Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın yaptığı konuşmada devam eden jeopolitik gerilime rağmen Mart ayında faiz artırımı yapılacağını vurgulaması sonucunda devlet tahvillerinden yapılan çıkışların etkisiyle günü alıcılı seyirle tamamladı.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed Başkanı Powell’ın Mart’ta faiz artırımı yapılacağını vurgulaması sonucunda devlet tahvillerinden yapılan çıkışlarla artıda kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın yaptığı konuşmada devam eden jeopolitik gerilime rağmen Mart ayında faiz artırımı yapılacağını vurgulaması sonucunda devlet tahvillerinden yapılan çıkışların etkisiyle günü alıcılı seyirle tamamladı. Fed Başkanı Powell dün yaptığı konuşmada, Rusyanın Ukraynayı işgalinin ABDnin ekonomik görünümüne belirsizlik yarattığını, merkez bankasının sıkı bir işgücü piyasasında yüksek enflasyonla mücadele etmek için bu ayın sonlarında faiz oranlarını artırmayı beklediğini açıkladı. ABD’de işverenlerin açık iş pozisyonlarını doldurmakta zorlandıklarını ve işçilerin istifa ettiğini söyleyen Powell, bu durumun son yıllarda ücretlerin en hızlı şekilde yükselmesine sebep olduğunu belirtti. Powell, güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için yapılabilecek en iyi şeyin ekonomik genişlemeyi teşvik etmek olduğunu ve bunun ancak fiyat istikrarı ortamında mümkün olabileceğinin altını çizdi. Powell’ın mesajları sonrası %1,91 seviyesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,88 seviyesinden kapanırken, gün içinde %1,53 seviyesini aşan 2 yıllık tahvil faizleri de %1,51 seviyesinden günü tamamladı. Bu arada dün 10 yıllık getirideki artış, iki yıllık getirideki artıştan daha yavaştı. Getiri eğrisinin düzleşmesine işaret eden söz konusu gelişme, piyasanın borçlanma maliyetleri arttıkça büyümenin yavaşlamasını beklediğinin bir göstergesi olduğunu belirtmek isteriz. Vadeli işlem piyasaları bu haftanın başlarında Ukraynadaki ihtilaf nedeniyle bu yıl beklenen çeyrek puanlık faiz artırımlarının sayısını altı ile yediden dört ile beşe indirmişti. Ancak Powellın konuşmasıyla bu durum değişti, yaklaşık altı çeyrek puanlık artış bir kez daha fiyatlandı. Öte yandan, petrol fiyatları dün büyük enerji üreticilerinin Rusyanın Ukraynayı işgal etmesinin ardından Rus ham petrolünü boykot etmesine karşın OPEC ittifakının üretimi artırma çağrılarına direnmesi ile 115 dolar varil seviyesini aştı. OPEC yapmış olduğu toplantıda Nisan ayında üretimin mevcut olan 400,000 Varil/Gün artış olarak devam edeceğini açıkladı. Dow Jones endeksi %1,79 artışla 33.891,35 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,86 değer kazancıyla 4.386,54 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %1,62 yükselişle 13.752,02 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da ABD cephesinde görülen iyimserliğin yansımalarıyla ılımlı pozitif seyir hakim. Çin’de açıklanan Caixin hizmet PMI verisinin aylık bazda 1,2 puan düşüşle 50,2 seviyesine gerilemesinin de yükselişlerin sınırlı kalmasında etkili olduğunu belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde ise yatay karışık seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, fabrika siparişleri ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak, Markit hizmet PMI, ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin revizyonları takip edilecek. Ayrıca, Fed Başkanı Powell’ın Senato’da yapacağı konuşma da gündemimizde olacak. 26 Şubat haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuuları verisinin 225K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 19 Şubat haftasına ilişkin devam eden başvurular verisine yönelik piyasa beklentisi de 1,42 milyon seviyesinde bulunuyor. ISM hizmet PMI Şubat ayı verisinin de aylık bazda 1,1 puan artışla 61 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Fabrika siparişleri Ocak ayı verisinin de aylık bazda %0,5 artış kaydettiği tahmin ediliyor. Ödenen fiyatlar verisinin de aylık bazda 1,5 puan düşüşle 74,6 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. İstihdam ve yeni siparişler alt endekslerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Euro Bölgesi cephesinde de ÜFE verisine ek olarak, Şubat ayı AMB faiz kararı toplantısı tutanakları takip edilecek. Ocak ayı ÜFE verisinin yıllık bazda %27,1 artış kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de tarımdışı istihdam verisi izlenecek. Şubat ayı istihdam artışının 403K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülürken, işsizlik oranının 0,1 puan düşüşle %3,9 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançların da aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,5 ve %5,8 artışlar kaydetmesi bekleniyor. İş gücüne katılım oranının ise değişim göstermeyerek %62,2 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi izlenecek. Ocal ayı verisinin yıllık bazda %9,2 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!