Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Maaşlının geliri düştü, sosyal yardımlar devrede

Maaşlının geliri düştü, sosyal yardımlar devrede
2019 yılında maaşlı ve ücretlilerin geliri, bir önceki yıla oranla 1,8 puan gerileyerek yüzde 46,7 oldu.  2019 da sosyal yardımlardan yararlanan kişilerin toplam nüfusa oranı ise yüzde 34 ü aştı.
2019 yılında maaşlı ve ücretlilerin geliri, bir önceki yıla oranla 1,8 puan gerileyerek yüzde 46,7 oldu.  2019'da sosyal yardımlardan yararlanan kişilerin toplam nüfusa oranı ise yüzde 34'ü aştı.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt)- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2019'da toplam gelir içerisinde en yüksek payı, yüzde 46,7 ile bir önceki yıla göre 1,8 puan azalan maaş ve ücret geliri aldı. Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, maaşlı ve ücretli gelirindeki düşüşe ilişkin, "Bu durumda, sosyal yardımların devrede olduğunu belirtebiliriz" görüşünde bulundu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı faaliyet raporlarına göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıl nüfusun yüzde 34'ü sosyal yardımlardan yararlandı. Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı'na göre ise belediyeler dışındaki kamu kuruluşlarının sosyal yardım harcamalarından 17 milyona yakın kişi yararlandı.

GELİR DAĞILIMINDAKİ EŞİTSİZLİK SÜRÜYOR

TÜİK verilerine göre; Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay 46,3, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise yüzde 6,2 olarak hesaplanırken; en zengin yüzde 20'lik kesimle en yoksul yüzde 20'lik kesim arasındaki fark 7,5 kat oldu. Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen yıl bir önceki yıla göre 1,3 puan azalarak yüzde 46,3'e geriledi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan artarak yüzde 6,2'ye ulaştı.

YÜCESAN: NE ADALETSİZLİK

Konuya ilişkin Anayurt'a değerlendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, "Gelir dağılımını en net ortaya koyan istatistiklerden biri, toplumu yüzde 20'lik gruplara bölmek ve bu grupların toplam gelirden aldıkları paylara bakmaktır. Mutlak bir eşitlik dengesi her yüzde 20'in toplam gelirden yüzde 20'lik bir pay almasıdır. Yeni açıklanan rakamlara göre, toplumun en zengin yüzde 20'si toplam gelirin yaklaşık yüzde 46'sına el koymaktadır. Şöyle de ifade edebiliriz; toplam gelirin yaklaşık yarısına toplumun en zengin yüzde 20'lik kesimi sahip olmaktadır. En yoksul yüzde 20 ise toplam gelirin ancak yaklaşık yüzde 6’sına sahiptir. Ne adaletsizlik!" görüşünde bulundu.

'SOSYAL YARIMLAR DEVİRDE OLABİLİR'

Son açıklanan rakamlarda en zengin kesimin payının yüzde 1 oranında azaldığı, en yoksul kesimin payının da yüzde 1 oranında arttığını ifade eden Özdemir şöyle konuştu:

"Bu değişim adaletsizliğin azaldığını gösterecek bir oran asla değildir. Çünkü hala en zengin ile en yoksul arasında 7 kat gelir farkı bulunmaktadır. Diğer göstergeler de adaletsizliğin devam ettiğine işaret ediyor. Maaş ve ücret gelirlerinin payı azalmıştır. Yani maaşlı ve ücretliler azalmıştır. Bu durumda, sosyal yardımların devrede olduğunu belirtebiliriz.

Refah göstergelerine baktığımızda, 'bir haftalık tatil imkanına sahip olmayanlar' ve 'finansal ödemeleri karşılayamayanlar'.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik asla kader değildir siyasettir. Halktan yana ekonomi ve siyaset bu adaletsizliği azaltacak politikalara sahiptir. Bütçeye, vergi politikalarına, istihdama yönelik halkçı, kamucu politikalara ihtiyaç her zamankinden daha fazladır."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!