Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Osmaniye’de muz üretimi

Osmaniye’de muz üretimi
Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Merkez ilçeye bağlı Kırmıtlı Köyünde 8 dekarlık alanda muz üretimine başlanıldı.
Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Merkez ilçeye bağlı Kırmıtlı Köyünde 8 dekarlık alanda muz üretimine başlanıldı.

OSMANİYE (Anayurt) - Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Merkez ilçeye bağlı Kırmıtlı Köyünde 8 dekarlık alanda muz üretimine başlanıldı. Kırmıtlı Köyünde Durdu İdev ile babası Mustafa İdev’e ait 8 dekarlık muz serasının 8 metre yükseklikte olduğu belirtildi.

İl Tarım ve Orman müdürü Recep Bulut üreticilerin muz serasında incelemelerde bulundu.

Muz serasında incelemeler yapan İl Müdürü Bulut “Üreticimize ait serada muz çeşidi olarak sertifikalı "Grand Nain" çeşidi kullanılmıştır. Muz fidanlarının dikimi 2020 yılı Temmuz ayında gerçekleşmiştir. Serada dekara 200 adet muz fidanı dikilmiştir. Dikimi yapılan çeşit 4-5 metreye kadar boylanan bir çeşittir. Grand Nain çeşidi soğuk ve dona diğer muz çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Bu çeşitten ilk yıl 5 ton/dekar, ikinci yıl ise 8 ton/dekar muz alınmaktadır” dedi.

OSMANİYE’DE NADİR YETİŞTİRİLEN ÜRÜN

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Recep bulut, “Osmaniye ili olarak Türkiye’de muz yetiştiriciliği  nadiren yapılabildiği mikroklima alanlardan birisidir. Sera koşullarında muz yetiştiriciliği çiftçilerimiz için alternatif bir geçim kaynağıdır. Üreticimizi girişimlerinden dolayı tebrik ediyorum. Örtü altı muz yetiştiriciliği, ilimiz için önemli bir potansiyeli barındırmaktadır" dedi.

Serasında Muz üretimi yapan Mustafa İdev ise yaptığı açıklamada;"İnşallah diğer çiftçi arkadaşlarıma örnek olurum ve Osmaniye'mizde muz yetiştiriciliği artar. Muz serasından diğer tarımsal ürünlere göre yüksek gelir bekliyorum" dedi.

İl Müdürü Bulut, Osmaniye’de şu anda merkez ilçede 16 dekar, Kadirli ilçesinde 5 dekarlık muz serası bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yapımı devam eden seralarla birlikte yıl sonuna kadar Osmaniye’de muz serasının varlığı 50 dekarlık alana çıkarılacaktır.  Üreticimiz Durdu İdev’e ait serada ilk muz hasadının 2021 yılının Şubat veya Mart ayında yapılması planlanmaktadır.

Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa gibi kuzey tarafı Toros Dağları ile çevrili mikroklima özelliği gösteren bazı yörelerimizde yetiştirilmektedir. Fakat son yıllarda diğer tarımsal ürün desenlerine göre karlılık arz ettiğinden dolayı Silifke, Erdemli, Mersin, Manavgat, Serik, Yumurtalık, Arsuz, Erzin, Dörtyol, Osmaniye, Kadirli gibi yerlerde de örtü altında üretim başlamıştır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!