Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Kocaeli Körfez’de sülfürik asit gerilimi

Kocaeli Körfez’de sülfürik asit gerilimi
Bugün yapılması planlanan sülfürik asit üretim tesisi için düzenlenen ÇED toplantısına Körfezli vatandaşlar, STK’lar ve siyasiler izin vermedi

Ufuk BAĞAN (Hür Kocaeli) KÖRFEZ Kocaeli’nin Körfez ilçesi Kabakoz mevkiinde kurulması planlanan sülfürik asit üretim tesisi ile ilgili ÇED toplantısı, toplantıya katılan sivil toplum örgütleri ve vatandaşların tepkileri ile başlar başlamaz sona erdi.

TOPLANTI BAŞLADI, SONU GELMEDİ

Modül Enerji Yatırım San. ve Tic. A.Ş. tarafından Körfez Tütünçiftlik Mahallesi Karbakoz mevkiinde kurulması planlanan sülfürik asit üretim tesisi ile ilgili düzenlenen ÇED Toplantısı Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecekti. Yaklaşık 13 bin 346 metrekarelik alan üzerinde, yıllık 200 bin ton sülfürik asit üretiminin planlandığı proje ile ilgili toplantı başlar başlamaz tartışmalara neden oldu. Katılımcıların Kocaeli İl Çevre Müdürlüğü’nün yapacağı sunuma tepki göstermesinin ardından sunum son buldu. Yaşanan tartışmalar sonrası bitirilen toplantının tutanağında “Halk bilgi edinme hakkını kullanmak istememiştir” denildi.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

ÇED Toplantısı’na Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Fevzi Canbaz, Körfez Belediyesi CHP Meclis Üyesi Erkan Uygun, Emek Partisi Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz ile İYİ Parti Körfez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Vergili’nin yanı sıra CHP Kocaeli Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkanı Yardımcısı Bilgi Dehmen, TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekçi, Tütünçiftlik Sahil Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, Kocaeli KAYI Vakfı eski Başkanı Mehmet Irak ve vatandaşlar katıldı.

"YAŞAM HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALAMAZSINIZ"

Sunum başlar başlamaz Kocaeli İl Çevre Müdürlüğü’ne tepki gösteren İyi Parti Körfez İlçe Yönetim Kurulu üyesi Aynur Vergili “Biz bu toplantının yapılmasını istemiyoruz, bilgi de istemiyoruz. Biz zaten sülfürik asitin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu toplantı yapılamaz. Yaşam hakkımızı elimizden alamazsınız. Toplantı yapılamamıştır diye tutanak tutun” dedi.

PANDEMİ KURALLARI HİÇE SAYILDI

Toplantının yapıldığı salonda gergin bir hava eserken, İYİ Parti Körfez İlçe Yönetim Kurulu üyesi Aynur Vergili, Kocaeli Kayı Derneği eski Başkanı Mehmet Irak ve protestocu bir grup vatandaş basın mensuplarının dibine kadar girip, ÇED toplantısı konuşmacılarına hakaret etmeye başladı. Mesafeye dikkat edilmeyen kısa süreli tartışmada pandemi kuralları hiçe sayılırken salonda görevli polislerin sözlü uyarısı üzerine ortam sakinleşti. ÇED toplantısı konuşmacılarının salonu terk etmesi sonrası konuyla ilgili açıklamalar birbiri ardına geldi.

"BUNA İZİN VERMEDİK, VERMEYECEĞİZ"

İYİ Parti Körfez İlçe Başkanı Cahit Sürüm, “Bu projenin atom bombasından farkı olmadığını biliyoruz. Olay amacına varmıştır. Dün belediye başkanımız çıkıp bundan taraf olmayacağını söylemiştir. Benim üzüldüğüm olay şudur; bu işin başından sonuna kadar kent konseyinin olması gerekirdi. Bugün kent konseyi nerededir?. Millet İttifakı olarak biz buradayız. Eğer bir şeye tepki göstereceksek hep birlikte göstermemiz gerekiyor. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz” dedi. 

Kocaeli KAYI Vakfı eski Başkanı Mehmet Irak, “Bu proje Kocaeli halkına ihanetten başka bir şey değildir. Bu toplantı yapılamaz. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Gidin Başiskele’ye yapın. Biz Amerika’nın zencisi değiliz. Körfez’e bunu yapamazsınız, izin vermiyoruz, gidin başka yerde yapın. Her fabrikayı kurmaya Körfez’e geliyorsunuz” dedi.

PROJE ALANI YANLIŞ

Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı ise, “Proje alanının 2 km çapınca ilçemizin en yoğun nüfusunu oluşturan Güney, Fatih, Barbaros, Mimar Sinan, Yeniyalı, Kuzey mahalleleri var. Proje alanına sınır en yakın yerleşim noktası 300 metre. Çocuklarımızın okullarına İGSAŞ, TÜPRAŞ, OPET gibi son derece parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ürünleri üreten depolayan tesislerin tankına, ülke ekonomi ve güvenliği için son derece önemli olan demiryoluna komşudur. Proje alanı yanlıştır” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!