Çanakkale
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Klima ve Vantilatörler Coronavirüsün Yayılmasını Hızlandırıyor!

Klima ve Vantilatörler Coronavirüsün Yayılmasını Hızlandırıyor!
Uzmanlar, Coronavirüs salgını azalsa da hala devam ettiğini belirterek, yaz sıcaklarını bastırmak için kullanılan klima ve vantilatörlerin virüsün yayılmasını hızlandırabileceği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Faruk Aydın, Coronavirüs vaka sayısında düşüş yaşanmasına rağmen, salgının devam ettiğinin altını çizerek, yaz sıcaklarında serinlemek amacıyla kullanılan klima ve vantilatörlerin virüsün yayılmasını hızlandıracağı için kullanılmaması gerektiğini söyledi.

AYNI HAVAYI SOĞUTUP ORTAMA VERİYOR!

Prof. Dr. Faruk Aydın, vaka sayısının azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine girdiğini belirterek, "Yaşam şeklimizi buna uygun şekilde düzenlememiz gerekiyor. Salgının yeniden alevlenmemesi için kapalı mekan, araç ve evlerde kullanılan havalandırma ile soğutma sistemlerinin de buna uygun hale getirilmesi gerekir.

Ev, iş yeri, alışveriş merkezi, otomobil gibi pek çok yerde klima bulunuyor. Bunlar aynı havayı soğutarak yeniden mekan içine dağıtıyor.

Bu sosyal mesafeyi de bozucu, havayı da türbülans yapar şekilde oda ve mekan içinde dolaştıracağından, bulaşın artma ihtimaline sebep olacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden klima kullanımına aslında müsaade etmemekte yarar var,” şeklinde konuştu.

“SOSYAL MESAFEYİ DARALTAN BİR ETKİ EDİYOR”

Hastanelerde kullanılan hijyenik klima sistemlerinin havayı 3 ayrı filtreden geçirerek ortama verdiği ve kirli havayı da zemin seviyesinden vakumlayarak atmosfere saldığı için güvenli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Ev, otomobil ve mekan soğutmaya yönelik klimalar dışarıdan hava almaz, mevcut havayı emer, soğutma ünitesinden geçirip soğutur ve tekrar aynı odaya verir

Hava alınıp atılmadığı için havada dolaşan mikroorganizmalar mekanda bulunan insanlar arasında sosyal mesafeyi daraltan bir etki ediyor. O nedenle kullanılmaması gerekiyor.

Vantilatör ve benzeri cihazların da aynı şekilde sosyal mesafeyi kısaltacağı için, mikroorganizmaları birbirine bulaştırabileceği için onların da böyle mekanlarda kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

OTOBÜS, DOLMUŞ, TAKSİ GİBİ TOPLU TAŞIMALARA DİKKAT!

Otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçlarındaki klima sistemlerinin de virüsü yayabileceğine dikkat  çeken Prof. Dr. Aydın, "Birbirini tanımayan, farklı yerlerden farklı amaçlarla bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların kullandığı bir araç tipi toplu taşıma araçları. Dolmuşlar da bunlardan biridir ve risk devam etmektedir.

Dolmuşa az sayıda insan binmesiyle çok sayıda insan binmesi arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz.

Çünkü hava hareketini artırıyoruz. Bunun gibi hava hareketlerini düzenleyen cihazların kullanmasına bir süre daha ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir yaşam biçimi, yeni bir normal oluşturmamız gerekiyor,” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!