Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Lezzet Tutkunları İçin Türkiye'deki Gurme Rotaları Neler Biliyor Musunuz?

Lezzet Tutkunları İçin Türkiye'deki Gurme Rotaları Neler Biliyor Musunuz?
Böylesi zengin bir mutfak kültürüne sahip bir ülkede yaşayıp da yemek yemek için seyahat etmemek neredeyse imkansız. Rotanızı nereye çevirirseniz çevirin zengin bir mutfak, dopdolu sofralar sizi bekliyor.

Tazecik otlar ve deniz ürünlerinin başrolde olduğu Ege, merkezinde kebabın olduğu Güneydoğu Anadolu, köklü bir geçmişe sahip olan derya deniz mutfağı ile gönülleri fetheden Anadolu, doğası gibi renkli yemekleriyle Karadeniz, etin ve süt ürünlerinin sofraların baş köşesinde olduğu Doğu Anadolu, Akdeniz’in sıcaklığı ile insanın içini ısıtan mutfağı, Trakya’nın ve Marmara’nın pek çok yöreden izler taşıyan yemekler bulabileceğiniz kozmopolit mutfağı ve daha niceleri.

Bursa 

Pek çoğumuz için Bursa demek ’İskender Kebap’ demek olsa da geleneksel Bursa mutfağında kebaptan çok daha fazlası var. Pideli köfte, cantık, tahinli pide, Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri akla ilk gelenlerden. Bursa’ya giderseniz Bursa mutfağı denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Ömür Akkor’un restoranı Zennup’a gidip geleneksel Bursa mutfağının en lezzetli yemeklerinden tatmadan, ‘Seyahat Ettiren Dükkan’ olarak ün salmış Kayhan Köftecisi’ne gidip kendinize mini bir ziyafet çekmeden, Fasulyeli Odun Ateşi’nin tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek sütkerinden ya da nam-ı diğer süt helvasından, İnanç Fırın’nın meşhur Bursa tahanlısından ve tabi ki favori iskendercinizde bir porsiyon tereyağlı iskender yemeden, Helvacı Mehmet’in ağızda dağılan helvasından, favori markanızdan birkaç kutu kestane şekeri almadan da dönmeyin derim.

Balıkesir 

Her adımda farklı bir lezzetle kucaklaşmayı sevenler için biçilmiş kaftan Balıkesir. Ayvalık’ın en güzel zeytinyağları ile hazırlanan tadı damağınızda kalacak zeytinyağlılar yemek, Edremit’in birbirinden lezzetli esnaf lokantaları arasında kendinizi kaybetmek, Ayvalık’ta güneşi deniz kenarında bir balıkçıda batırmak, Manyas’tan peynir almak, Susurluk’ta tost ayran keyfi yapmak, Balıkesir’in lokum gibi etlerinden yemek, güne manda sütü ile yapılan taze kaymaktan yoğurda enfes süt ürünleri ile başlamak Balıkesir’de sizi bekleyen keyiflerden birkaçı. Balıkesir’e giderseniz Edremit’in en iyi lezzet duraklarından biri olan Cumhuriyet Lokantası’na uğrayabilir, Ayvalık’a gidip Güler Pastanesi’nin efsane sakızlı kurabiyesinden alabilir, Güre’deki Narin Pide’de en güzelinden bir kıymalı kaşar peynirli pide yiyebilirsiniz.

Ege’nin incisi: İzmir 

En tatlı günlerin başlangıcı İzmir bombadan, İzmir kahvaltılarının olmazsa olmazı boyoza, bir İzmir klasiği olan kumrudan sofranızı renklendirecek zeytinyağlılara, parmak ısırtan deniz ürünlerinden kokoreçe, ciğereden söğüşe, arası kaymaklı şambali tatlısından, hafif şerbetli lor tatlısına insanı aklını başından alacak pek çok tat ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok lezzet durağı İzmir’de sizi bekliyor. Peki İzmir’e gittik neyi nerede yiyelim dediğizi duyar gibiyim, o zaman hadi gelin İzmir’in lezzet duraklarına doğru uzanalım…Güne fırından yeni çıkmış sıcacık çıtır çıtır boyoz yanında da haşlanmış yumurta ile başlayalım derseniz adresiniz Çankaya’daki Dost Büfe olsun, öğlen yemeği için ise tercihinizi İzmir’in en eski lezzet duraklarından biri olan Adil Müftüoğlu’ndan yana kullanabilirsiniz. Özellikle ciğer sarması ve lor tatlısı bence efsane. Akşam içinse Bostanlı’daki Morina Balık Restaurant’ın enfes mezeleri ve ara sıcakları ile kendinize mini bir ziyafet çekebilirsiniz. Tatlı içinse Kemeraltı’ndaki Meşhur Hisarönü Şambalicisi’ni asla es geçmeyin derim.

Kültür Mozaiği: Hatay 

UNESCO Gastronomi alanındaki ‘Yaratıcı Şehirler’ listesinde yer alan Hatay mutfağında insanın aklını başından alacak pek çok lezzet var. Özel Antakya ekmeğine yapılan bol malzemeli çıtır çıtır tostlardan başta humus olmak üzere dibini ekmekle sıyırmaya doyamayacağınız mezelere, özel soslu dönerinden parmak ısırtan tepsi kebabına, peyniri uzayıp giden ılık ılık yendiğinde damaklarda karşı konulmaz bir tat bırakan künefeden kireçte kabak ve ceviz tatlısı bu lezzetlerden bazıları. Hatay lezzet durakları keşfetmekle bitmez o yüzden önerilerimi kısa kısa nokta atışlarıyla vermek istiyorum. En lezzetli humus ve bakla ezmesi için Humusçu İbrahim Usta’ya, hafif acılı domates soslu Antakya Döneri için Dönerci Tacettin’e, tepsi kebabı ya da kağıt kebabı için Güzelburç Tugay Kasabı’na çıtır çıtır bir künefe içinse Çınaraltı Künefeci Yusuf Usta ve Oğulları’na bir şans verebilirsiniz.

Evliyalar şehri: Şanlıurfa 

Et ağırlıklı bir mutfağı olan Şanlıurfa’da denenmeyi bekleyen ve tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek enfes lezzetler var. Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerini tatmak isterseniz benim önerim çok keyifli bir avluda yer alan Cevahir Han’a gitmenizden yana. Etli hakiki çiğ köfte, borani, patlıcan kebabı ve şıllık tatlısı Cevirhan’da tadabileceğiniz geleneksel Urfa lezzetlerinden sadece birkaçı.Urfalılar için kahvaltının yıldızı biz turistler için ise öğlen yemeklerinin en lezzetlisi olan ciğer dürüm de Urfa’da tatmanız gereken lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Acısı bol güzel bir ciğer dürüm için benim önerilerim Aziz Usta veya Bağdat. Son birkaç lezzet önerisi daha verecek olursam Gülhan’da enfes bir lahmacun yemeden, Gümrükhan’da üzeri bol fıstıklı bir menengiç kahvesi içmeden Evliyalar şehri efsunlu Urfa’dan ayrılmayın derim.

Pastırmanın yükselen yıldızı: Kastamonu 

İnsanı şaşırtacak pek çok tat, Kastamonu mutfağında keşfedilmeyi bekliyor. Sadece topraklarında yetişen siyez bulguru, Üryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Kanlıca mantarı gibi ürünler bile Kastamonu’yu yemek için seyahat edilecek bir rota yapmaya yeterli diye düşünenlerdenim. Kastamonu’ya giderseniz güne fırından yeni çıkmış çıtır çıtır susamsız kel simitle başlamadan, Kurşunluhan Otel’in restoranına gidip Kastamonu’nun geleneksel lezzetlerini tatmadan, Kırcalar’da kuyu kebabı yemeden, yemelere doyamayacağınız pastırmalı ekmeğinden tatmadan dönmeyin derim.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!