

Bugün Türkiye genelinde, Sakarya, Bursa, Adana, Zonguldak, Konya, İzmir, Eskişehir, Muğla, İstanbul, Amasya, Antalya, Kütahya ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlükleri’nde toplam 19 adet ekoturizm idare tasarıları hazır bulunuyor.

İzmir’in Anadolu’ya açılan kapısı Kemalpaşa’da, Nazarköy Ekoturizm Alanı 25 kilometre’lik yürüyüş ve bisiklet parkuruna sahip. İzmirliler 3 bin senelik Hitit abidesini ziyaret ederek ormanı bulguya çıkabiliyor.Dünya’da yalnızca Köyceğiz Gölü etrafında orman oluşturabilen Anadolu sığla ağacı       65 milyon yıldır burada ve 16 kilometre’lik yürüyüş ve bisiklet parkurunu kapsayan Kavakarası Ekoturizm Alanı’nın içinde yer alıyor.

Yeniden Köyceğiz’de Çandır Ekoturizm Alanı’nda 35 kilometre’lik parkurda Kaunos Antik Şehri’ni, Köyceğiz    gölünü ve Dalyanı izleyecek orman köylüsü ve bal ormanları ile tanışma olanağı bulacak.

Adana’nın Aladağ ilçesi Alan Yaylası Ekoturizm Alanı 19 kilometre’lik parkuru ile ormanda yürümeyi, koşmayı özleyen yurttaşları bekliyor.

Türkiye’nin en uzun parkurlarından biri olacak Artvin Çoruh Ekoturizm idare tasarıyı olmak üzere,            İstanbul Büyükada, Eskişehir Kent, Kütahya Domaniç, Denizli Çameli, Yalova Termal, Antalya Sapadere Kanyonu, Kahramanmaraş Başkonuş, Amasya Şehzadeler Ekoturizm alanları kısa zamanda açılacak.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!