Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

İstanbul İHA merkezi olacak

İstanbul İHA merkezi olacak
Baykar Makina Teknik Müdürü Bayraktar

Baykar Makina Teknik Müdürü Bayraktar

"İstanbul Teknopark'ta insansız sistemler mükemmelliyet merkezi kuracağız. Orada bu alanda bir ekosistem oluşturup, bu alanda personel yetiştireceğiz" dedi.

Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, "İstanbul Teknopark'ta insansız sistemler mükemmelliyet merkezi kuracağız. Orada bu alanda bir ekosistem oluşturup, bu alanda personel yetiştireceğiz" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, havacılıkta bir paradigma değişikliği yaşandığını belirterek, "Türkiye, havacılığın doğuşunu yakaladı oysa daha sonra ülkenin önü farklı alanlara yönlendirilmiş nedenlerden ötürü kesildi. Şu Anda havacılıkta yeni bir fırsat doğuyor, paradigma kırılması yaşanıyor. Bu kırılma teknolojiyi yakalama noktasında bizim için bir fırsat" diye konuştu.

Tam da bu noktada insansız hava aracı (İHA) teknolojisine yoğunlaştıklarını ve bu alanda manâlı başarılar elde ettiklerini anlatan Bayraktar, "Şu lahza strateji sınıfı İHA'mız kendi sınıfında dünya rekoruna sahip ve dünyadaki en ileri sistem. 2007 yılında mini İHA sistemimiz Türkiye envanterine giren birincil İHA sistemi ve ilk ihraç edilen sistem oldu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dünya havacılığında laf sahibi olmasının yolunun İHA teknolojisinden geçtiğine dikkat çekici eden Bayraktar, teknolojinin peşinden giderek başarı elde edilemeyeceğini, manâlı olanın teknolojinin gittiği yeri evvelden tespit edip oraya gelmek olduğunu söyledi.

İHA teknolojisinin geleceği hakkında da bilgi veren Selçuk Bayraktar, "Dünyada şu anda İHA'ların gelecek projeksiyonunda sürüler halinde uçan zeki savaşan uçaklar bulunuyor. Bunlar minik, daha ucuz olma gibi avantajlara sahip olacak. Bizim amacımız da bu projeksiyona tüm firmalardan önce ulaşabilmek" dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin İHA sistemleri konusunda kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olduğunu, yakın gelecekte muharip İHA'ları da adamakıllı yerli şekilde yapabileceklerini belirtti. 

"TEKNOPARKTA İHA EKOSİSTEMİ KURUYORUZ"

İHA alanında uzman personel yetiştirmek için manâlı araştırmalar yaptıklarını anlatan Bayraktar, "İstanbul Teknopark'ta insansız sistemler mükemmelliyet merkezi kuracağız. Orada bu alanda bir ekosistem oluşturacağız ve bu alanda personel yetiştireceğiz. şimdi o bölgede 100 Ar-Ge şirketi var, 2023'te orada 30 bin Ar-Ge personelinin olması planlanıyor. İHA'nın sistemlerini geliştirecek firmaların olduğu bir kümelenme olacak" diye konuştu. 

Türkiye'nin teknoloji geliştiren ülke olmakla, aktarma eden ülke olmak arasında bir yol ayrımında olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Devletin tepesindeki irade bu konuya gereken desteği veriyor, bu iradeye bütün kurum ve kuruluşlar da sahip çıkmalı" şeklinde konuştu.

"İHA'LARA YURT DIŞINDAN BÜYÜK TALEP VAR"

Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin yurt dışına sattığı birincil ulusal İHA'yı kendilerinin yaptığına göze çarpan eden "İHA'larımıza yurt dışından büyük istek var. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Ukrayna, Polonya, Azerbaycan, Bangladeş gibi ülkeler uçaklarımıza yoğun ilgi gösteriyor. Burada milyarlarca dolarlık bir ihracat potansiyeli var" dedi.

Türkiye'nin bugün kilogram başı sıradan ihracat bedelinin 1,5 dolar olduğunu hatırlatan Bayraktar, İHA'ların ihracatında bu rakamın 20 bin dolara değin çıktığını, ülkenin bu potansiyeli harekete geçirmesi gerektiğini belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!