Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

KTO’ya 5 büyükelçiden ziyaret

KTO’ya 5 büyükelçiden ziyaret
Slovenya, Yeni Zelanda, İrlanda, Hırvatistan ve Estonya Büyükelçileri, Kayseri Ticaret Odası’na (KTO) bir ziyaret gerçekleştirdi. Büyükelçiler, “Kayseri’de ticaret anlamında yüksek bir potansiyel olduğunu belirterek işbirliği ile gelecek fırsatları değerlendirmeye açığız” mesajı verdi. KTO Başkanı Gülsoy ise Kayseri ile 5 ülkenin ticaretini üst seviyeleri çıkarma arzusunda olduklarını söyledi.

KAYSERİ (İGFA) - Slovenya Büyükelçisi Primoz Seligo başkanlığında, temaslarda bulunmak üzere Kayseri’ye gelen Yeni Zelanda, İrlanda, Hırvatistan ve Estonya Büyükelçileri, Kayseri Ticaret Odası’na bir nezaket ziyaretinde bulundu. Slovenya Cumhuriyeti Kayseri Fahri Konsolosu Harun Hasyüncü ve Slovenya Büyükelçiliği Ekonomik İlişkiler Danışmanı Bengü Yüksel’in yer aldığı ziyarette büyükelçileri KTO Başkanı Ömer Gülsoy ile Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.

5 ülkenin büyükelçilerini başkanlık makamında ağırlayan Ömer Gülsoy, Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihi, 4 bin 500 yıllık ticari geçmişi ve yüzyıllık sanayi tecrübesi olan kadim bir şehir olduğunu belirtti.

125 yaşında olan Kayseri Ticaret Odası’nın 21 bin üyeli şehrin en büyük meslek örgütü olduğunu ifade eden Başkan Gülsoy, “Odamızın tarihi 4 bin 500 yıl öncesine dayanır. Kültepe-Kaniş’de yapılan kazı çalışmalarında bulunan tabletlerde ilk yazılı senedi, ilk aile anayasasının ve kurumsal yapının yazıldığı aynı zamanda ‘bitkarim’ adı altında bir sivil toplum kuruluşunun olduğu, buraya üye olmayanların ticaret yapamadığı tabletlerden anlaşılıyor. İlk uluslararası fuar Yabanlu Pazarı adı altında Kayseri’de gerçekleştirildi. Bugün ise 3 OSB’si, 4 üniversitesi ile Türkiye’nin tam ortasında olan şehrimiz, 2 milyar 572 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı" dedi.

5 ülke ile 2020 yılında yapılan ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Gülsoy, Slovenya ile Türkiye toplam ticaret hacmi 1 milyar 960 milyon dolar, Kayseri ile ticaret hacmi 4 milyon 261 bin dolar, İrlanda ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 1 milyar 504 milyon dolar, Kayseri ile ticaret hacmi 184 milyon dolar, Hırvatistan ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 619 milyon dolar, Kayseri ile ticaret hacmi 5 milyon 380 bin dolar, Estonya ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 240 milyon dolar, Kayseri ile ticaret hacmi 1 milyon 732 bin dolar,  Yeni Zelanda ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 135 milyon dolar, Kayseri ile toplam ticaret hacmi 670 bin dolar’dır. Bu ihracatımızın totalde yüzde 8’e yakınını bu 5 ülke ile yapıyoruz" diye konuştu.

Kayseri’nin turizm yönünden zengin bir hazineye sahip olduğunun altını çizen Başkan Gülsoy, Büyükelçileri bu güzellikleri ülkelerinde de anlatmalarını talep etti. Başkan Gülsoy, 60 yıldır Avrupa Birliği’ne üye olmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye’ye destek olmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

BÜYÜKELÇİ SELİGO : TİCARET HACMİ RAKAMLARI DÜŞÜK, YÜKSELTECEĞİZ

Ziyarette konuşan Slovenya Ankara Büyükelçisi Primoz Seligo ise “ Kayseri ile Slovenya arasındaki ticaret hacmi çok az. Benim görevim bu rakamı yükseltmek. Bizim Türkiye’de 9 fahri konsolosumuz var. Buradaki fahri konsolosumuzla Kayseri ile Slovenya arasındaki işbirliği alanlarını artırılabileceğini düşünüyorum. Slovenya olarak Kayseri’de sağlık turizmi konusunda bilgimizin olduğunu söyleyebilirim. Ağaç ve ağaç işleme ürünleri özellikle de kağıt ve kağıttan elde edilen ürünler. Bunlar bizim güçlü sektörlerimiz hem de Kayseri ile işbirliği yapabileceğimiz sektörler. Ticari ilişkileri geliştirmede kullanılan bir araç olan kardeşlik anlaşmalarının Slovenya ile Kayseri arasında da olumlu olacağını düşünüyorum" dedi.

BÜYÜKELÇİ CVİTANOVİC : TÜRKİYE AVRUPA’DAKİ EN BÜYÜK LOJİSTİK SEKTÖRÜNE SAHİP DENEYİMLİ BİR ÜLKE

Hırvatistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi  Hrvoje Cvitanovic’de Türk girişimcilerle Hırvatislanlı girişimcilerin değişik bir yöntem geliştirerek ticaret hacmini 3’e katladıklarını söyledi. Büyükelçi Cvitanovic, Hırvatistanda son zamanlarda gerçekleştirilen büyük projelerin Türk işadamları ile yapıldığını belirterek “Bir liman projesinde Türklerle birlikte çalışmaktayız. Bu COVID-19’un doğurduğu bir fırsat diyebilirim. COVİD salgını sonrası İtalya limanları kapandı. Hırvat limanlarına yönelim oldu. Türkiye Avrupa’daki en büyük lojistik sektörüne sahip deneyimli bir ülke. Katma değeri yüksek ürünleri Hırvatistandaki firmalarla birleşip 3’ncü ülkelerle işbirliği yaparak ilerleyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ MCGUİNNESS : İNOVASYON VE GÜVENLİ ORTAMDA ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ

İrlanda Büyükelçisi Sonya McGuinness’de gelecek fırsatları değerlendirmeye açık olduklarını söylerken, “Biz çok fakir ülkeydik. AB’ye üye olduktan sonra gelişmemiz devam etti. Türkiye’nin AB’ye katılması çok olumlu olacak. Bizim ülkemizde çok güçlü eğitim seviyesi var. Kayseri’de de bunun olduğunu görüyoruz. İnovasyon ve güvenli ortamda çalışmayı destekliyoruz. 2021 yılında işbirliğimizi daha fazla artırmak istiyoruz" dedi.

BÜYÜKELÇİ KOLK : TURİSTİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİN ARTACAĞINA İNANIYORUM

Estonya Büyükelçisi Annely Kolk ise ziyarette bu toplantıların ikili ilişkilerde bir adım olacağını düşündüğünü belirterek, “İşbirliği yapmak için daha çok biraraya gelmeliyiz. Estonyalılar için Erciyes Dağının çok güzel bir turistik alan olacağını düşünüyorum. Antalya’ya gitmektense Kayseri’nin kültürel hazinelerini keşfetmek daha önemli. Turistik ve kültürel ilişkilerle ikili ilişkilerimizin artacağına inanıyorum.” dedi.

BÜYÜKELÇİSİ HİNTON : TİCARET ANLAMINDA YÜKSEK BİR POTANSİYEL VAR

Yeni Zelanda Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton’da Ticaret ilişkilerinin artırmak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Hinton, İki ülkenin potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Ticaret anlamında da yüksek bir potansiyel var. İş yapan kendi firmalarımıza Kayseri’nin ne kadar iyi olduğunu ticaret ve işbirliğine açık olduğunu ileteceğim. Bir sonraki geldiğimde ticaret rakamlarındaki artıştan bunu anlayacağız” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonunda Büyükelçiler Kayseri pastırmasının tadına baktı. Ziyaret, KTO Başkanı Gülsoy’un  Büyükelçilere Kültepe-Kaniş Karum’da çıkarılan yazılı tabletlerin replikasını hediye etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!