Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Kısır Tarifi

Kısır Tarifi
Kısır yapılışı, hazırlanışı, kolay kısır tarifi ve malzemeleri.

Kısır, özellikle hanımların 5 çayı davetlerinin vazgeçilmez ikram çeşitleri arasında yer alır. Pek çok farklı yemek tarifleri sitesi bir çok farklı kısır tarifi hazırlar. Asıl olan en çok malzemenin kullanıldığı kısır tarifinin en güzel kısır olmasıdır. Ben kısır yapacağım zaman en çok dikkat ettiğim konulara değinmek istiyorum. Bir kere kısır malzemesinin baş tacı olan bulguru mutlaka kırık bulgurdan seçerim ve ılık su ile uzun süre bulguru demlerim. İçine bulabildiğim kadar malzeme koyarım.

Özellikle minik kornişon turşuları olabildiğince ufak ufak doğrarsanız kısırın içine çok yakışır. Bol kırmızı pul biber ve diğer baharatlar kısıra tat veren öğelerden biri. Bunun yanında limon suyu yanında bence mutlaka nar ekşisi kullanın zira nar ekşisi kısıra nefis bir lezzet katıyor. Ancak çok fazla nar ekşisi dökerseniz kısırın rengi koyulaşır unutmayın. En güzel ikram çeşitlerinden biri olan kısır yanında farklı hamur işleri, kurabiye, börek, kek yapmak isterseniz yemek sitesi olarak size bir çok tarif derledik, sitemizden arama yaparak bulabilirsiniz.

Kısır için malzemeler

* 2 su bardağı ince bulgur
* 1 demet taze soğan
* 1/2 demet maydanoz
* 1/2 demet dereotu
* 2 tatlı kaşığı kuru nane
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 2 çorba kaşığı biber salça
* 1 tatlı kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı pul biber
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 limonun suyu
* Salata yaprakları

Kısır Tarifi

Bulguru ayıklayıp, 3 kere yıkayın. Bulguru bir tencereye koyun. Üzerine bulgurun hizasından biraz az olacak şekilde sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekletin. Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pul biber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kısırı salata yaprakları içinde servis yapın.

Diyet Kısır Tarifi

Bugün kısır olarak, diyet versiyonunda Orta doğu kısırı denilen bizimde tabule diye bilinen Türkçe de artık kullanılan bir kısırın tarifini sizlerle paylaşmak istedik. Bu tarifte en büyük fark normal kısırdan çok değişiyor ama yeşilliği ile bulgurunun oranının ters olması bizde bulgur daha yoğun yeşillik daha az. Bu tarifte ise tamamen yeşillik daha fazladır, bulgur üzerinde tamamen garnitür gibi kalacaktır.

Diyet Kısır Salatasının Malzemeleri

1 demet maydanoz
1 demet, dereotu
1/2 demet nane
1/2 demet, taze soğan
1/2 baş kırmızı soğan
1 tane büyük domates
1 tane limon, Nar ekşisi
2 yemek kaşığı, zeytinyağı
Tuz, karabiber,
1/2 su bardağı, ince esmer bulgur
1/2 su bardağı, sıcak su
Marul yaprakları
Bir kaç tane biber

Diyet Kısır Yapılışı

Öncelikle bulgurumuzu ayıklayıp bir tencereye alalım üzerine kaynamış sıcak suyu dökelim üzerine bir miktar tuz ekleyip tencerenin ağzını kapatalım. Bir süre kendi kendine şişmesi için bırakalım bir kenara bu arada bulgur tüm suyu çekip şişecektir. Biz bu arada önce tüm yeşilliklerimizi ayıklayalım ve iyi bir şekilde yıkayalım ve kurutalım.

Daha sonra dereotunu, maydanozu, naneyi, yeşil soğanı keselim mümkün olduğunca ince ince kesmeye çalışalım yeşillikleri. Aslına bakarsanız soğan miktarı tamamen sizin damak zevkinize göre değişebilir, miktardan daha az veya daha çok kullanabilirsiniz. Daha sonra mor soğanı küp küp doğrayalım ve diğer yeşilliklerin bulunduğu karıştırma kabına ilave edelim.

Domatesin kabuklarını soyarak kullanacağım ben siz isterseniz kabuğu ile birlikte doğrayınız, domatesi de küp küp doğrayıp yeşilliklerin üzerine ilave edelim. Biberleri de küçük küçük doğrayalım, yeşilliklerin üzerine ilave edelim. Sosunu yapmak için limonu sıkalım, yağı limon suyunun içine koyalım nar ekşisini ilave edelim karıştırıp şişen bulgurların üzerine sosu dökelim ve karıştıralım. Daha sonra bulgur ve yeşillikleri buluşturalım tüm malzemeyi iyi bir şekilde karıştıralım.

 

BAŞKA BİR TARİF

MALZEMELER :

2 su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
12-15 adet yeşil soğan
3 domates
1 demet maydanoz – dereotu
4-5 sivri biber
Yarım su bardağı zeytinyağ
2 limon
2 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
1 marul

Kısır Nasıl Yapılır:

1 Bulgur bir tepsiye konup ayıklanır.
2 Üzerine 2-3 bardak kaynar su dökülüp kapak kapatılır.
3 Soğan, maydanoz, dereotu, domates biber yıkanıp küçük küçük doğranır.
4 Bulgur kabarınca, rendelenmiş kuru soğan, tuz, kırmızı biber konup biraz yoğrulur.
5 Hazırlanan sebzeler katılır. Zeytinyağı ve Limon suyu ilave dilip karıştırılır,
6 Temizlenmiş marul yaprakları ile tabağa yerleştirilir.

Kısa Bilgi :

Acımış tereyağını elma kabukları 1-2 çay kaşığı tane karabiber dört parçaya ayrılmış soğan ve tuz ile orta ateşte eritip süzün. Kullanılır hale geldiğini göreceksiniz.

BAŞKA BİR KISIR  TARİFİ

Malzemeler

1/2 kg. İnce bulgur
1/2 demet Nane
4 adet Domates
3-4 adet Yeşil biber
1 demet Yeşil soğan
1 çorba kaşığı Biber salçası
1 demet Maydanoz
2 adet Limon suyu
Dilediğiniz kadar Tuz
Biraz Karabiber
Yeterince Kırmızı biber

Kısır Hazırlanışı

Derince bir kaba konulan bulgur sıcak su ile ıslatılarak şişmeye bırakılır. Diğer tarafta yeşil soğan, maydanoz, nane, domates ve yeşil biber küçük küçük doğranır. Islanmış bulgurumuza önce salça, yağ, tuz, limon suyu baharatlar konularak karıştırılır. Ve daha sonra yeşillik, biber ve domates konularak karıştırılır. Mevsimine göre marul, haşlanmış lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.


Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!