Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Kundura Sahne, sezonu Remote Istanbul ile açıyor

Kundura Sahne, sezonu Remote Istanbul ile açıyor
Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde yer alan Kundura Sahne,“Belgesel tiyatronun” tanınmış topluluklarından Berlinli Rimini Protokoll’un “Remote X” performansını İstanbul’a getirerek sahnesini şehrin kalbine taşıyor.
Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde yer alan Kundura Sahne,“Belgesel tiyatronun” tanınmış topluluklarından Berlinli Rimini Protokoll’un “Remote X” performansını İstanbul’a getirerek sahnesini şehrin kalbine taşıyor.

Özgür GÜVENÇ

İSTANBUL (Anayurt) - Kundura Sahne, çağdaş sahne sanatları alanında, yenilikçi ve disiplinlerarası bir platform yaratarak İstanbul’un kültür-sanat haritasında kısa sürede önemli bir yer edinmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda gerçekleştireceği iş birliklerinin ilk örneği olarak, Almanya’nın özgün tiyatro topluluğu Rimini Protokoll’un kurucularından Stefan Kaegi'nin tasarladığı ve yönettiği “Remote X” projesinin Istanbul uyarlamasını Jörg Karrenbauer yönetmeliğinde 19 Eylül - 15 Kasım 2020 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. “Remote Istanbul”, KOVID-19 salgını nedeniyle bir süredir sessiz kalan İstanbul sahnelerine karantina dönemini takiben yurt dışından gelen ilk yabancı prodüksiyon olma özelliğini taşıyor.

Yoğun bir araştırma sürecinin sonunda ortaya koydukları deneysel eserlerle tanınan Rimini Protokoll, “Remote X” projesini İstanbul’un dokusuna uygun olarak yeniden yorumladı.  İzleyicilerin küçük gruplar halinde bir araya gelmesiyle gerçekleşecek “Remote Istanbul”, şehrin belirtilen buluşma noktasında yolculuğuna başlayacak. Kulaklıklardan gelen yapay bir sesle şehrin kalbine doğru yönlendirilecek olan katılımcılardan performansın bir parçası olarak bir arada hareket etmeleri, birbirlerini izlemeleri ve aynı zamanda şehrin dinamiklerini gözlemlemeleri bekleniyor. İstanbul sokaklarının sahneye dönüştüğü, katılımcıların çoğu zaman oyuncu olarak yer aldığı eser, katılımcılarını şehir pratiğiyle olan ilişkilerini sorgulamaya çağırıyor.

Katılımcılar, yapay zekâ ile insan davranışlarını gözlemlerken, adım adım sese aşina oluyor ve yolculuk boyunca stereofonik sesler, film müzikleri gibi farklı özgün ses tasarımlarının  yönlendirmesiyle şehrin dokusunun kendi tınısına dönüşebileceğine ve şehirle bambaşka bir ilişki kurulabileceğine şahit oluyorlar.

Yaşadığımız şehre farklı bir görsel ve işitsel boyuttan bakmamızı sağlayan “Remote Istanbul”, katılımcılarını yapay zekanın hareketleri üzerindeki etkilerini sorguladığı İstanbul’un kent manzaraları eşliğinde benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor.

Rimini Protokoll’un dünyanın farklı şehirlerinde yolculuğa çıkardığı ve gittiği her şehirde oranın kendine has dokusuna, gündemine ve yerel kültüre adapte ederek sunduğu “Remote X”, 2013 senesinde Berlin’deki ilk performanslarının ardından bugüne kadar Londra, Paris, Lizbon, Milano, Madrid, Kopenhag, New York, Los Angeles, Miami, Buenos Aires, Santiago, Moskova, St. Petersburg, Kiev, Tahran, Hong Kong, Şangay ve Abu Dabi dahil olmak üzere 50’nin üzerinde farklı şehirde izleyicilerle buluştu.

Beykoz Kundura’nın sanat direktörü S. Buse Yıldırım Rimini Protokoll ile iş birliklikleri hakkında “Belgesel tiyatronun öncülerinden Rimini Protokoll’un tiyatronun sınırlarını teknoloji ile genişleten ‘Remote X’ eserini İstanbul'a uyarlamaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Belgesel tiyatroyu kürasyon politikamızın merkezine almayı ve önümüzdeki dönemde bu janrada yeni projelere imza atmayı umuyoruz. Amacımız şehrin kültür birikimini teknoloji ile entegre, yenilikçi prodüksiyonlar ile beslemek ve kültür sahnesinin canlanmasına katkıda bulunmak.” yorumunda bulundu.

12-13 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleşecek ön izlemenin ardından “Remote İstanbul”, 19 Eylül 2020 tarihinden itibaren şehri ve kendini yeniden tanımak isteyen herkes tarafından deneyimlenebilir. Performans, 15 Kasım 2020 tarihine kadar her hafta sonu Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle devam edecek.

KOVID-19 salgını kapsamında aldığı en üst standartlarda tedbirlerle hazırlıklarını tamamlayan Beykoz Kundura, performansa katılacak kişilere konuyla ilgili gerekli yönlendirmeleri yaparak güvenli bir etkinlik sunmayı amaçlıyor.

RİMİNİ PROTOKOLL

Alman tiyatro grubu Rimini Protokoll, 2000 yılında Helgard Haug, Stefan Kaegi ve Daniel Wetzel tarafından kuruldu. Projelerinde gerçekliğe yeni bir bakış açısı katabilmek için tiyatronun anlamını genişleten ekip, tiyatro çalışmalarının ötesinde bilgi ve becerilerine sahip uzmanlarla birlikte sahne çalışmaları, performans yerleştirmeleri ve ses oyunlarını geliştirir.

Sosyal yapıları tiyatro formatına adapte etmeyi seven Rimini Protokoll’un çalışmalarının çoğunda interaktif etkileşim ve eğlenceli bir teknoloji kullanımı vardır. Gerçeğe dair yeni perspektifler yaratmak adına ürettikleri her eser tiyatronun sınırlarını zorlar. Rimini Protokoll genellikle sahneye koyduğu eserlerini, performatif yerleştirmelerini ve radyo oyunlarını tiyatronun ötesinde farklı alanlarda uzmanlık kazanmış, gündelik hayatın bilir kişileriyle beraber geliştirir.   Ayrıca seyircinin oyuna katılması ve teknolojinin oyunbaz bir şekilde kullanılması eserlerinde oldukça sık rastlanır. Dramaturjisinde gerçeği sorgularken, eserlerinde mekânları ve sosyal yapıları teatral biçimlere dönüştürür.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!