Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Kürtaj halen 68 ülkede yasak

Kürtaj halen 68 ülkede yasak
Dünya çapında kadınların mücadele konularından olan kürtaj halen 68 ülkede yasak. Türkiye de ise evli kadınların kürtaj için eşlerinden onay alması gerekiyor. Ayrıca TNSA verilerine göre son 25 yılda Türkiye de kürtaj oranları yarı yarıya azaldı.
Dünya çapında kadınların mücadele konularından olan kürtaj halen 68 ülkede yasak. Türkiye'de ise evli kadınların kürtaj için eşlerinden onay alması gerekiyor. Ayrıca TNSA verilerine göre son 25 yılda Türkiye'de kürtaj oranları yarı yarıya azaldı.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) – Dünya çapında kadın hareketlerinin ana taleplerinden olan kürtaj hakkı için 3 yıl önce Birleşmiş Milletler uzmanları 28 Eylül’ün “Dünya Güvenli Kürtaj Günü” ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak aradan geçen 3 yılda bu çağrı karşılık bulmadığı gibi halen 68 ülkede kadınların kürtaj yaptırması yasak. Dünyada kürtaj için kadının eşinden izin alması gereken ülkeler ise şöyle: Fas, Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Japonya ve Endonezya.

Türkiye’de kürtaj 1983 yılında kabul edilen Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile kürtaj gebeliğin ilk 10 haftasında yasal hale geldi. Ancak kimi araştırmalar bazı devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk şartı ile kürtaj yapıldığını ortaya koyuyor.

53 İLDE İSTEĞE BAĞLI KÜRTAJ YAPAN DEVLET HASTANESİ YOK

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin 431 devlet hastanesi ile gizli müşteri telefon anketi ile yaptığı araştırmaya göre 53 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok. Hastanelerin yüzde 78’inde de kürtaj için tıbbi zorunluluk şartı aranıyor.

Devlet hastanelerinde sembolik bir ücret karşılığında kürtaj yapılması gerekirken Mor Çatı’nın 2016 yılında İstanbul’daki 37 devlet hastanesini tek tek arayarak yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da sadece 3 hastanede isteğe bağlı kürtaj yapılıyor, 12 hastanede ise hiçbir şekilde kürtaj yapılmıyor. Araştırmaya konu 17 hastanede de fetüsün ölmesi ya da anneye zarar veriyor olması gibi zorunlu durumlarda heyet kararı ile kürtaj yapılıyor.

Kadınların kürtaja ve gebeliği önleyici yöntemlere erişimi için 1999’da faaliyetlerine başlayan Women on Waves, kürtajın yasak olduğu ülkelerde en fazla 6 buçuk haftalık gebelere, uluslararası sularda ve doktor gözetiminde gebeliği sonlandırma hapları verdi.  Women on Waves, savaştan kaçan Suriyeli kadınlar ve kürtaja erişimi kısıtlı olan Türkiyeli kadınlar için 2015’te Türkiye’ye gelmişti. Ancak Women on Waves’in kürtaja ilişkin bilgilerin yer aldığı sitesi womenonweb.org Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve cihaz Kurumu tarafından 2016’da erişime engellendi.  Bu nedenle Türkiye’deki çalışmalarını haplarlakurtaj.org adresinden sürdürüyor. Bu web sitesi aracılığı ile ihtiyaç sahibi kadınlar Dünya Sağlık Örgütü’nün desteklediği ve kişinin kendisinin yönettiği medikal kürtaj için ilaçlara erişebiliyor.

GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ YÖNTEMLER KULLANIMI DÜŞÜK

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından her 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2018 (TNSA 2018) verilerine göre ise 2013-2018 yılları arasında evlenmiş kadınların yüzde 15’i en az bir kez kürtaj yaptırdı. Aynı yıllar arasındaki gebeliklerin yüzde 6’sı kürtajla sona erdi. Kadınların yüzde 36’sı kürtaj öncesi gebeliği önleyici yöntem kullanırken kürtaj sonrasında gebeliği önleyici yöntem kullanım oranı yüzde 40’da kaldı.

KÜRTAJLARIN YÜZDE 62’Sİ DOKTOR ÖNERİSİYLE YAPILDI

Araştırmaya göre 2013-2018 yılları arasında kürtaj yaptıran kadınların yüzde 62’si doktor önerisiyle gebeliğini sonlandırırken bu oran 2003-2008 arasında yüzde 22’ydi.

ÇOCUK SAYISI ARTINCA KÜRTAJ ORANI ARTIYOR

TNSA 2018’in sonuçlarına göre yaşayan çocuk sayısı arttıkça kürtaj yaptırma oranı da artıyor. 5 ya da daha fazla çocuğu olan kadınlarda kürtaj oranı hiç yaşayan çocuğu olmayan kadınlara oranla 2 kat daha fazla.

25 YILDA KÜRTAJ ORANI YARI YARIYA AZALDI

Araştırmaya göre son 25 yılda kürtaj düzeyinde önemli bir azalma görüldü. 1993 yılında yapılan TNSA’nın sonuçlarına göre 1989-1993 yılları arasında evlenmiş kadınların yüzde 28’i kürtaj yaptırdı. 2018 verilerinde ise bu oran yarı yarıya azalarak yüzde 15 olarak tespit edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!