Çanakkale
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Koronavirüs sürecinde firari muhacir rakamında rekor düşüş yaşandı

Koronavirüs sürecinde firari muhacir rakamında rekor düşüş yaşandı
İran'a sınırı bulunan Van, her yıl Afganistan ve Pakistan'dan yola çıkıp kaçak yolla Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan binlerce göçmen için önemli bir geçiş noktasını oluşturuyor. Kaçak göçmenlerin geçişi her yıl katlanarak artarken, ilk defa koronavirüs nedeniyle kaçak göçmenlerin sayısında düşüşe geçildi ve Nisan ayı da en düşük sayı olarak tarihe geçti.

Türkiye, Batı ülkelerinin arasında bir köprü kalitesinde bulunması sebebiyle kumpassız muhacirler tarafından transit rota olarak kullanılıyor. İran'a uzun bir hududu olan Van ise ehemmiyetli kavşak noktaları arasında yer alıyor. Güç ve dağlık alanların egemen olduğu bölgede firari muhacirler kimi zaman muhacir firaricileri tarafından yarı yolda vazgeçiliyor, kimi zaman da soğuk hava şartlarına direnemeyerek yaşamını kaybediyor. Donarak yaşamını kaybeden firari gömenlerin cesetleri bazen karların erimesiyle ortaya çıkıyor. Jandarma ve polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar ve alınan yoğun güvenlik tedbirleri ile beraber her sene binlerce firari muhacir tutuluyor. Alınan tüm ihtiyatlara karşın İran'a en uzun hudut hattına sahip olan Van'da her sene binlerce firari muhacir ile muhacir firaricisi tutuluyor. Kumpassız muhacirler yalnızca hudutlarda değil, kent merkezinde veya yapılan yol hakimiyetlerinde taşıtlarda tutuluyor. Van'da 2018 senesinde 23 bin 804 kumpassız muhacir ile 537 organizatör, 2019 senesinde ise 40 bin 193 kumpassız muhacir yakalandı.

Her sene rakamı çoğalan firari muhacirlerle alakalı 2019 seneyi bilgilerindeki çoğalışı da dikkat çekti. Bilim insanlarının da öngörüsü 2020 senesinde kumpassız muhacir rakamının aratacağı doğrultusundaydı ve senenin ilk 3 ayında o hareketlilik yoğun kar yağışına karşın gözle görülür biçimde arkasıydı. Mart ayına kadar kumpassız muhacirlerin geçişi, 2019 senesinin ilk 3 ayında 2 bin 500 iken bu yıl yeniden ilk 3 ayda 2 bin 800 olarak reelleşti. Van Valisi Mehmet Emin Öğrenmez özellikle geçtiğimiz sene Van'da çok ciddi muhacir hareketliliğinin yaşandığını söyledi. Van'da sene boyu 90 bin firari muhacirle muhatap olduklarını anlatan Vali Öğrenmez, bunun büyük bir kısmının hudutta yasaklanıp, yüzde 50'ye yakının da iç bölgelerde tutulup harekât yapıldığını söyledi.

NİSAN AYINDA TARİH YAZILDI

Bu senenin ilk 3 ayında da muhacir hareketliliğinin çok fazla olduğunu kaydolan Vali Öğrenmez, bu sene Nisan ayında firari muhacir rakamının 200'e düştüğünü söyledi. Vali Öğrenmez, " 2014-2015 senesinden bu yana muhacir hareketliliğinde Afganistan ve Pakistan'daki büyümelere bağlı olarak ciddi bir çoğalış vardı. Her sene da bu çoğalış devam ediyor. Ama Nisan ayından bu yana da tarihinin en düşük seviyesine düştü. Burada alınan temkinlerin tesiri kadar pandeminin de ciddi anlamda rolü olduğunu değerlendiriyoruz. Geçen yıl yeniden o ilk 3 ayda iç bölgelerde tutulan muhacir sayımız 2 bin 500 etrafındayken bu yıl 2 bin 800 civarını tutuldu. Ama Nisan ayına geldiğimizde ise bu oran birden düştü. Geçen yıl Nisan ayında tuttuğumuz 2 bin 500 muhacir var iken bu yıl bu sayı 200'e düştü. Başka Bir Deyişle Nisan ayından beri muhacir hareketliliğinde ciddi bir eksilme görüyoruz" dedi.

İNSAN FİRARİCİLERİ PANDEMİ İLE BERABER UZAKLAŞTI

Pandemi süreci ile beraber hudutlarda da inanılmaz önlemler alındı. Hudutlarda ciddi ihtiyatlar alındığını anlatan Vali Öğrenmez, "Askeri birlikler 24 saat temeline göre devriye dolaşmakta, askeri bölgenin dışındaki hatta jandarma, emniyet, komando ve özel harekat takımları ve köy korucuları devriye dolaşmaktadır. Yurttaşımız da Nisan ayından beri muhacirlerle olan temasını asgari seviyeye indirdi. Hatta insan firariciliğini yapan insanların da bu işten uzaklaştığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz. O surattan geri yollama merkezimizde öbür zamanlarda bine yakın insan kalırken şu an kalan şahıs rakamı 50'nin altında" dedi.

VATANDAŞLARIMIZ MUHACİRLERDEN UZAK DURSUNLAR

Bu süreçte tutulan her muhacirin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ve Türkiye'de ilk kere Van'da yapılan bir merkez olan ön kabul merkezinde 14 gün gözlem altında yakalandığını anlatan Vali Öğrenmez, "Tutulan kumpassız muhacirleri sıhhat taramasından geçiriyoruz. Bunların arasından kuşkulu olaylarımız oldu fakat şu ana kadar muhacirlerden pozitif hadisemiz olmadı. Ama bu olmayacak anlamına da gelmiyor. O surattan yurttaşlarımızın muhacirlerden uzak durması gerekiyor. Zira bunlar bölge bölge gezip geliyorlar ve İran'da da bu olayların yaygın olduğunu öğreniyoruz. Pandemi ile alakalı İran'da olaylar tespit edilir edilmez biz Van'daki tüm müesseselerimizle hemen koordine olup üst seviyede temkinlerimizi aldık. Muhacirlerle muhatap olabilecek askeri, polisi eğitimden geçirdik. Çok ciddi önlemler aldık" diye konuştu.

DHA

GÜNÜN EHEMMİYETLİ HABERLERİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!