Çanakkale
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Mardin’e ceddilen kayyum, park, mektep ve sıhhat kuruluşu alanlarını satışa çıkardı

Mardin’e ceddilen kayyum, park, mektep ve sıhhat kuruluşu alanlarını satışa çıkardı
Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin peş peşe satışa çıkardığı taşınmazlara itiraz eden TMMOB Mardin İKK, kayyımın satılığa çıkardığı
Yukarıya Çık

Kayyum idaresindeki Mardin Megakent Belediyesi’nin peş peşe satışa çıkardığı taşınmazlara itiraz eden Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Mardin İKK, kayyımın satılığa çıkardığı taşınmazlar arasında mektep, sıhhat kuruluşu ve parklar için parçalayan alanların olduğuna söyledi

Mardin’e atanan kayyum, park, okul ve sağlık tesisi alanlarını satışa çıkardı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Mardin İl Koordinasyon Heyeti İKK, 19 Ağustos 2019’da Vali Mustafa Yaman'ın yine kayyum olarak soyulduğu Mardin Megakent Belediyesi’nin bir hafta içinde satışa çıkardığı 30 ayrı taşınmaza dair itirazda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Mardin İKK Lafçısı Mehmet Aslan ismine hazırlanan itiraz arzuhali belediyeye sunularak, taşınmaz satışlarının durdurulması istendi.

Satışa çıkarılan taşınmazlarla alakalı geniş bilgilere yer verilen arzuhalde, “Satışa çıkarılmış olan tarla ve arsa nitelikli taşınmazlar arasında uygulama imar tasarısında kamu alanı olarak bulunan park, ortaöğretim kuruluş alanı, sıhhat kuruluş alanı, çocuk reyin alanı, otopark ve kültürel kuruluş alanı gibi sosyal donatı alanları da bulunmaktadır” vurgusu öne çıktı.

'SATILMASI VAZİYETİNDE KAMUSAL ALAN KULLANIM ULAŞIMLARI KISITLANACAK'

Mevzuya dair basın deklarasyonu da yayınlayan Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Mardin İKK, “Şehirlerin İmar Uygulama Tasarıları sosyal donatı alanları, ev alanları, ticaret alanları, sanayi alanları ve rekreasyon alanları ile bir tam düşünülerek planlanmaktadır. Etraf ve Kentçilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100000’lik etraf kumpası tasarıyı ile şehir popülasyon projeksiyonları göz önüne alınarak ve mekânsal tasarılama idaremeliği normlarına göre kamu ve sosyal donatı alanları hesaplanarak tasarılama yapılmaktadır. Sosyal donatılara ve kamu donatılarına çocuk, yaşlı ve manili fertlerin ulaşımına rahat olacak biçimde planlanmaktadır. Alakalı kamu alanlarının satılması vaziyetinde kamusal alan kullanım ulaşımları kısıtlanacaktır” ihtarı yapıldı.

'CEDDİLMİŞ KAYYUMLARIN HUDUTSUZ YETKİ KULLANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Söylemenin devamında ise, şu ifadelere yer verildi: “Emsal ve yoğunlukları bilinmeyen parsellerin bedelinden daha düşük bir değer ile satılacağı aşikârdır. Ayrıntılarını paylaştığımız mevzubahisi parsellerin imar tasarıyı revizyonu evresinde satışa çıkarılması birliktesi sual işaretlerini uslara getirmektedir. Bu sebeple bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerekmektedir. 2019 senesinde tercihlerden çok kısa bir müddet sonra tüzük ve hukuka ters olarak seçilmiş belediye başkanlarının yerine ceddilmiş olan kayyumların belediye yönetimi üzerinde hudutsuz yetkiler kullanması kabul edilebilecek etik miktarlardan uzaktır. Aynı zamanda idarede hukukilikleri de tartışmalıdır."

SATIŞA ÇIKARILAN PARSELLER

Söylemede, ayrıca haritalarla beraber satışa çıkarılan alanlarla alakalı şu bilgiler paylaşıldı:

>"Artuklu İlçesi Nur Semti 3.694,94 metrekarelik 1034 isme 1 Nolu parseli imar uygulaması görüp, uyguma sonrası tamamı Ortaöğretim kuruluş alanında kalmaktadır. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı muhtemel değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 327 isme 1 Nolu parseli 14.155 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Diyarbakırkapı Semti 2,236,41 metrekare, 389 isme 3 Nolu parseli imar tasarısında otopark alanı olarak geçmektedir. Otopark alanları patente natürel olmayan park ve yol kalitede olduğundan kamu patentsiz terk edilmesi gerekirken, otopark alanı olarak geçen yer hem patent yapılmıştır, hem de arsa niteliğinde patenti yapılmıştır. Bu patent kusurlu olmakla birlikte, bu nedenle kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı muhtemel değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 436 isme 1 Nolu parseli 36.925,24 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Diyarbakırkapı Semti 703 isme 8 Nolu parseli 39.027,19 metrekare olup, 703 isme 7 Nolu parseli 47.125,76 olup tamamı imar tasarısında park olarak kalmakla birlikte jeolojik olarak uygun olmayan alan ve ihtiyatlı alan sahasında kalmaktadır. Satışı yapılsa bile imara açılması jeolojik olarak mahzur barındıracaktır. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 318 isme 1 Nolu parseli 2582,20 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 360 isme 1 Nolu parseli 3642,14 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Nur Semti 1019 isme 1 Nolu parseli 3186,74 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Nur Semti 1024 isme 1 Nolu parseli 2200,00 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 401 isme 6 Nolu parseli 6023,52 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak park ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan park kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11. Maddesine göre satışı etik olarak uygun değildir.

>Artuklu İlçesi Yalım Semti 288 isme 1 Nolu parseli 12541,19 metrekare olup çevresindeki tüm parseller imar uygulaması görmüştür. Yalnızca bu alakalı parsel imar uygulaması yapılmadan kalmıştır. Alakalı parselin tamamı kamu alanı olarak çocuk bahçesi, kültürel kuruluş alanı, sıhhat kuruluş alanı ve yoldur. Çevredeki tüm ev alanlarının merkezinde kalan kamu alanları kalitesindedir. Bu nedenle Kamu alanlarına parçalayan yerlerden olduğundan 3194 rakamlı İmar Yasayı 11.addesine göre satışı etik olarak uygun değildir."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!