Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Kurbanlık Fiyatları Açıklandı!

Kurbanlık Fiyatları Açıklandı!
TZOB Genel Başkanı Bayraktar 'Hayvan başına büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 800-3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaşta 19-30 lira, küçükbaşta 22-35 lira olacağını bekliyoruz.' açıklamasında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının şehirlere ve canlı ağırlığa göre çeşitlilik göstermekle beraber, büyükbaşta beş bin ile 30 bin TL, küçükbaşta da 800 TL ile 3 bin 500 TL arasında farklılık göstereceğini, canlı ağırlık fiyatının da kg başına büyükbaş hayvanda 19-30 TL, küçükbaş hayvanda 22-35 TL olacağını belirtti.

Bayraktar, açıklamasında, ziraat odalarından aldıkları bilgilere bakıldığında, bu sene kurban döneminde hayvan fiyatlarının şehirlere, hayvanın ağırlığına, ırkına (yerli-kültür) ve büyükbaşta düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına göre çeşitlilik gösterdiğini dile getirdi.

Şemsi Bayraktar, 'İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte fiyatların, hayvan başına büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 800-3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaşta 19-30 lira, küçükbaşta 22-35 lira olacağını bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

Konu olan fiyatların bayram tarihi yaklaştıkça talebe göre farklılık gösterebileceğine işaret eden Bayraktar, Türkiye ortalamasına göre büyükbaş hayvanların canlı kg fiyatının 24 TL 61 kuruş, küçükbaşların canlı kilogram fiyatının da 28 TL 43 kuruş olduğunu söyledi. 

Bayraktar, canlı kilogram olarak büyükbaşların fiyatlarının, satışların en çok olduğu 3 şehirden İstanbul'da 27-28 TL, Ankara'da 22-28 TL, İzmir'de 20-30 TL, küçükbaş hayvan fiyatlarının da bu şehirlerde sırasıyla 28-30, 25-30 ve 25-35 seviyesinde ilerlediği bilgisini aktardı.

Türkiye'de kurbanlık vasfına sahip 4 milyon 700 bin baş hayvan olduğunu ifade eden Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

'Bu yıl yaklaşık 800 bini büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3,5 milyon hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminden yola çıkarak, 2020'de kurbanlıklar için ödenecek tutarın 12,3 milyar liraya yaklaşmasını bekliyoruz. Kesileceğini tahmin ettiğimiz hayvan sayısından daha fazla kurbanlık olması vatandaşlarımızın kurbanlık bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir.'

Satışların 2019'a kıyasla yavaş ilerlediğini belirten Bayraktar, satışların umulduğu gibi olmaması halinde üreticilerin bayramda satılamayan hayvanlarını Et ve Süt Kurumunun uygun fiyat üzerinden alması gerektiğini dile getirdi.

Bayraktar, bu durumun hayvancılıkta devam edilebilirlik bakımından önemli olduğuna dikkat çekerek, alım fiyatı düzenlenirken maliyetlerin yanında yapılan ilave giderlerin de göz önünde bulundurulmasını talep etti.

Besicilik maliyetlerinden de bahseden Bayraktar, yem fiyatlarındaki yükselişin üretimi ve fiyatları ciddi manada etkilediğinin altını çizdi.

KURBANLIK DERİLERİ

Standartlara uygun bir şekilde kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin kilogramının hemen hemen 10 TL, sığır derisinin kilogramının da 5 TL olduğunu aktaran Bayraktar, standartlara uyulursa kurbanlık derilerinden neredeyse 147 milyon TL kazanç elde edileceğini belirtti.

Bayraktar, kurbanlıkların, ehil olmayan şahıslar tarafından kesilmesi sebebiyle deride ciddi oranda ekonomik kayıp olduğuna dikkat çekerek, bu kaybın yaklaşık % 20'lerde olduğunu dile getirdi.

Kurbanlık satmak isteyenlerin, büyükşehirlerde her ilçede ayrı olarak satış yerlerine çadır kirası verdiğini, fiyatların şehirlere ve ilçelere göre çeşitlilik gösterdiğini ifade eden Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:

'Kurban satıcıları 15 gün kaldıkları sürede, Ankara'da 4 bin-5 bin 500 lira, İstanbul'da 13 bin-25 bin lira, İzmir'de 7 bin-9 bin lira civarında çadır kirası ödemişlerdir. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Belediyelerden ricamız, lütfen buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, satış yerlerine her türlü altyapı hizmetlerini götürün.'

Bayraktar, kurbanlıkların nakliye masraflarının da ciddi bir masraf kalemi oluşturduğuna işaret ederek, talebe bağlı olarak yükselen nakliye fiyatlarının kurban satış fiyatlarına tesirini azaltabilmek için pazar yerlerinin disipline edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurban Bayramı'nın kasaplar için ciddi bir kazanç kaynağı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, 'Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 70 lira, büyükbaşta ise 625 lira civarında para almaktadır. Kurbanlıkların yarısının kasaplar tarafından kesileceği tahminiyle onlara ödenecek bedel toplamda 344,5 milyon lirayı bulacaktır.' diye konuştu.

Bayraktar, pek çok dernek ile vakfın, vekaletle kurban kesme işlemi yaptığını anımsatarak, bu kurumların yetkili kurumlar tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Bir takım vatandaşların da dernek ve vakıflar yoluyla yurt dışında kurban kesimini tercih ettiğini söyleyen Bayraktar, kurban hisse fiyatlarının daha az tutulmasının yurt dışında kesime teşvik ettiğini fakat Türkiye'de hayvancılıkla uğraşanları korumak için yurt dışına yollanacak kurbanların burada kesilmesi gerektiğini dile getirdi.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Bayraktar, üreticilerin bu sene koronavirüs pandemisi sebebiyle talebin daralmasından kaygılandıklarını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

'Kurban pazarlarındaki hareketliliğin geçmiş bayramları aratmamasını, üreticilerimizin emeğinin karşılığını almasını temenni ediyorum. Bu yıl kurban pazarlarında belediyelerimize, üreticilerimize ve vatandaşlarımıza her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu yıl pazarlığımızı sözlerimizle, gözlerimizle yapalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını riske atmayalım.'

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!