Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Kıbrıs: Kambur değil nefes borusu

Kıbrıs: Kambur değil nefes borusu
KKTC’deki seçim öncesi Onur Öymen, Cem Gürdeniz ve Sabahattin İsmail; son durumu ve Kıbrıs’ın Türkiye açısından önemini Cumhuriyet’e değerlendirdi.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş‘ın eski danışmanı Sabahattin İsmail, Cumhuriyet’e KKTC’deki seçimi değerlendirdi.


ADAYLAR VE TERCİHLERİ


KKTC‘de 11 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu seçiminadayları ve seçimin önemi hakkında bilgi verir misiniz?

Bağımsız Adaylardan Şimdiki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Tufan Erturhan, 50yıldır sonuç alınmayan Annan Planına benzeri bir planla federasyon kurulmasınısavunuyorlar. Zaten 2004’de yapılan Annan Planına da destek vermişlerdi. Federasyon ya da federe devlet olarak Türkiye’nin olmadığı AB’yegirerek, Türkiye ile mesafeli olunmasını istiyor her iki aday da. Federasyonu, diğer şeyler yanında, Türkiye’den uzaklaşmanın da bir yolu olarak görüyorlar..

Erturhan,Genel Başkanı olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) tarafından destekleniyor. Akıncı; yüzde 6-7 civarında oyu olan sosyal demokrat Toplumcu Demokrasi Partisive yüzde 3 civarında toplam oyu olan, Türkiye ve KKTC karşıtı radikal uç soltarafından destekleniyor. Seçimi kazanabilmesi için KKTC’den yana olanpartilerden ve CTP’den destek alması gereken Akıncı, aynı zamanda ABD, AB, BM,Rum Yönetimi ve Güneydeki Rum Komünist Partisi AKEL tarafından destekleniyor.

ERSİN TATAR

Diğer iddialı adaylardan mevcut Başbakan Ersin Tatar. Tatar, son koalisyonhükümetindeki büyük ortak olan ve KKTC’yi savunan Ulusal Birlik Partisi’ningenel başkanı. UBP’nin son seçimde yüzde 40 oy almıştı. Tatar ile ilgili dikkatçeken ayrıntı ise, Türkiye ve KKTC yanlısı açıklamalarına rağmen, sahibi olduğukanalda Türkiye için “işgalci”, KKTC için “sahte” denilen programlarınyapılması. Tüm eleştirilere karşın bunu sürdürüyor. Federasyona karşı olduğunu söylemesine karşın, federasyonculardan da oy alırım hesabıyla seçim bildirgesinde federasyon görüşmelerine devam edeceğini ama başka seçeneklerin de görüşülmesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye’nin Kıbrıs ile bağının koparılması ve garantörlüğün son bulması anlamına gelen Türkiye’nin bulunmadığı AB’a girilmesini savunuyor, “AB çatısı altında iki devleti” savunuyor ki, bu 5 yıl içinde KKTC’nin AB içinde asimile olması, demografik, ekonomik, kültürel, toprak mülkiyeti açısından erimesi anlamına geliyor...

Geçmişte bir İngiliz gazetesine verdiği demeçte ise çözüm olması halinde yüzde 6 toprak tavizi vermeye hazır olduğunu da söylemiş ve halktan çok sert tepki almıştı.

Buna karşın UBP’ye oy veren kesim ağırlıkla federasyona karşı, Anavatanın garantörlüğünü ve iki bağımsız devlete dayalı bir anlaşmayı savunuyor.

KUDRET ÖZERSAY

Bir diğer iddialı aday, son hükümetin diğer ortağı Halkın Partisi‘nin eskibaşkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı eski müzakereci Prof. Dr.Kudret Özersay‘dır. Özersay 2015 seçimlerinde de aday olmuş ve yüzde 20civarında oy almıştı. Görüşmeler konusunda deneyimli olan Özersay, Rumlarla birfederasyon olmayacağına inanıyor.

O nedenle önce ortaklığa dayalı bir çözümyerine işbirliğine dayalı bir çözümü savunuyor. Yani iki devletin ortak federalbir devlet kurmak yerine enerji vb konularda işbirliği yapmasını savunuyor.Ancak o da yukarıda sakıncalarını anlattığım “Türkiye’siz AB çatısıaltında iki devlet“ görüşünü savunuyor.

ERHAN ARIKLI VE SERDAR DENKTAŞ

Diğer aday Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Arıklı’dır. Genel seçimde Yüzde 8 civarında oy alan YDP ağırlıkla 1975’den sonra adaya gelip vatandaş olan, yaşamlarını KKTC ‘de kuran TC kökenli vatandaşların destek verdiği bir partidir. Federasyon görüşmelerine ve federal çözüme karşı olan Arıklı, KKTC ‘nin bağımsız-egemen bir devlet olarak yaşatılmasını savunuyor. Türkiyesiz bir AB’a girilmesine karşı çıkıyor.

Bir diğer aday ise yüzde 7 civarında oya sahip Demokrat Parti’nin eski genel başkanı Serdar Denktaş’tır. Seçime bağımsız aday olarak giriyor.. Serdar Denktaş da federasyon arayışlarının denendiğini ama sonuç alınamadığını, dolayısıyla KKTC ‘yi temel alan başka seçeneklerin de denenmesi gerektiğini savunuyor.

Bu seçimin önemi nedir?

Kaynak: CUMHURIYET.COM.TR

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!