Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Malatya Fayı için kritik uyarı! 7,4'lük deprem üretebilir

Malatya Fayı için kritik uyarı! 7,4'lük deprem üretebilir
Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Taylan Sançar, Malatya Fayı’nın 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli taşıyor ancak bunu fayın tamamı üzerinde yapılacak araştırmaların sonucunda görebiliriz dedi.
Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Taylan Sançar, "Malatya Fayı’nın 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli taşıyor ancak bunu fayın tamamı üzerinde yapılacak araştırmaların sonucunda görebiliriz" dedi.

Uğur DUYAN
ANKARA -(Anayurt) - Dün Malatya'nın Hekimhan ilçesinde 4,5 ve 4,1  büyüklüğünde, Muş'un Korkut ilçesinde 4,2 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Malatya Hekimhan'da meydana gelen depremlerin Malatya Fayı tarafından üretildiğini ve son bir yıl içinde bütün bu depremlerin Hekimhan'ın kuzey doğusunda yoğunlaştığını söyledi. Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Taylan Sançar, 1972'de keşfedilen ve 165 kilometre uzunluğundaki Malatya Fayı'nın kayma hızının çok yavaş olduğunu ve geçmiş çağlarda ürettiği son büyük depremin M.Ö. 965'te meydana geldiğini belirterek, "Malatya Fayı 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli taşıyor ancak bunu fayın tamamı üzerinde yapılacak araştırmaların soncunda görebiliriz" dedi. 

TATAR: FAY HAREKETLERİNİN TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR 

Malatya Hekimhan'da meydana gelen depremlerin Malatya Fayı tarafından üretildiğini söyleyen Tatar, şöyle konuştu:  

"Malatya Fayı, çok uzun süredir suskun olan bir fay ama aynı zamanda aktif olan bir fay. Dolayısıyla bu fay üstündeki deprem aktivitesinin dikkatle izlenmesinde büyük yarar var. Son bir yıl içinde bütün  bu depremlerin Hekimhan'ın kuzey doğusunda, Malatya fayının da batısında  yoğunlaştığını görüyoruz. Bu depremler Malatya Fayı'nın iki farklı kesişim noktasında meydana geliyor. Dolayısıyla bağımsız bir fay üzerinde meydana gelen  ve 4'ten biraz daha büyük depremler üreten bir faydan ve uzun süredir hareketsiz olan bir faydan bahsediyoruz. Bu nedenle orta büyüklükte ve yıkıcı bir deprem üretme potansiyeli taşıyan bir fayın yeniden faal olduğunu görüyoruz. Malatya Fayı'nın en güney ucunda yani Doğu Anadolu Fayı'ndan ayrılan Doğanşehir kolunda 1986'da yıkıcı bir deprem meydana geldi ancak bu deprem,  Malatya Fayı'nda değil, bu fayın son bulduğu ve Süngü Fayı'na yakın bir noktada  meydana gelen bir deprem. Malatya Fayı üzerinde meydana gelen ne aletsel ne de tarihsel dönemde büyük bir deprem yok ama çok uzun zamandır üzerinde ciddi bir sismik boşluk oluştuğu için dikkatle  takip edilmesi gereken faylardan birisidir."  

Türkiye'de 500'e yakın diri fayın bulunduğunu belirten Tatar, Malatya Fayı'nın  da bu faylardan biri olduğunu ve yerleşim merkezlerinin çok yakınından geçtiğini ifade ederek, "Bu fay aktif. Bu zamana kadar ürettiği depremlerin orta ve daha küçük ölçekte olması, orta büyüklükten  biraz daha büyük ölçekte bir deprem üretmeyeceği anlamına gelmez" görüşünde  bulundu. 

SANÇAR: YAKIN ZAMANDA DEPREM ÜRETME İHTİMALİ VAR 

Malatya Fayı'nı inceleyen yerli ve yabancı üniversitelerden oluşan yerbilimleri araştırma ekibinden Taylan Sançar ise, 1972 yılında keşfedilen Malatya Fayı'nın yaşının 3,5 milyon olduğunu ve yavaş bir kayma hızına sahip olduğu için büyük deprem için gereken enerjiyi uzun bir zamanda biriktirdiğini ve yapılan son araştırmalara göre yakın bir gelecekte deprem  üretebileceğini ifade ederek şunları kaydetti: 

"Malatya Fayı'na dair elimizdeki tarihsel ve aletsel dönemlere dair bilgilerin  çok kısıtlı olmasından ötürü yüzey şekillerini inceleyerek, bu fayın yaşını hesapladık. Araştırmalarımızın neticesinde gördük ki, bu fayın büyük bir deprem üretmesi için uzun bir zamana gerek var. Çünkü fayın bulunduğu yer katmanının özelliği gereği kayma hızı yılda yaklaşık 1 milimetre. Bu nedenle de büyük bir deprem  üretmesi için geçmesi gereken süre bir hayli uzun. 10 bin yıllık geçmişe baktığımızda burada meydana gelen son büyük deprem M.Ö 965 tarihli. Bu fayın 7,4 büyüklüğünde deprem üretmesi yapılan çalışmalar çerçevesinde mümkün gözüküyor. Bu manada fayın kırılması için gereken süre de ortalama 2 bin 775 yıl olarak hesaplandı. Bu rakama hata payı olarak  artı 600 yıl eklenebilir. Ama bu zaman aralığının içinde olduğumuzu da görerek davranmamız lazım. Kuzeyde Erzican'dan başlayarak güneyde Malatya'nın batısına kadar uzanan  Malatya Fayı 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli taşıyor ancak bunu fayın tamamı üzerinde yapılacak araştırmaların soncunda görebiliriz. Çünkü bu çalışma sadece Hekimhan civarında yapıldı. Meydana gelen depremlerin bütün bir fayı nasıl etkilediğini görmemiz için 165 kilometre uzunluğundaki bu fayın üzerinde  başka çalışmaların da yapılması gerekiyor."  

Malatya Fayı üzerinde meydana gelen depremlerin öncü depremler olmadığını ifade eden Sançar, "Bir depremin öncü deprem olması için ardından çok büyük bir deprem olması gerekiyor. Bu depremler öncü depremler değil" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!