Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

MHP'den 'gazi sayılmayanlar' teklif

MHP'den 'gazi sayılmayanlar' teklif
Gazi sayılmayan 20 bin asker ve polis için MHP teklif vermeye hazırlanıyor.
Gazi sayılmayan 20 bin asker ve polis için MHP teklif vermeye hazırlanıyor.

Terörle mücadelede yaralanmalarına ve hatta vücutlarında şarapnel parçası olmasına rağmen gazi sayılmayan 20 bin asker ve polis sakatlık ve ciddi uzuv kaybı yaşamadıkları gerekçesiyle hak ettikleri gazilik unvanını alamıyor. MHP konuyla ilgili kanun teklifi vereceğini açıkladı.

Türkiye’de terörle mücadele sırasında yaralanan, vücudunda şarapnel parçası kalan ve buna rağmen gazilik unvanı alamayan 20 bin asker ve polis bulunuyor. “Gazi sayılmayan gaziler”, yıllardır seslerini duyurmaya çalışsalar da, sakatlık ve ciddi uzuv kaybı yaşamadıkları gerekçesiyle hak ettikleri unvanı alamıyorlar. Geçtiğimiz hafta kutlanan Gaziler Günü’nde yıllardır yaşanan haksızlığın giderileceğini duyuran MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından, MHP “gazi sayılmayan gaziler” için harekete geçiyor.

Milliyet gazetesine konuyu değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter,  yıllardır devam eden mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifi üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bu meseleyi, 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine getireceğiz.  Genel Başkanımız, Gaziler Günü’nde meseleye değinmiş ve haksızlığın giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti. Meclis açılır açılmaz MHP grubu olarak malul sayılmayan gazilerimizin haklarını iade etmek için kanun teklifi sunacağız. Gaziler hepimizin gazisi. Şehitlerimizi, gazilerimizi, vücutlarındaki orana göre değerlendiremeyiz. Bu vatan için yaralanmış her kahraman gazidir. Yüzde 10, yüzde 15 yarası olduğu gerekçesiyle gazi kabul etmemek doğru değil. 1 Ekim’de Meclis açılıyor. Kanun teklifini Genel Kurul’a sunacağız” diye konuştu.

"BABA NEDEN MADALYAN YOK?"

Vanlı Selim Harmancı ise 21 Ağustos 1996’da Tunceli’de pusuya düşürülen askeri birlikte yaralandı. Harmancı, yaralı halde ölümü beklerken, altı saat sonra çatışma bölgesine gönderilen helikopter sayesinde hastaneye yetiştirildi. İki bacağımda da şarapnel parçalarıyla yaşamak zorunda kalan Harmancı, “Kol ve bacaklarımdan üç kez ameliyat oldum. Çocuklarım ‘Baba neden gazi madalyan yok’ dediklerinde cevap veremiyorum” dedi.

"KIZLARIM İÇİN İSTİYORUM"

1992’de vatani görevini yaparken, Cudi Dağı Cehennem Deresi’nde vurulan Murat Yenidünya (49), şunları söyledi: “Akciğerimde şarapnel parçaları duruyor. Sırtımda 37 dikiş izi var. 15 gün yoğun bakımda, 60 gün evde kıpırdamadan yatmak zorunda kaldım. Sol kolumu beş yıl hiç kullanamadım. Kafamda şarapnel parçaları duruyor. Şarapnel parçaları ön dişlerimi kırdığından, her gün yatmadan önce takma dişlerimi çıkartıyorum. Ayrıca akciğerlerimdeki hasara bağlı olarak KOAH teşhisi de konmuş durumda. Mucize eseri kurtuldum. İki kızım var. Onlara şeref madalyamı bırakmak istiyorum.”

"MADALYAMIZI ÇOK GÖRDÜLER"

Van Erciş’te bulunan Pay Jandarma Karakolu’nda 2016’da vatani görevini yaparken, PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu yaralanan, Ersin Ertürk (25) ise duygularını şöyle özetledi:

“Canlı bomba saldırısı sonucu ağır yaralandım. Sırtıma onlarca şarapnel ve cam parçası isabet etti. Halen psikolojik tedavi görüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetli kadrosundayım. Haklarımızın verilmesi en büyük arzumuz. Bizler PKK’lı hainlerin mermilerine hedef olmamıza karşın gazi sayılmıyoruz. Gazi sayılmak için yaralarımızı santimle ölçtüler. Kırgınlık yok dersek yalan olur. Gençliğimizin baharında bu acıları yaşadık ve onur madalyamızı çok gördüler.”

"20 BİN TERÖR GAZİSİ VAR"

Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği Genel Başkanı Atilla Polat ise terör saldırıları sonucu yaralanmış ancak yüzde 40’ın altında maluliyeti bulunan güvenlik görevlilerinin malul gazi olarak kabul edilmediğini belirterek, “Türkiye’de yaklaşık 20 bin yaralı terör gazisi vücudunda mermi veya şarapnel taşımasına hatta parmaklarını kaybetmesine rağmen yüzde 40’ın altında malul olmadığı gerekçesiyle gazi kabul edilmezken, sosyal hak ve yardımlardan yararlanamıyor. Yıllarca mücadele verdik ve gazi olduğumuzu ispat etmek için şehir şehir kapı kapı dolaştık. Meclis’te bizden haberdar olmayan bir milletvekili kalmadı ama çözüm yine yok. Çocuklarımıza bırakacağımız bir gazilik madalyası ve öldüğümüzde ay yıldızlı bayrakla defnedilmek istiyoruz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!