Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Kuyumculardan kanun talebi

Kuyumculardan kanun talebi
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan H. Çavuşculu, Türkiye son günlerde artan kuyumcu soygunları ve dolandırıcılık vakalarının önünün alınabilmesi için yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan H. Çavuşculu, Türkiye son günlerde artan kuyumcu soygunları ve dolandırıcılık vakalarının önünün alınabilmesi için yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) - Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası (AKSO) Başkanı Hasan H. Çavuşculu, Türkiye son günlerde artan kuyumculara yönelik soygun vakalarının temel nedeninin  altın fiyatlarındaki aşırı artış olduğunu söyledi. Çavuşculu, "Türkiye'de son bir yıl içinde altının değeri neredeyse iki katına çıktı. Eskiden sadece pırıltısı ve parlaklığı ile insanları   cezbeden altın şimdi fiyatı ile soyguncuları ve dolandırıcıları da cezbediyor" dedi. Kötü niyetli kuyumcuların da altındaki yükselişten istifade ederek, dolandırıcılığa başvurduklarını ifade eden Çavuşculu, "Böyle üzücü örnekler var malesef. Bu kişilerin bu mesleği yapmaması lazım. Artan dolandırıcılık vakalarının önünün alınabilmesi için yasal düzenlemenin yapılması şart. Her önüne gelenin bu mesleği yapması üzücü bir durum. Ama yasa ile bu mesleğinn standratlarının belirlenmesi gerekiyor. Bu standartları getirmezseniz dolandırıcılık vakalarının artması da şaşırtıcı olmaz"görüşünde bulundu.

Çavuşculu şunları kaydetti:

"Geçenlerde Ankara'da emekliler çetesi çökertildi diye bir haber çıktı. Habere göre bir kuyumcu mahalledeki emeklileri 400 bin TL dolandırmış, nasıl başarmış bunu kuyumcu dükkânı açıyor, raflarını bizim imitasyon dediğimiz, içi gümüş dışı altın kaplama bilezik ve benzeri altın eşya ile dolduruyor. Dışarıdan bakan da bu görüntüye itimat ediyor ve adamın ben senin paranı işleteceğim gibi sözlerine kanarak elindekini avucundakini veriyor. Bunun önüne ancak yasa ile    geçilir."

MİLLİ ZİYNET EŞYASININ TAKLİDİNİN BASIMI SUÇTUR

"Ben 27 yıllık oda başkanıyım ve bu süre zarfında bir kuyumculuk yasası çıkmadı" diyen Çavuşculu, şöyle konuştu:

"2017'de sistem değişince o zaman Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bir davette bu yasa teklifimizi sunduk. Özel kalemi dosyamızı aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'a, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a, hatta İçişleri Bakanı Süleyman   Soylu'ya da verdik. Neden İçişleri Bakanına kadar gitti bu iş. Çünkü polis mahallesindeki kuyumcunun varlığından haberdar değil, ancak silah ruhsatı için ya da Allah korusun soygun olduğunda haberi oluyor. Silah ruhsatına başvurduğun zaman gelip bakıyor, bu dükkân kuyumcu dükkânı diyerek, kayıt alıp gidiyor bu iş bu kadar kolay     olmamalı." 

Çalıntı altınların hangi kuyumcu da bozdurulduğunun sahte altınların hangi kuyumcularda üretildiğinin dahi tespit edilemediğini savunan Çavuşculu, "Milli ziynet eşyasının taklidinin basımı suçtur ama bununla ilgili bir kanuni düzenleme yok. 400 gram gümüşün dışını altın ile kaplıyor 420 gram değerinde altın diyerek vatandaşa satıyor. Bu suç ve bu suçun önüne geçilmesi de bu mesleğin yasasının çıkartılması ile mümkündür" dedi.

EN AZ 50 BİN TL TEMİNAT

Çavuşculu mevcut sorunların çözümünün kuyumculuk mesleğine belirli bir standart getirmekle mümkün olduğunu ifade ederek,  bu konuda geliştirdikleri önerisini şöyle özetledi:

"Öncelikle bir kuyumcunun Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı'na tek seferde en az 50 bin TL teminat vermesini yine işyeri sermayesi olarak en az 5 kilogram 24 ayar altını ya da dengi mücevheratı belgeleyerek bulundurması gerekiyor. Sabıka kaydının bu işe girerken temel kriter olması lazım. Hırsızlar, dolandırıcılar, gaspçılar ve soyguncular kuyumcu olmamalıdır. Yine işyeri açma ruhsatının bölgedeki emniyet müdürlüğü, belediye, kuyumcu odası veya derneğinin ortak kararıyla verilmesi gerekiyor."

SAHTE ALTIN ŞEBEKESİ KUYUMCULARI DOLANDIRIYOR

Öte yandan son dönemde piyasaya çok fazla sahte altın sürüldüğünü ifade eden Çavuşculu, bu altınların çoğunlukla kuyumcuları dolandırmak isteyen şebekeler tarafından dolaşıma sokulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Amaçları kuyumcuları dolandırmak olan bu şebekeler, kılığı      kıyafeti düzgün konuşması düzgün erkekleri, kadınları kuyumcuya müşteriymiş gibi gönderip ürettikleri sahte altınları satmaya çalışıyorlar. Tabi olarak kılığı düzgün, konuşması düzgün olunca esnafların bazıları altınları kontrol etmeden nakite çeviriyorlar. Bu türden bir dolandırıcılık şebekesi ile karşı karşıyayız. Bu noktada kuyumcular da çok daha dikkatli olmalıdır. Her kişiye aynı şekilde davranmalıdır. Biz işimizi çok daha dikkatli bir   şekilde yaparsak bu sorunu da       çözmüş oluruz." 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!