Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Kurban bayramında beslenme önerileri, kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Kurban bayramında beslenme önerileri, kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyye H. Kara Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken bazı beslenme önerilerinde bulundu. Et tüketiminin ölçülü ...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyye H. Kara Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken bazı beslenme önerilerinde bulundu. Et tüketiminin ölçülü olması gerektiğini belirten Kara aynı zamanda yağlı et tüketiminden uzak durulması gerektiğiniz vurguladı. Peki, Kurban bayramında nasıl beslenmeli? İşte Kurban bayramında beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler...

Kurban Bayramında akraba ziyaretlerinde et, hamur işi ve tatlı tüketimi en yüksek sevilere çıkmaktadır. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt.Sümeyye H. Kara, keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirmek için önemli önerilerde bulundu. Kara, özellikle kronik hastalıkları bulunan kişiler için ekstra uyarılarda bulundu. 

Kronik hastalıkları olanlar dikkat !!!

Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kolesterol yüksekliği olanlar, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon hastaları, diyabet hastaları, gut hastaları ve  böbrek hastaları gibi kronik hastalıklara sahip kişiler yüksek yağ içeren bu tip kavurmaları kesinlikle yememelidir.

Et, protein içeriği yüksek olması sebebiyle sindirimi zor olan bir besindir. Kurban bayramının ilk günü yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olmaktadır, bu sertlik sindirimi daha da zorlaştırır, ayrıca daha zor pişmesine sebep olur. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olan kişiler ilk gün kurban eti tüketmemelidir. Etin buzdolabında birkaç gün beklemesi yumuşamasını ve daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Eti haşlama veya ızgara yöntemiyle kurutmadan, sertleştirmeden pişirerek tüketilmesi uygun olur.
Kurban bayramında sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol yüksekliği olanlar, kalp damar hastalıkları ve yüksek tansiyonu olan kişiler yüksek yağ içeren sakatat türü etleri tercih etmemelidir. 

kurbanda nasıl beslenmeli

Kurbanda elde edilen et, kaliteli protein içermesine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında bol limonlu salata tüketilmesi vitamin emilimi açısından gereklidir.

Eğer bir yemeğe et ilave ediyorsanız içine ekstra yağ eklememeli etin bıraktığı kendi yağında pişirmelisiniz, aksi halde yemeklerin yağ içeriği çok artmış olur, bu durumda kilo artışının temel sebebidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağı gibi doymuş yağlar kendi içinde yağ ihtiva eden et ile aynı yemeklere eklenmemelidir. Et ağır ve sindirimi zor bir besin olması sebebiyle etin yanında pirinç pilavı veya yemekten sonra tatlı gibi besinler tüketmemelisiniz.

kurbanda yağlı etlerden uzak durun

Et pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık ayarlanmalı, etler yakılmadan pişirilmelidir, yanık etler kanserojen madde içerirler.

Bazı hayvansal kaynaklı hastalıklar çiğ veya az pişmiş etlerin tüketilmesiyle bulaşır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. 

Diyetisyen Sümeyye Kara

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri, yine buzdolabının alt raflarına indirerek çözdürmeli, çözdürülen eti hemen pişirilmeli, tekrar dondurmamalısınız.
Türkiye Beslenme Rehberine göre günlük tüketebileceğimiz et miktarı 5-6 adet ızgara köfte 1 el yüzünden biraz fazla kadar et veya 1-2 adet büyük pirzola  kadardır. (kadınlarda 150 gr, erkeklerde 200 gr)

kurbanda kronik hastalar dikkat

Herkese sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim. Tabi sağlığında yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini unutmayalım. Bayramda da aşırıya kaçmayalım.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!